Επί τέσσερις δεκαετίες, το διακριτικό «7» σε μία BMW θεωρείται παγκόσμιο σύμβολο πολυτέλειας, οδηγικής απόλαυσης και καινοτομίας.

Με τα κορυφαία μοντέλα της γκάμας του, ο κατασκευαστής premium αυτοκινήτων κάνει μία επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής και τεχνογνωσίας που αποτυπώνονται στην κορυφαία άνεση, το προηγμένο στυλ και την ασυμβίβαστη ποιότητα.

Ο παραδοσιακός συνδυασμός καινοτομίας και πολυτέλειας επηρεάζει έντονα το χαρακτήρα των πολυτελών sedan ακόμα και στην έκτη γενιά τους, κάτι που γίνεται ακόμα πιο αισθητό στην 7 Series Edition 40 Jahre. Με αποκλειστικά σχεδιαστικά στοιχεία εξωτερικού και εσωτερικού, οι εκδόσεις Edition τονίζουν την κλασική κομψότητα και το προηγμένο στυλ των πολυτελών sedan. Η BMW 7 Series Edition 40 Jahre θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2017 (IAA).

rnmbn2

Τα μοντέλα BMW 7 Series Edition 40 Jahre θα κατασκευαστούν σε περιορισμένο αριθμό 200 αντιτύπων, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη στο εργοστάσιο της μάρκας στο Dingolfing, που θεωρείται η «κοιτίδα» αυτών των πολυτελών sedan από το 1977. Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, θα αποτελέσει την τέλεια βάση για την παραγωγή της επετειακής έκδοσης, της οποίας ο αποκλειστικός χαρακτήρας αναδεικνύεται μέσα από μοντέρνες εξωτερικές αποχρώσεις και έξυπνες λεπτομέρειες του εσωτερικού.

Τα επετειακά μοντέλα θα διατίθενται από τον Οκτώβριο του 2017 με στάνταρ ή μακρύ μεταξόνιο σε συνδυασμό με όλους τους εξακύλινδρους, 8κύλινδρους και 12κύλινδρους κινητήρες της Σειράς 7, με προαιρετική τεχνολογία ευφυούς τετρακίνησης BMW xDrive και σε έκδοση BMW iPerformance Automobile με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Εξωτερικό

rnmbn3

Επιβλητική παρουσία, σπορ φινέτσα και εντυπωσιακή αισθητική χαρακτηρίζουν το εξωτερικό της Σειράς 7. Εκτός από την ευρυχωρία και την σύγχρονη λειτουργικότητα, τα αποκλειστικά υλικά και η ποιότητα κατασκευής είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα περιβάλλον ευεξίας. Η BMW 7 Series Edition 40 Jahre προάγει την αίγλη αυτών των πολυτελών sedan κυρίως μέσα από δύο εξωτερικά χρώματα: το Individual colour Frozen Silver metallic και το Petrol Mica metallic της BMW Individual που συνεχίζει την παράδοση διακριτικών και κομψών μπλε αποχρώσεων που κοσμούν το αμάξωμα των πολυτελών sedan της φίρμας.
Η διαδικασία βαφής είναι εξαιρετικά περίτεχνη, ενώ άλλα αποκλειστικά στοιχεία είναι τα M Aerodynamics Package, BMW high-gloss Shadow Line και ζάντες αλουμινίου 20-ιντσών BMW Individual σε σχέδιο ακτινών V. Ένα ακόμα ιδιαίτερο στιλιστικό στοιχείο είναι το έμβλημα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το επετειακό μοντέλο και κοσμεί τα καλύμματα των κολώνων Β και τα μαρσπιέ.

Εσωτερικό

rnmbn4

Στο εσωτερικό, ο συνδυασμός επίλεκτων υλικών, αποκλειστικής σχεδίασης και υψηλής ακρίβειας κατασκευής διαμορφώνει προηγμένη εμφάνιση. Η πλήρως δερμάτινη ταπετσαρία υψηλής ποιότητας Merino της BMW Individual σε χρωματικό συνδυασμό Smoke White/Cohiba ή Smoke White/Black με χειροποίητη μπορντούρα σε Smoke White εναρμονίζεται τέλεια με την επένδυση οροφής Smoke White της BMW Individual Alcantara.

Επιπλέον, τα μοντέλα 7 Series Edition 40 Jahre είναι εξοπλισμένα με καθίσματα comfort μπροστά και πίσω. Οι διακοσμητικές λωρίδες εσωτερικού κατασκευάζονται από black piano lacquer ή ξύλο Ευκαλύπτου υψηλής ποιότητας σε Smoke Brown high gloss, ανάλογα με το χρώμα της ταπετσαρίας.

Στην περιοχή του ταμπλό οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού συναντάμε το έμβλημα της έκδοσης. Την αίσθηση κύρους ολοκληρώνουν δύο μαξιλάρια Smoke White comfort, τα οποία, όπως και τα προσκέφαλα φέρουν το έμβλημα της έκδοσης, μαζί με τα πατάκια σε Smoke White με μαύρη ή καφέ Cohiba μπορντούρα αντίστοιχα.

Η επιτομή της πολυτέλειας

rnmbn4Αποκλειστικά σχεδιαστικά στοιχεία συμβάλλουν στη μοναδική εμφάνιση και την απαράμιλλη ατμόσφαιρα εσωτερικού που προσφέρουν τα μοντέλα Edition. Όλες οι προτάσεις ειδικού εξοπλισμού για την Σειρά 7 υπόσχονται μία αναβαθμισμένη εμπειρία, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του πελάτη για κορυφαία οδηγική απόλαυση και άνεση στο ταξίδι. Έτσι, η 7 Series Edition 40 Jahre αποτυπώνει τη συνεχή εξέλιξη αυτών των πολυτελών sedan σαν ένα σύμβολο ανώτερου στυλ και καινοτόμου τεχνολογίας σε έξι γενιές μοντέλων.

