Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 117 χρόνια πριν την εμφάνιση του Motorwagen από τον Karl Benz υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που έψαχναν τρόπους για να επιτύχουν την κατασκευή οχήματος που θα κινείται χωρίς να χρειάζεται κάποια μορφή ζωής να το τραβάει.

Ο Γάλλος Nicolas Cugnot έφερε την επανάσταση καταφέρνοντας να «δαμάσει» τον ατμό και να φτιάξει το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με ατμό.

Με τελική ταχύτητα 4 χλμ./ώρα και την ανάγκη για στάση κάθε 10-15 λεπτά για να ανανεωθεί η φωτιά και να προστεθεί νερό στο δοχείο για την παραγωγή ατμού, δεν είναι περίεργο που ο γαλλικός στρατός δεν εδιαφέρθηκε να το αγοράσει για τις ανάγκες του στρατεύματος και εξακολούθησε να εμπιστεύεται τις άμαξες.

Ακόμα και έτσι όμως, η Ιστορία έχει κρατήσει το όνομα του μεσιέ Cugnot και το δημιούργημά του βρίσκεται σε μουσείο στο Παρίσι.

Ένας άλλος Γάλλος όμως, παθιασμένος προφανώς με την ιστορία του ατμού στην αυτοκίνηση, χρηματοδότησε την κατασκευή ενός πιστού και πλήρως λειτουργικού αντιγράφου.

Αφού το χάρηκε στην προσωπική του συλλογή, το παραχώρησε στο Μουσείο Αυτοκινήτου του Tamba Bay της Florida των ΗΠΑ όπου το αντίγραφο έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής μια και αποτελεί το κεντρικό έκθεμα και οι ιθύνοντες του μουσείου δε χάνουν ευκαιρία να το βγάζουν βόλτα (έχουν φροντίσει μέχρι και τα αριθμό κυκλοφορίας για να είναι και τυπικά καλυμμένοι) προσφέροντας μοναδικές στιγμές όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο, στους παριστάμενους.

Πηγή: gocar.gr