Το νέο Opel Insignia Country Tourer γιορτάζει την πρεμιέρα του στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (12 – 24 Σεπτεμβρίου) και αμέσως μετά αναμένεται στις εκθέσεις των Διανομέων.

Ωστόσο η παραγγελιοληψία για το μοντέλο με τις off-road δυνατότητες και το προαιρετικό, έξυπνο σύστημα τετρακίνησης με έλεγχο κατανομής ροπής (torque vectoring) ξεκίνησε ήδη.

Το νέο μοντέλο διατίθεται με μεγάλη ποικιλία προηγμένων τεχνολογιών και συστημάτων υποστήριξης. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το σύγχρονο premium πλαίσιο FlexRide, Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Assist), εμπρός κάμερα Opel Eye που περιλαμβάνει Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με Ανίχνευση Πεζού (Pedestrian Detection) και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Departure Warning) και Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist) με αυτόματη διόρθωση διεύθυνσης, Ένδειξη Απόστασης από το Προπορευόμενο Όχημα (Following Distance Indication), Υποστήριξη Μεγάλης Σκάλας Φώτων (High Beam Assist) και αυτόματη ενεργοποίηση μεσαίας σκάλας με αναγνώριση τούνελ. Κορυφαία άνεση εγγυώνται χαρακτηριστικά όπως διζωνικός αυτόματος έλεγχος κλιματισμού, Σύστημα Εισόδου & Εκκίνησης Χωρίς Κλειδί (Keyless Open & Start) και ρυθμιζόμενα καθίσματα comfort πολλαπλών σταδίων.

Οι επιβάτες του Insignia Country Tourer έχουν στη διάθεσή τους κορυφαία τεχνολογία και συνδεσιμότητα με το Radio R 4.0 IntelliLink που είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Το σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης Opel OnStar που περιλαμβάνει ένα χρόνο υπηρεσιών OnStar όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρου στάθμευσης προσφέρονται επίσης στάνταρ.

vlj7xptl

Μαζί με το νέο Insignia Country Tourer, λανσάρεται η φιλοσοφία Opel Exclusive, που διατίθεται επίσης για τα Insignia Grand Sport και Sports Tourer. Η φιλοσοφία εξατομίκευσης επιτρέπει στους αγοραστές του μοντέλου να επιλέγουν ακριβώς το χρώμα που επιθυμούν. Αρχικά θα διατίθενται 15 αποχρώσεις πλέον της αρχικής γκάμας και σύντομα η Opel θα προσφέρει απεριόριστο αριθμό επιλογών. Ένα αγαπημένο κραγιόν, μία σκιά ματιών ή η εικόνα του μπλε σκούρου ουρανού μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν δείγμα της προσωπικής απόχρωσης των πελατών. Το Black Pack προσφέρει στο μοντέλο Exclusive μία έξτρα σπορ πινελιά με μία άκρως εντυπωσιακή μπάρα μάσκας Opel και διακοσμητικές λωρίδες παραθύρων, εξωτερικούς καθρέπτες και άλλα.

Οι πελάτες θα μπορούν επίσης να επιλέγουν περισσότερα σχέδια από μία γκάμα ζαντών αλουμινίου. Η σειρά Exclusive σύντομα θα επεκταθεί με ακόμα περισσότερες επιλογές δερμάτινων επενδύσεων και διακοσμητικών στοιχείων. Αποτέλεσμα: αυτοκίνητα εξατομικευμένα σύμφωνα με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών τους. Επιπλέον, όλα τα Insignia που παραγγέλνονται ως Exclusive συνοδεύονται από μία σειρά στάνταρ στοιχείων εξοπλισμού: Navi 900 IntelliLink με οθόνη αφής οκτώ ιντσών, θερμοαπορροφητικό κρύσταλλο Solar Protect καθώς και επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED® matrix.

Το Insignia Country Tourer μοιράζεται τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας, σπορ, κομψή σχεδίαση, νέα, ελαφριά αρχιτεκτονική, υπερσύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης όπως το διακεκριμένο σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix light που αποτελείται από 32 στοιχεία LED και είναι μοναδικό στην κατηγορία και πολλά ακόμα.

Η περίοπτη οριζόντια μάσκα και οι λεπτοί προβολείς δημιουργούν μία ξεχωριστή εντύπωση, ενώ η ασημί ποδιά τονίζει την αντοχή του αυτοκινήτου. Ανάγλυφα μαύρα προστατευτικά, εντυπωσιακοί θόλοι των τροχών και το κάτω τμήμα του αμαξώματος αναδεικνύουν τη σκληροτράχηλη εμφάνιση. Όπως το εμπρός έτσι και το πίσω  τμήμα περιλαμβάνει στοιχεία που υποδηλώνουν την περιπετειώδη φύση του, όπως μία ασημί ποδιά και διπλή απόληξη εξαγωγής που ενισχύουν την αίσθηση ενός χαμηλότερου και φαρδύτερου αυτοκινήτου.