Επί τέσσερις δεκαετίες και με τα κορυφαία μοντέλα της γκάμας της, η BMW καταφέρνει να ερμηνεύει με το δικό της αποκλειστικό τρόπο την έννοια της οδηγικής απόλαυσης, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τον όρο της πολυτέλειας. Στην τελευταία γενιά της, η ισορροπία σπορ στυλ και φινέτσας αποκτά μία άλλη διάσταση, μέσα από τα συστήματα υποστήριξης οδηγού που προετοιμάζουν το δρόμο για την πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση, και με λύσεις συνδεσιμότητας που συνδέουν την πολυτελή μετακίνηση με την ψηφιακή ζωή του οδηγού.

Με συστήματα όπως υποστήριξη συστήματος διεύθυνσης και καθοδήγησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, που ενεργοποιούνται μέχρι τα 210 χλμ/ώρα, και το lane departure assistant, που διατίθεται σε ταχύτητες μεταξύ 70 και 180 χλμ/ώρα, η σημερινή Σειρά 7 πετυχαίνει ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας προς όφελος της άνεσης και της ασφάλειας σε ποικίλες κυκλοφοριακές συνθήκες. Η λειτουργία remote parking που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στην τρέχουσα Σειρά 7, είναι μία ακόμα καινοτομία που υπογραμμίζει την πρόοδο της μάρκας στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Επιπλέον, ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός ταξιδιού BMW Connected προσφέρει μία τεχνολογία δικτύωσης (μοναδική στον τομέα του αυτοκινήτου) που διευκολύνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ του οχήματος και συσκευών όπως Smartphone & Smartwatch μέσω της ευέλικτης πλατφόρμας Open Mobility Cloud, βοηθώντας τον οδηγό να φτάσει στον προορισμό του άνετα και χωρίς άγχος. Επιπλέον, η Σειρά 7 είναι το μόνο μοντέλο στο περιβάλλον του ανταγωνισμού που διαθέτει Remote 3D View. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στον οδηγό μία live εικόνα του οχήματος και του περιβάλλοντός του στο Smartphone.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κλασικής πολυτέλειας που αναθεωρήθηκαν στη νέα Σειρά 7 είναι η οδηγική άνεση και ευεξία των πίσω επιβατών. Η προαιρετική, πανοραμική, κρυστάλλινη οροφή Sky Lounge, το πολυτελές σαλόνι (Executive Lounge Seating, Executive Lounge Rear Console) και η Εμπειρία Ψυχαγωγίας Πίσω Επιβατών (Rear Seat Entertainment Experience) με BMW Touch Command θέτουν πρότυπα σε αυτό τον τομέα.

Εμπνευσμένες καινοτομίες

rnmbn6Κατά παράδοση, η Σειρά 7 είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές καινοτομίες που αυξάνουν την οδηγική απόλαυση και σε άλλες σειρές μοντέλων και ταράζουν κάθε τόσο τα νερά σε όλο τον κλάδο του αυτοκινήτου. Παράδειγμα το Check Control System (1977), ο πρώτος 12κύλινδρος κινητήρας σε Γερμανικό μεταπολεμικό αυτοκίνητο (1987), το πρώτο ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης σε Ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής (1994), η επαναστατική λειτουργική φιλοσοφία iDrive, το BMW Online mobility service με λογαριασμό E-mail (2001) ή η πρεμιέρα της απεριόριστης χρήσης Internet μέσα σε αυτοκίνητο (2008) και όλες οι επαναστατικές καινοτομίες, λανσάρονται πρώτα στις διάφορες γενιές της Σειράς 7.

rnmbn8Για να συνεχιστεί αυτή η παράδοση, η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την εξέλιξη των αυτοκινήτων BMW i ενσωματώθηκε και στην τρέχουσα γενιά του μοντέλου. Ένα έξυπνο μίγμα υλικών που συνδυάζει πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), αλουμίνιο και ατσάλι στη δομή του αμαξώματος χαρίζει στη Σειρά 7 ένα μοναδικό συνδυασμό στιβαρότητας και ελαφριάς δομής. Η τεχνολογία BMW eDrive που χρησιμοποιείται σε plug-in υβριδικά μοντέλα της iPerformance εξασφαλίζει οδηγική πολυτέλεια και άνεση, με μηδενικούς ρύπους.

Ανεξάρτητα από την έκδοση του κινητήρα που επιλέγει ο πελάτης, η Σειρά 7 επαναπροσδιορίζει πλήρως την έννοια οδηγικής απόλαυσης και πίσω από το τιμόνι. Το σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών της BMW έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του στη νέα Σειρά 7. Το στοιχείο Driving Experience Control διαθέτει Adaptive mode με το οποίο το σετάρισμα του οχήματος προσαρμόζεται στο οδηγικό στυλ και τις υπάρχουσες οδικές συνθήκες. Οδηγική άνεση και σπορ στυλ ωφελούνται εξ ίσου από το προαιρετικό σύστημα Executive Drive Pro με Active Roll Stabilisation.

Επιπλέον, όταν λανσαρίστηκε, η σημερινή Σειρά 7 ήταν το παγκοσμίως πρώτο πολυτελές sedan με προβολείς laser. Το σύστημα προβολέων laser με αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα Selective Beam διατίθεται προαιρετικά. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, η εμβέλεια της μεγάλης σκάλας έναντι των προβολέων LED αυξάνεται μέχρι 600 μ.

Νίκος Τσάδαρης