Οι αγώνες ταχύτητες εμπεριέχουν πάντα μεγάλο ρίσκο για τους συμμετέχοντες, αν και τα μέτρα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας για τους οδηγούς έχουν μειώσει αισθητά τα θανατηφόρα ατυχήματα. Έτσι, ο 29χρονος Καναδός, Ρόμπερτ Βίκενς, ο οποίος είχε ένα τρομακτικό ατύχημα κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Πόκονο της Πενσιλνάνια, για το πρωτάθλημα Indy Car, το διαπίστωσε -δυστυχώς- με τον χειρότερο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια του 7ου γύρου του αγώνα, είχε μια σύγκρουση με το μονοθέσιο του Ράιαν Χάντερ Ρέι, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητό του να βρεθεί στον τοίχο της πίστας με πολλή δύναμη, να κάνει μια αναπήδηση και να απογειωθεί μέχρι τον προστατευτικό φράχτη, για να προσγειωθεί τελικά… μισό ξανά στην πίστα, σε ένα ατύχημα με μεγάλη σφοδρότητα.

Όπως φαντάζει λογικό οι αγωνοδίκες έβγαλαν τις κόκκινες σημαίες για να σταματήσει ο αγώνας, με τον Βίκενς να μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Άλενταουν, όπου και υποβλήθηκε σε επέμβαση για τα τραύματά του, τα οποία ήταν: κάταγμα θωρακικού σπονδύλου, κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, κατάγματα και στους αστραγάλους, καθώς και στον δεξιό βραχίονα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των γιατρών, η πολύωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς επιπλέον επιπλοκές, ενώ αρκετές βίδες εισήχθησαν στο σώμα του, κυρίως για να διορθωθεί η ζημιά στη σπονδυλική στήλη, ωστόσο «θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά». Ο 29χρονος παραμένει σε σταθερή κατάσταση, ενώ θα υποβληθεί σύντομα και άλλες επεμβάσεις, προκειμένου να διορθωθεί και η ζημιά στα άκρα του.