Το Tourneo Custom, που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2013, είναι η ναυαρχίδα της οικογένειας Ford Tourneo, που περιλαμβάνει επίσης το πενταθέσιο Tourneo Courier και το Tourneo Connect σε πενταθέσιες και επταθέσιες εκδόσεις.

Πρόσφατα η Ford αποκάλυψε τις πρώτες λεπτομέρειες για το ευέλικτο, νέο όχημα μεταφοράς προσώπων Tourneo Custom, το οποίο μπορεί να μεταφέρει με ανέσεις «1ης θέσης» μέχρι εννέα επιβάτες σε μία νέα, πολυτελή καμπίνα.

ford4

Κατάλληλο για μεταφορά προσώπων, προσωπική χρήση ή δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, το νέο Tourneo Custom θα διατίθεται για παραγγελία αργότερα μέσα στη χρονιά, ενώ οι παραδόσεις του θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018.

Ξεχωρίζοντας, με το εμπρός τμήμα και χρωμιωμένη μάσκα και πέντε οριζόντιες μπάρες, το Tourneo Custom διαθέτει μία πολυτελή καμπίνα με σύστημα πίσω καθισμάτων μοναδικό στην κατηγορία. Αυτό αποτελείται από έξι ατομικά καθίσματα, με δυνατότητα συνεδριακής διάταξης της 2ης και 3ης σειράς.

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος Tourneo, είναι και αυτό ανανεωμένο. Εντυπωσιάζει με τον πολιτισμένο και προηγμένο χαρακτήρα του, το εσωτερικό υψηλής ποιότητας, τα βελτιωμένα επίπεδα άνεσης και θορύβου και τις τεχνολογίες όπως το Intelligent Speed Limiter και το SYNC3.

Οι νέες καινοτομίες βασίζονται στις σημαντικές προϊοντικές βελτιώσεις που έγιναν στο Tourneo Custom το 2016, ανάμεσά τους και ο επαναστατικός κινητήρας Ford EcoBlue 2.0L diesel, το νέο, 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο SelectShift, και η πίσω αερανάρτηση.

ford5

Εντός, Εκτός

Στην εμφάνιση του νέου Tourneo Custom διακρίνεται το σχεδιαστικό DNA των τελευταίων επιβατικών μοντέλων Ford.

Διατίθεται μία σειρά προηγμένων τεχνολογιών προβολέων, ενώ όλα τα οχήματα διαθέτουν τα χαρακτηριστικά νέα φώτα ημέρας LED με τις οι ανώτερες εκδόσεις να επωφελούνται από τον ισχυρό φωτισμό που προσφέρουν οι προβολείς HID Xenon.

Η σχεδίαση συνεχίζεται και στο εσωτερικό με ένα νέο πίνακα οργάνων, που βασίζεται στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της φίρμας, προσφέροντας μία οδηγοκεντρική διάταξη, επηρεασμένη από τη σχέση των καταναλωτών με έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές και tablet.

Ο νέος πίνακας οργάνων έχει μία ξεχωριστή, ποιοτική εμφάνιση, ενώ τη συνολική εικόνα του ενισχύουν οι μαλακές επιφάνειες και οι ελκυστικές λεπτομέρειες σε χρώμιο και γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα.

Οι νέες οθόνες και ο πίνακας ελέγχου έχουν σχεδιαστεί με κριτήριο την αυξημένη εργονομία και την ευχρησία, ενώ οι ανώτερες εκδόσεις διαθέτουν ανεξάρτητη έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών εμπνευσμένη από tablet και λειτουργεί με χειρονομίες pinch & swipe.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην καθημερινή πρακτικότητα, με αναβαθμισμένες λύσεις αποθήκευσης στο εσωτερικό, όπως δύο κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι στο πάνω τμήμα του ταμπλό και ένα  μεγάλο ράφι με δύο ποτηροθήκες στην κεντρική κονσόλα που περιλαμβάνει ένα έξυπνο συρόμενο κάλυμμα.

Για μέγιστη ευελιξία στη διαμόρφωση και χρήση του πίσω τμήματος της καμπίνας, το νέο Tourneo Custom είναι το μοναδικό όχημα στην κατηγορία που προσφέρει έξι ατομικά καθίσματα. Οι δύο πίσω σειρές παρέχουν δυνατότητα συνεδριακής διάταξης για εύκολη πρόσβαση και επικοινωνία μεταξύ των επιβατών, ή σε δύο σειρές τριών καθισμάτων με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Στις ανώτερες εκδόσεις, τα έξι ατομικά καθίσματα μπορούν να αναδιπλώνονται πλήρως, να αναστρέφονται και να αποθηκεύονται ή να αφαιρούνται τελείως, επιτρέποντας στους πελάτες να δημιουργούν ευρυχωρία τύπου λιμουζίνας, να μεγιστοποιούν το χώρο αποσκευών ή να ικανοποιούν τις δικές τους επαγγελματικές ή προσωπικές απαιτήσεις.

