Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι (WRC) ξεκινά σήμερα στη Νότια Γαλλία με την 82η έκδοση του θρυλικού ράλι Μόντε Κάρλο.

Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 71 πληρώματα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εργοστασιακές ομάδες (VW, Citroen, Ford και Hyundai), που θα διεκδικήσουν τους τίτλους μέσω εννέα πληρωμάτων.

Πρώτο λόγο σε αυτή τη μαραθώνια αναμέτρηση που θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο με 13 αγώνες σε όλο τον κόσμο, έχουν οι περσινοί πρωταθλητές Γάλλοι Οζιέ-Ινγκράσιας, που οδηγούν το VW Polo R με το οποίο πέτυχαν το νταμπλ στο περσινό πρωτάθλημα.

Ήδη, από την δοκιμαστική διαδρομή που έγινε χθες (15/1) οι πρωταθλητές σημείωσαν πρώτο χρόνο με διαφορά από τα δυο Citroen DS3, που οδηγούσαν οι νεοαποκτηθέντες στη γαλλική ομάδα Κρις Μικ και Ματς Όστμπεργκ.

Ο ομόσταυλος του Οζιέ Γιάρι Μάτι Λάτβαλα ακολούθησε, ενώ έκπληξη θεωρείται ο χρόνος του Πολωνού (πρώην οδηγού της F1) Ρόμπερτ Κούμπιτσα, που παρά το ότι οδηγεί ουσιαστικά με το ένα χέρι, αλλά και το ότι βρέθηκε για πρώτο αγώνα στο μπάκετ του Fiesta, κατάφερε να σταθεί μπροστά από τον πολλά υποσχόμενο Τιερί Νοβίλ, στην πρώτη εμφάνιση του τελευταίου με το Hyundai i20.

Όμως ο καθ’ εαυτού αγώνας άρχισε σήμερα 16/1 το πρωί στις 08:28 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί το Σαββατόβραδο στο Πριγκιπάτο του Μονακό, μετά από 15 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 383,88 χιλιομέτρων.

Στον φετινό αγώνα δύο από τις σημαντικές ειδήσεις είναι το ότι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια δεν συμμετέχουν οι εννεάκις Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Λεμπ – Ελενά και η συμμετοχή του Φρανσουά Ντελεκούρ (με Fiesta WRC) είκοσι χρόνια μετά τη νίκη του με Ford Escort στον ίδιο αγώνα. Μοναδική διαφορά το ότι αντί του Ντανιέλ Γκραταλούπ, τις σημειώσεις στον εκρηκτικό Φρανσουά θα διαβάζει ο Ντομινίκ Σαβινιόνι.