Το Opel Grandland X είναι βασικός παίκτης στην προϊοντική «επίθεση» της Opel, στο πλαίσιο της οποίας η μάρκα λανσάρει φέτος επτά μοντέλα.

Το SUV εναρμονίζεται ιδανικά με το ενεργό lifestyle της εποχής διαθέτοντας γοητεία εκτός δρόμου, υπερυψωμένη θέση καθισμάτων, σφαιρική ορατότητα, εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό και άφθονο χώρο για αποσκευές. Η στιβαρότητα συνδυάζεται με την κομψότητα, ενώ η σχεδιαστική φιλοσοφία εσωτερικού «παντρεύει» την ευρυχωρία με την πρακτικότητα.

Το Grandland X είναι ένας νέος διεκδικητής στην ανταγωνιστική αγορά συμπαγών SUV και οι σχεδιαστές της μάρκας έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους, προσφέροντάς του μοναδικά στιλιστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

opgrnlnd2

Τα χρωμιωμένα πτερύγια πλαισιώνουν το λογότυπο της μάρκας και εκτείνονται προς τους λεπτούς προβολείς LED σε σχήμα διπλού φτερού, που διευρύνουν οπτικά το εμπρός τμήμα και προσδίδουν στο Grandland X μία στιβαρή εμφάνιση. Ο χαρακτήρας υπογραμμίζεται από το ανάγλυφο καπό με τη χαρακτηριστική κεντρική πτυχή και τους μεγάλους τροχούς, διαμέτρου 19 ιντσών.

Πίσω, οι λεπτές κολόνες C, η «αιωρούμενη» οροφή και τα λεπτά πίσω φώτα LED, που εδράζονται σε εσοχές στην επιφάνεια της πίσω πόρτας, χαρίζουν στο μοντέλο δυναμική, σπορ εμφάνιση που είναι τόσο σημαντική στην κατηγορία SUV.

Στιβαρότητα αποπνέει και το κάτω τμήμα του αμαξώματος με τις προστατευτικές ποδιές μπροστά, γύρω από τους εξογκωμένους θόλους των τροχών, στο πλάι και πίσω. Τα χρωμιωμένα ένθετα στον προφυλακτήρα, τοποθετημένα με ακρίβεια μεγαλώνουν την αίσθηση πλάτους και παραπέμπουν σε μία ανώτερη κατηγορία.

opgrnlnd3

Δουλεύοντας το προφίλ του Grandland X, οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα ισορροπημένο, δυναμικό και λειτουργικό σχήμα. Η οροφή χαμηλώνει απότομα προς τα πίσω, ενώ συνδυάζεται με τις κλασσικές κολόνες C της Opel και μια ακμή που διατρέχει όλο το προφίλ του αυτοκινήτου. Η ερμηνεία της «λεπίδας» της Opel στο κάτω τμήμα των θυρών συμβάλλει περαιτέρω στη διαμόρφωση ενός αθλητικού στυλ, καθώς ανασηκώνει οπτικά το πάνω τμήμα του αμαξώματος, ενώ οι ράγες οροφής αναδεικνύουν περαιτέρω τον SUV χαρακτήρα.

Εσωτερικά και κάτω από τη οθόνη της κεντρικής κονσόλας, οι διακόπτες για τα συστήματα infotainment, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (A/C), και τους ελέγχους πλαισίου, όπως ο έλεγχος πρόσφυσης είναι διατεταγμένοι σε τρεις ζώνες. Η καλή λειτουργικότητα συνεχίζεται με την κεντρική κονσόλα ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα που προσφέρει άφθονο χώρο για ποτηροθήκες  και την αποθήκευση μικρότερων αντικειμένων, ενώ ο βαθύς αποθηκευτικός χώρος κάτω από το υποβραχιόνιο περιέχει τον προαιρετικό ασύρματο φορτιστή για smartphones.

opgrnlnd4 opgrnlnd5

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) (14-24 Σεπτεμβρίου), το Grandland X μπαίνει σε μία ανερχόμενη κατηγορία, αυτή των SUV, η οποία σε διάστημα δέκα χρόνων, 2007 – 2017, αύξησε το μερίδιό της από επτά σε 20% επί των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων στην Ευρώπη.

opgrnlnd7 opgrnlnd8 opgrnlnd9 opgrnlnd10Νίκος Τσάδαρης