Όπως ταιριάζει στον χαρακτήρα ενός οχήματος παντός εδάφους, το Insignia Country Tourer είναι πάνω απ’ όλα ιδιαίτερα πρακτικό. Για ευκολότερη φόρτωση, η πίσω πόρτα μπορεί να ανοίγει ανέπαφα.

Σε συνδυασμό με το «Keyless Open & Start» μία απλή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα είναι αρκετή για να ανοίξει η πίσω πόρτα (η σιλουέτα ενός αυτοκινήτου που προβάλλεται στο έδαφος δείχνει τη σωστή περιοχή). Με μία ακόμα κίνηση του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα, η πόρτα κλείνει. Για να αυξηθεί ο χώρος φόρτωσης στα 1.665 λίτρα, το Insignia Country Tourer διατίθεται με στάνταρ αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα 40/20/40 που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στη διαρρύθμιση του χώρου φόρτωσης. Ο πάγκος των πίσω καθισμάτων πέφτει τελείως πιέζοντας απλά ένα μπουτόν που βρίσκεται στο χώρο αποσκευών. Οι στάνταρ ράγες οροφής αυξάνουν το εύρος χρήσης του Insignia Country Tourer, επιτρέποντας τη μεταφορά φορτίων έως 100 κιλά στην οροφή. Στο εσωτερικό, ο οδηγός και κυρίως οι πίσω επιβάτες έχουν άφθονο χώρο. Κορυφαία επίπεδα άνεσης διασφαλίζουν τα προαιρετικά εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση AGR (Campaign for Healthier Backs) παρέχοντας εξαερισμό και λειτουργία μασάζ για οδηγό και συνοδηγό.

Το νέο Insignia Country Tourer υποστηρίζεται από τη δύναμη ισχυρών κινητήρων turbo βενζίνης και turbo diesel. Κορυφαίος είναι ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας Turbo άμεσου ψεκασμού με 260 ίππους (κατανάλωση κύκλου NEDC: στην πόλη 11,5 l/100 χλμ, εκτός πόλης 7,3 λτ/100 χλμ, μικτού κύκλου 8,9 λτ/100 χλμ, 203 γρ/χλμ CO2), νέο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και προηγμένο  σύστημα τετρακίνησης Twinster. Αρχικά, ισχυρότερος diesel θα είναι ο 2λιτρος 170 ίππων, που ομοίως διατίθεται προαιρετικά με τετρακίνηση (κατανάλωση κύκλου NEDC: στην πόλη 8,4 λτ/100 χλμ, εκτός πόλης 5,4 λτ/100 χλμ, μικτού κύκλου 6,5 λτ/100 χλμ, 172 γρ/χλμ CO2). Ένας ακόμα ισχυρότερος κινητήρας diesel θα προστεθεί στη γκάμα στο άμεσο μέλλον.

Εικοσιπέντε χιλιοστά πρόσθετη απόσταση από το έδαφος σε συνδυασμό με το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης με torque vectoring και τη νέα πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων υποστηρίζουν τη συμπεριφορά εκτός δρόμου και προσφέρουν στο Insignia Country Tourer το πιο προηγμένο σύστημα στην κατηγορία του. Αντί παραδοσιακού πίσω διαφορικού, που κατανέμει ισόποσα τη ροπή στους πίσω τροχούς, το Insignia Country Tourer διαθέτει δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους πολύδισκους συμπλέκτες που επιτρέπουν μία πιο εξατομικευμένη και ακριβή μετάδοση ισχύος σε κάθε τροχό, ανεξαρτήτως οδικών ή καιρικών συνθηκών. Για εξουδετέρωση της τάσης υποστροφής σε κλειστές στροφές που το όχημα παίρνει με υψηλότερες ταχύτητες, το σύστημα, ανάλογα με την πίεση του γκαζιού και την κίνηση του τιμονιού, στέλνει περισσότερη ροπή στον εξωτερικό πίσω τροχό. Αυτό συμβαίνει χωρίς περαιτέρω παρέμβαση του οδηγού, σε κλάσμα του δευτερολέπτου και σταθεροποιεί το όχημα. Επιπλέον, το Insignia στρίβει με μεγαλύτερη ακρίβεια, απαντώντας άμεσα στις εντολές του οδηγού. Το αποτέλεσμα είναι πιο ουδέτερη συμπεριφορά που κάνει το όχημα πιο σταθερό και ελεγχόμενο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Το βελτιωμένο πλαίσιο FlexRide  αποτελεί τη βάση για βέλτιστη οδηγική συμπεριφορά ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό προσαρμόζει τους αποσβεστήρες, το σύστημα διεύθυνσης, την απόκριση του γκαζιού και τα σημεία αλλαγών σχέσεων (στα αυτόματα) ανεξάρτητα, ή βάσει των προγραμμάτων «Standard», «Sport» ή «Tour» που μπορούν να επιλεγούν από τον οδηγό. Το νέο, κεντρικό λογισμικό ‘Drive Mode Control’ είναι η καρδιά και η ψυχή του προσαρμοζόμενου πλαισίου. Αυτό αναλύει συνεχώς τις πληροφορίες από τους αισθητήρες και τις ρυθμίσεις και αναγνωρίζει το εξατομικευμένο οδηγικό στυλ.

