Η Mini παρουσιάζει στην Φρανκφούρτη τη δική της πρόταση για το μέλλον της προσωπικής μετακίνησης στην πόλη, με τη μορφή του Mini Electric Concept.

Σχεδιασμένο για χρήση σε αστικές περιοχές, το πρωτότυπο αυτό αποκαλύπτει τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός αποκλειστικά ηλεκτρικού μέσου για καθημερινές μετακινήσεις στο μέλλον.

Επίσης, με το Mini Electric Concept, η εμβληματική σχεδίαση, η παράδοση στα οχήματα πόλης και η γνώριμη αίσθηση go-kart της μάρκας κάνουν την είσοδό τους στην εποχή της ηλεκτρικής μετακίνησης.

electricconcep2

Η αστική μετακίνηση είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA της Mini, καθώς η πόλη είναι το φυσικό της περιβάλλον. Πραγματικά, αυτό το περιβάλλον και οι ιδιαίτερες ανάγκες που απορρέουν αποτέλεσε τον καμβά οπού η ομάδα σχεδίασης της μάρκας δημιούργησε το Electric Concept.

Η άμεση απόκριση του συστήματος κίνησης, η ακρίβεια του συστήματος ανάρτησης και η χρήση αεροδυναμικών βοηθημάτων διαμορφώνουν μία δυναμική συμπεριφορά επιπέδου ΜΙΝΙ και μία αξιόλογη αυτονομία. Ο συνδυασμός όλων αυτών κάνει το Mini Electric Concept ένα ελκυστικό, όχημα μηδενικών ρύπων για τις σημερινές προκλήσεις της προσωπικής μετακίνησης στις πόλεις και τα προάστια.

Η Mini στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης

electricconcep3

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που η Mini έκανε ένα σημαντικό, πρωτοποριακό βήμα με το E και έθεσε τις βάσεις στο BMW Group για την εξέλιξη λύσεων ηλεκτροκίνησης σε επίπεδο παραγωγής. Το Mini E που αποκαλύφθηκε το 2008 ήταν το πρώτο, πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο του Group που οδήγησαν ιδιώτες σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες, κατά τη διάρκεια δοκιμής ευρείας κλίμακας. Πάνω από 600 αυτοκίνητα Mini E άρχισαν να λειτουργούν σε όλο τον κόσμο για λόγους έρευνας. Όλα αυτά βοήθησαν να συγκεντρωθούν ζωτικές πληροφορίες για τη χρήση των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και αυτή η γνώση, στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο BMW i3. Το Mini E προσέφερε επίσης διασκεδαστική οδήγηση σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην εξαιρετική επιτάχυνση και συμπεριφορά.

Το πρώτο μοντέλο παραγωγής της premium μάρκας με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2017 με τη μορφή του Cooper S E Countryman ALL4. Η νέα έκδοση του μοντέλου υλοποιεί την ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων για πρώτη φορά. Το πλήρως ηλεκτρικό Mini Electric Concept αντιπροσωπεύει τη συνέχεια αυτής της παράδοσης. Στο μέλλον, όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα Mini θα επισημαίνονται με το λογότυπο «Mini Electric».

Σχεδίαση

electricconcep4

Μία εξαγωνική μάσκα και στρογγυλοί προβολείς κάνουν το Mini Electric Concept άμεσα αναγνωρίσιμο από μπροστά. Ακόμα και βλέποντάς το μόνο, είναι προφανές ότι η καρδιά του αυτοκινήτου χτυπά «ηλεκτρικά». Αναγνωριστικά στοιχεία είναι οι έντονες αντιθέσεις ασημί και κίτρινων συνδυασμών που θυμίζουν το πρώτο Mini E, και το χαρακτηριστικό σήμα E.

Η μάσκα και οι προβολείς έχουν ανανεωθεί σχεδιαστικά για να υποδηλώνουν την τεχνολογία μηδενικών ρύπων κάτω από το καπό. Καθώς το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης απαιτεί ελάχιστο αέρα ψύξης, η μάσκα είναι κλειστή προς όφελος της αεροδυναμικής. Μία χαρακτηριστική μπάρα σε Striking Yellow στη μάσκα (με σήμα E ίδιας απόχρωσης) πετυχαίνει έντονη αντίθεση που παραπέμπει αισθητικά στα φώτα ημέρας των all-LED προβολέων.

Τα αεροδυναμικά βοηθήματα στην εμπρός ποδιά αναδεικνύουν το δυναμικό χαρακτήρα του μοντέλου, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αυτονομία του. Οι συνήθεις αεραγωγοί στο εμπρός σπόιλερ έχουν σφραγιστεί, αλλά επενδύονται με μαύρα ένθετα που θυμίζουν πτερύγια ψύξης και ενισχύουν τον τεχνικό χαρακτήρα. Οι κοφτές γραμμές στοιχείων όπως ο προβολείς LED και οι δομές από υαλονήματα δημιουργούν αντίθεση με τις εκτεταμένες, απέριττες επιφάνειες και προσδίδουν στο εμπρός τμήμα μία πολύ σοφιστικέ εμφάνιση.

