Η Mini εξακολουθεί να αυξάνει σταθερά την αξία του σήματός της, καθώς αποτελεί επιτομή προσωπικού στυλ και εμπνέει πελάτες από όλο τον κόσμο.

Ο συνεχής επαναπροσδιορισμός του brand μέσα από προϊόντα, καινοτομίες, αυθεντικότητα και ποιοτικές επικοινωνίες αντανακλάται και στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η εταιρία Interbrand με θέμα τα καλύτερα παγκόσμια εμπορικά σήματα (Best Global Brands). Η αξία της μάρκας Mini αυξήθηκε και πάλι φέτος, με brand value που ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια και τοποθετείται στην 87η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2014, η μάρκα δεν είχε μπει καν στο top 100, αλλά το 2015 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην 98η θέση και το 2016 ανέβηκε δέκα θέσεις ψηλότερα, φτάνοντας στο No 88. Φέτος, βελτίωσε εκ νέου τη θέση της.

P90274827_lowRes_minielectricconcep

Η ισχυρή άνοδος του brand value προκύπτει από τη συστηματική εφαρμογή της στρατηγικής επανευθυγράμμισης της μάρκας που ανακοινώθηκε το 2015, με έμφαση στο design, την αυθεντικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που κατάγονται από το δημιούργημα του σερ Άλεκ Ισιγώνη (Έλληνα από την Μικρά Ασία), το θρυλικό Mini των αρχών της δεκαετίας του ’60, που όχι μόνο δημιούργησε την κατηγορία αυτοκινήτων πόλης, αλλά άλλαξε και την μέχρι τότε σχεδιαστική φιλοσοφία των αυτοκινήτων, με την εγκάρσια τοποθέτηση κινητήρα/κιβωτίου.

Η σταθερή άνοδος της αξίας του εμπορικού σήματος της Mini συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των προϊοντικών πωλήσεων, αφού τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% από πέρσι, φτάνοντας συνολικά στα 230.925 οχήματα, με το μεγαλύτερο μερίδιο της ανόδου να οφείλεται στα Countryman (+12,9%) και Convertible (+20,3%).

Το «Best Global Brands» 2017 είναι η 18η έκδοση της έκθεσης που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την παγκόσμια εταιρία συμβούλων μάρκας Interbrand και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά σήματα καθορίζουν την επιτυχία μιας εταιρίας.

Η κατάταξη βασίζεται στην οικονομική επιτυχία των προϊόντων και υπηρεσιών της μάρκας, στο ρόλο της στην απόφαση αγοράς του πελάτη και στον αντίκτυπο που έχει στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας.

Νίκος Τσάδαρης