Αρχικά, η γκάμα μηχανικών συνόλων θα ολοκληρωθεί με έναν 2λιτρο diesel 170 ίππων που συνδυάζεται με FWD, με 6τάχυτο μηχανικό ή 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (κατανάλωση κύκλου NEDC: στην πόλη 7,6-7.1 λτ/100 χλμ, εκτός πόλης 5,0-4.6 λτ/100 χλμ, μικτού κύκλου 6,0-5,5 λτ/100 χλμ, 157-145 γρ/χλμ CO2) και τον 1.5 Direct Injection Turbo 165 ίππων με 6τάχυτο μηχανικό ή 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (κατανάλωση κύκλου NEDC: στην πόλη 8,0-7,9 λτ/100 χλμ, εκτός πόλης 5,7-5,6 λτ/100 χλμ, μικτού κύκλου 6,5-6,4 λτ/100 χλμ, 149-147 γρ/χλμ CO2).

Όσοι τέλος επιθυμούν ένα πραγματικά μοναδικό Insignia Country Tourer, Sports Tourer ή Grand Sport, έχουν μία απεριόριστη γκάμα επιλογών στη διάθεσή τους. Η νέα μαγική φόρμουλα ονομάζεται Opel Exclusive και περιλαμβάνει εξατομικευμένες εξωτερικές αποχρώσεις. Στο μέλλον, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν από μία μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων και από μία αποκλειστική συλλογή Exclusive, η Opel θα μπορεί να αναπαράγει οποιαδήποτε επιθυμητή απόχρωση, από ένα υπόδειγμα, όπως μία φωτογραφία, ή μία γραβάτα. Ο χρωματικός κωδικός και μόνο είναι αρκετός για τη δημιουργία της επιθυμητής απόχρωσης.

Στη συνέχεια, η εταιρία θα δημιουργεί ένα δείγμα του χρώματος, που οι πελάτες πρέπει να μπορούν να το φανταστούν καθαρά και να αποφασίσουν πώς θα αποτυπωθεί στο αυτοκίνητο και την τελική εντύπωση που θα δημιουργεί. Από απλά χρώματα μέχρι κλασικά μεταλλικά και έντονα περλέ και ιριδίζουσες αποχρώσεις, τα πάντα είναι εφικτά. Όλα εξαρτώνται από τη σύνθεση της βαφής. Και προσθέτοντας χρώμα στο συνήθως διάφανο βερνίκι, οι κόκκινες σκιές, για παράδειγμα, εμπλουτίζονται αποκτώντας περισσότερο βάθος.

l1fr9uoq Επιπλέον, στο μέλλον, οι αγοραστές του μοντέλου θα μπορούν να επιλέγουν από ειδικά σχέδια ζαντών αλουμινίου και το εξαιρετικό Black Pack. Με αυτό, τα συνήθως χρωμιωμένα εξαρτήματα αμαξώματος, όπως η μπάρα της μάσκας, οι διακοσμητικές λωρίδες των παραθύρων και άλλα, όπως οι εξωτερικοί καθρέπτες, αποκτούν ένα γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Exclusive, οι πελάτες μπορούν να δημιουργούν ένα όχημα σε εξαιρετικά  υψηλή ανάλυση στην ψηφιακή έκθεση 4K . Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να παίρνουν μία γεύση από το δικό τους μοναδικό αυτοκίνητο σαν να βρίσκονταν μπροστά του. Επιπλέον, οι κάτοχοι smartphone ή μπορούν να κάνουν χρήση της εφαρμογής (download μέσω Apple iTunes και Google Play) για να σχεδιάσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Νίκος Τσάδαρης