Πόσα θα πληρώνατε για έναν κλασικό θρύλο της αμερικανικής σπορ αυτοκίνησης, έναν καθαρόαιμο εκπρόσωπο των American Muscles;

Αν πείτε λιγότερο από 7 εκατομμύρια, χάνετε, καθώς τόσα πλήρωσε ευτυχής συλλέκτης από το Χιούστον του Τέξας για να βάλει στο χέρι το ρετρό κουκλί σε πρόσφατη δημοπρασία της Mecum Auction.

Κι αν σας φαίνονται πολλά για ένα κλασικό Ford, αρκεί να μάθετε ότι δεν είναι όποιο κι όποιο, δεν μιλάμε για ένα παλιό Mustang δηλαδή, αλλά για την απόλυτη εκδίκηση που πήρε ο Χένρι Φορντ από τον Έντζο Φεράρι!

Ο αμερικανός μεγιστάνας προσπάθησε λοιπόν να εξαγοράσει τη Ferrari και όταν οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό την τελευταία στιγμή, με τον Έντζο να λέει πεισμωμένος το μεγάλο «όχι», τόσο εξοργίστηκε ο Φορντ που αποφάσισε να νικήσει τους Ιταλούς μέσα στο -ευρωπαϊκό- σπίτι τους: στον 24ωρο αγώνα αντοχής του Mans, εκεί που κανένα αμερικανικό αυτοκίνητο δεν είχε ποτέ καμία τύχη!

Κι έτσι το συγκεκριμένο πρωτότυπο GT40 (το δεύτερο μοντέλο που δοκιμάστηκε ποτέ) κατατάχθηκε τρίτο στην Daytona Continental το 1965, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμερικανική επέλεαση στο Le Mans, με το δαιμονισμένο GT40 να εξασφαλίζει 4 απανωτές νίκες από το 1966-1969!

Μιλάμε λοιπόν για ζωντανό θρύλο της αυτοκίνησης, για το σπουδαίο Ford με το Νο 72 που τα έκανε όλα σωστά: πανάλαφρο χαλύβδινο σασί, V8 κινητήρα από τη Shelby στα 4,7 λίτρα, 4 Weber καρμπιρατέρ και 4ταχυτο κιβώτιο ταχυτήτων από την Colotti.

Δείτε τη δημοπρασία απολαμβάνοντας μια φέτα σύγχρονης αυτοκινητιστικής ιστορίας…