ford6

Το επίπεδο άνεσης στο ταξίδι αυξάνεται με νέας σχεδίασης μαξιλάρια και γεωμετρία καθισμάτων βελτιστοποιημένης στήριξης, και την απουσία θορύβων χάρη στη χρήση αναβαθμισμένων μέτρων μείωσης θορύβων στο πίσω τμήμα της καμπίνας. Οι πίσω επιβάτες θα εκτιμήσουν επίσης το πιο αποδοτικό σύστημα A/C που παρέχει ταχύτερη ψύξη ή θέρμανση, τις έξι θύρες USB και το ηχοσύστημα 10 ηχείων ρυθμισμένο για ένα πλούσιο και ισορροπημένο ήχο, ανεξάρτητα από τη διάταξη των πίσω καθισμάτων.

Όλες οι επενδύσεις εσωτερικού είναι πλήρως ανανεωμένες (από την οροφή και τα καθίσματα μέχρι τα πλαϊνά πάνελ και τις μοκέτες) με έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και την εμφάνιση. Υφάσματα με πυκνή ύφανση, ποιοτικά δέρματα με λεπτή υφή και η διαθεσιμότητα ανοιχτών και σκούρων αποχρώσεων για ένα κομψό, μοντέρνο εσωτερικό, ενισχύουν την αίσθηση ποιότητας και προσοχής στη λεπτομέρεια σε όλη την καμπίνα.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της Ford SYNC 3 προσφέρει στους οδηγούς του Tourneo Custom τη δυνατότητα να ελέγχουν το ηχοσύστημα, το σύστημα πλοήγησης και τα συνδεδεμένα smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές στην καθομιλουμένη. Πιέζοντας απλά ένα μπουτόν και λέγοντας «I need a coffee», «I need fuel» και «I need to park» οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν γειτονικά cafés, πρατήρια καυσίμου ή πάρκινγκ αυτοκινήτων και να βρίσκουν σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Το σύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto™.

Το νέο Tourneo Custom λανσάρει επίσης αρκετά συστήματα υποστήριξης οδηγού και είναι το πρώτο όχημα στην κατηγορία με Intelligent Speed Limiter, που επιτρέπει αυτόματη ρύθμιση μέγιστης ταχύτητας για να παραμένει εντός νόμιμων ορίων, με τη χρήση του συστήματος Traffic Sign Recognition για την ανίχνευση πινακίδων ορίων ταχύτητας. Προσφέρει επίσης Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert, που προειδοποιεί τους οδηγούς οι οποίοι εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων πίσω τους.

Τα νέα χαρακτηριστικά προστίθενται στην ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών που ήδη διατίθενται για το Tourneo Custom, όπως Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection emergency braking system, Lane Keeping Alert, Side Wind Stabilisation και Adaptive Cruise Control.

ford7

Κινητήρες, Κιβώτια

Το νέο Tourneo Custom διατίθεται με τον κινητήρα Ford EcoBlue diesel σε εκδόσεις 105, 130 170 ίππων, με σημαντικά πλεονεκτήματα στο κόστος χρήσης και τις επιδόσεις, κατανάλωση καυσίμου βελτιωμένη κατά 13%, εκπομπές CO2 από 162 g/km, και ροπή στις χαμηλές στροφές αυξημένη κατά 20%.

Η τελευταία έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα άμεσης απόκρισης 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο SelectShift, ένα μοναδικό στην κατηγορία σύστημα πίσω αερανάρτησης για ευέλικτη και ελεγχόμενη συμπεριφορά σε όλο το εύρος συνθηκών φορτίου, και προαιρετικές 17άρες ζάντες αλουμινίου για βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και αποτελεσματικότερο φρενάρισμα.

Εκδόσεις

Το Tourneo Custom θα διατίθεται με το αναβαθμισμένο πακέτο Titanium X που περιλαμβάνει δερμάτινη ταπετσαρία, SYNC 3 με δορυφορική πλοήγηση και κάμερα οπισθοπορείας, και προβολείς HID Xenon στάνταρ.

Για εκείνους που επιθυμούν μία πιο δυναμική εξωτερική εμφάνιση και ένα στιλάτο σπορ εσωτερικό, προτείνεται επίσης η νέα έκδοση Sport. Αυτό το πακέτο συνδυάζει τον κινητήρα 170 ίππων, ένα πλήρες εξωτερικό κιτ αμαξώματος με δύο λωρίδες καπό και μοναδικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών μαζί με μερικώς δερμάτινο σαλόνι.

ford8

Η γκάμα του Tourneo Custom συνεχίζει να προσφέρει εκδόσεις οκτώ ή εννέα θέσεων, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε κοντό και μακρύ μεταξόνιο. Το μακρύτερο μοντέλο προσφέρει πρόσθετο χώρο αποσκευών πίσω από την τρίτη σειρά καθισμάτων.

ford9

ford1 ford2 ford3

Νίκος Τσάδαρης