Το αντίθετο μείγμα χρωμάτων, λείων επιφανειών και λεπτομερειών συνεχίζεται στο προφίλ. Χυτά αεροδυναμικά βοηθήματα από υαλονήματα κατά μήκος του κάτω τμήματος αναδεικνύουν τις μοντέρνες αναλογίες του αυτοκινήτου. Δυναμικές αλλά καθαρές επιφάνειες δημιουργούν μία μινιμαλιστική εντύπωση η οποία παραπέμπει στον αποδοτικό χαρακτήρα του. Τα στοιχεία πίσω από τις εξωτερικές επιφάνειες μεταφέρουν μία αίσθηση συγκρατημένης ισχύος και πειθαρχημένου σπορτίφ στυλ. Η matt liquid μεταλλική απόχρωση Reflection Silver αναδεικνύει τρομερά τις επιφάνειες και δίνει έμφαση στην προηγμένη και ελαφρού βάρους φιλοσοφία του μοντέλου.

electricconcep5

Με την κατάλληλη επιλογή υλικών και χρωμάτων, οι σχεδιαστές ακολούθησαν μία πιο ανάλαφρη προσέγγιση προκειμένου να απαλύνουν την τεχνική εμφάνιση των πλευρών και άλλων περιοχών του αυτοκινήτου. Ένα μεγάλο, αλλά διακριτικό σήμα «E» επάνω από τον εμπρός τροχό είναι ενδεικτικό στοιχείο της πηγής ισχύος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ matt και high-gloss επιφανειών στη γκάμα χρωμάτων πετυχαίνει μία προηγμένη εμφάνιση με αίσθηση φινέτσας. Επιπλέον, σήματα «Mini E» είναι ενσωματωμένα στη μάσκα και τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών.

Το ντεγκραντέ της εντυπωσιακής Striking Yellow, που συναντάμε στην οροφή και τις πλαϊνές ποδιές, προσθέτει μεγαλοπρέπεια. Το χρώμα της οροφής βαθμιαία αλλάζει από matt λευκό σε high-gloss κίτρινο, ενώ το κίτρινο τον πλαϊνών ποδιών γίνεται διάφανο ανεβαίνοντας προς τα πάνω πριν συγχωνευτεί με την απόχρωση του αμαξώματος. Αυτές οι ντεγκραντέ αποχρώσεις τονίζουν το ελαφρύ βάρος και το μοντέρνο χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

electricconcep6

Η αισθητική σκούρων ζαντών αλουμινίου 19 ιντσών προσθέτει ένα ακόμα οπτικό χαρακτηριστικό, που συνεχίζει την ιδέα της μπάρας της μάσκας σε μία νέα ερμηνεία, ασύμμετρης φόρμας. Τα αεροδυναμικά ένθετα (κατασκευάζονται με διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης) απηχούν τη δομή των υαλονημάτων των εκτροπέων αέρα και ενισχύουν την αισθητική απήχηση των ζαντών. Τα καλύμματα των εμπρός αεραγωγών έχουν επίσης κατασκευαστεί με μία μέθοδο 3D εκτύπωσης. Αυτά τα δύο στοιχεία δίνουν έμφαση στο ελαφρύ βάρος και το μοντέρνο χαρακτήρα του Mini Electric Concept, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η 3D εκτύπωση στην παραγωγή λειτουργικών σχεδιαστικών στοιχείων για στυλ και εξατομίκευση.

Το πίσω τμήμα του πρωτοτύπου επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για καθαρόαιμο Mini. Το φαρδύ στήσιμο στο δρόμο είναι εντυπωσιακό χωρίς να γίνεται κραυγαλέο. Στο πάνω τμήμα κυριαρχούν καθαρές επιφάνειες, αλλά ο δυναμικός χαρακτήρας γίνεται έντονος προχωρώντας προς τα κάτω. Η γνώριμη φιλοσοφία της μάρκας, όπου ο όγκος του αυτοκινήτου αυξάνεται σταθερά από πάνω προς τα κάτω, διευρύνει οπτικά την περιοχή των ώμων, που δείχνουν ακόμα πιο αθλητικοί. Τα πίσω φώτα αποτελούν επίσης ξεχωριστό οπτικό στοιχείο και παραπέμπουν στις Βρετανικές ρίζες του αυτοκινήτου. Πλαισιωμένα σε κλασσικό στυλ Μini, φέρουν λυχνίες LED που σε κάθε φανάρι δημιουργούν μισή Βρετανική σημαία.

electricconcep7

Η πίσω ποδιά περιλαμβάνει αεροδυναμικά στοιχεία παρόμοια με τα εμπρός, όπως εκτροπείς αέρα και ένας διαχύτης από υαλονήματα. Αυτά ενισχύουν το δυναμισμό του αυτοκινήτου σε οπτικό και λειτουργικό επίπεδο. Επίσης, μία κίτρινη διακοσμητική λωρίδα που δημιουργεί μία εντυπωσιακή αντίθεση παρατηρώντας το αυτοκίνητο από πίσω, προδίδει παράλληλα την ύπαρξη ενός συστήματος ηλεκτροκίνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται από την απουσία των απολήξεων εξαγωγής και τα σκούρα ένθετα στη θέση των αεραγωγών.

Συνολικά, πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα σχεδιασμένο για αστικές μετακινήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο.

electricconcep8 electricconcep9 electricconcep10

Νίκος Τσάδαρης