Αν έχετε δει τη σειρά ταινιών «Terminator», θα έχετε αισθανθεί τον «τρόμο» όταν το δίκτυο Skynet αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του κόσμου, μόλις αντιλαμβάνεται ότι το ανθρώπινο είδος αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την ύπαρξή του.

Κάπως έτσι την είδε και ένα ραντάρ στην πόλη της νότιας Γαλλίας, το Μονπελιέ (εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον). Και πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Κατά τους συνωμοσιολόγους το cyber-ραντάρ θεώρησε πως οι παραβάσεις που κατέγραφε δεν ήταν αρκετές για να σώσουν την Γαλλία από τη χρεωκοπία, οπότε απλά αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες.

Έτσι σε ένα δρόμο με όριο τα 110 χλμ. ανά ώρα, άρχισε να φωτογραφίζει και να στέλνει στην Τροχαία για το σχετικό πρόστιμο, όλα τα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που κινούνταν με περισσότερα από 90 χλμ. ανά ώρα.

Τρελάθηκε λοιπόν το ραντάρ; Ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Σίγουρα η τοπική κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς τα πρόστιμα έπεφταν βροχή. Όμως οι διαμαρτυρίες του κόσμου ήταν αποτελεσματικές και αναγκάστηκε να εξετάσει το ζήτημα.

Τι είχε συμβεί; Όλα ξεκίνησαν όταν οι τοπικοί προύχοντες αποφάσισαν να αλλάξουν το σταθερό όριο ταχύτητας του συγκεκριμένου δρόμου σε μεταβλητό. Δηλαδή αντί να είναι 110 χαω όλη μέρα, αποφάσισαν ότι από 7 ως 9 το πρωί και από 5 ως 7 το απόγευμα το όριο έπρεπε να χαμηλώσει στα 90 χαω. Όλες τις άλλες ώρες το όριο παρέμεινε στα 110 χαω.

Αλλά βέβαια, κάποιος «ξέχασε» να το πει αυτό στο ραντάρ. Στο τέλος αναγκάστηκαν να το θέσουν εκτός λειτουργίας για να το επαναπρογραμματίσουν, ενώ δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός από τη γραφειοκρατία, καθώς έπρεπε να διαγράψει όλες τις κλήσεις που καταγράφηκαν και επιδόθηκαν με βάση τα στοιχεία του «τρελού» ραντάρ.