Το πρώτο όχημα στον κόσμο που κινείται από περιττώματα ζώων κατασκεύασαν οι εφευρετικοί υπάλληλοι του ζωολογικού πάρκου του Denver.

Ο Teddy Roosevelt είχε πει «κάνε ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου βρίσκεσαι». Οι εξαιρετικά εφευρετικοί μηχανικοί του ζωολογικού κήπου ακολουθώντας ακριβώς αυτή τη διαχρονική συμβουλή, έλυσαν μεμιάς μια σειρά από σημαντικά προβλήματα.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Σε ένα ζωολογικό κήπο, αν παράγεται κάτι καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες, αυτό είναι περιττώματα των ζώων. Από τις ταπεινές γαζέλες και τα πάντα μέχρι τους ελέφαντες και τις καμηλοπαρδάλεις, όλοι έχουν την παραγωγή τους. Εκτός από τα ζώα, απορρίμματα παράγουν καθημερινά και το σύνολο των επισκεπτών.

Με την απίστευτη πατέντα, όλα τα… υλικά αυτά μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη που τελικά κινεί ένα ειδικά μεταποιημένο τρίκυκλο όχημα!

Έτσι ο ζωολογικός κήπος απέκτησε ένα όχημα για τις καθημερινές ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και υλικών στις αποστάσεις που συνεπάγονται τα 900 στρέμματα που καταλαμβάνει. Έχει μηδενικές απαιτήσεις σε κόστος, άρα δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης. Το αντίθετο μάλιστα.

Μετατρέποντας το 90% των περιττωμάτων και σκουπιδιών σε καύσιμη ύλη, το πάρκο απαλλάχθηκε επίσης από το κόστος που συνεπάγεται η ως τώρα μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα απορρίμματα κατά 680 τόνους ετησίως!

Η πατέντα θα συνεισφέρει επίσης στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτήσει η επέκταση του πάρκου κατά 100 στρέμματα για τη φιλοξενία ελεφάντων. Ένα παράρτημα ενεργειακά 100% αυτόνομο, μετατρέποντας την θερμότητα της καύσης του υλικού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το τρίκυκλο αγοράστηκε από την Ταϊλάνδη όπου εκτελούσε χρέη ΤΑΞΙ και μετατράπηκε ώστε να καίει σφαιρίδια συμπιεσμένης ύλης (pellets) που προερχόμενα από τον παρακείμενο… στάβλο. Τα pellets αυτά όταν θερμανθούν με απουσία οξυγόνου, παράγουν αέριο (syngas) το οποίο οδηγείται προς καύση από κινητήρα που παράγει ρεύμα (γεννήτρια) με την οποία φορτίζουν μπαταρίες οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον ηλεκτροκινητήρα που κινεί το τρίκυκλο.

Η συσκευή αεριοποίησης και καύσης κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου εντός του ζωολογικού κήπου από τρεις μηχανικούς, μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό. Βέβαια δέχτηκαν βοήθεια από φορείς όπως το εθνικό εργαστήριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του γειτονικού Boulder στην Καλιφόρνια και κάποιων ακόμη εταιρειών και υπηρεσιών.

Μια ιδέα που για προφανείς λόγους έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από άλλα πάρκα και ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο, καθώς θα λύσουν κι εκείνοι τα ίδια σημαντικά προβλήματα. Μια λύση που μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε αλλού υπάρχουν περιττώματα ζώων και υπάρχει ανάγκη από ενέργεια.

H παραγωγή των pellets (των καύσιμων σφαιριδίων) γίνεται εντός του χώρου εννοείται και το τρίκυκλο είναι η δεύτερη συσκευή που κινείται με αυτά. Η πρώτη είναι ένα blender που έφτιαχνε Μαργαρίτες σε ένα event του ζωολογικού κήπου χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη αποκλειστικά από pellets!

Όπως δήλωσε η Tiffany Barnhart, υπεύθυνη του ζωολογικού κήπου: «Οι τρεις τους ξόδεψαν πολύ χρόνο σε κάδους μέχρι να καταλήξουν το είδος των απορριμμάτων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Κατέληξαν ότι οτιδήποτε μη μεταλλικό και όχι γυάλινο μπορεί να συμπιεστεί (σε pellet) και να καεί κι όλα αυτά βρίσκονται ήδη εντός του χώρου του ζωολογικού κήπου. Περίπου 680 τόνοι ετησίως».

«Το Tuk Tuk (όπως αποκαλείται στην Ταϊλάνδη το ΤΑΞΙ), όσο δεν κινείται το ίδιο, μπορεί να παράξει το 20% των ενεργειακών αναγκών του πάρκου. Μειώσαμε έτσι τα ετήσια έξοδά μας κατά 150.000 δολάρια. Καθόλου άσχημα για μια πρώτη ύλη με μηδενική αξία μέχρι σήμερα…»

Σας προβληματίζει κι εσάς ότι η βενζίνη στην Ελλάδα αγγίζει τα 2 ευρώ πια και τι θα κάνουμε;

Για αρχή ας παρακολουθήσουμε το σχετικό βίντεο…