Τη σκηνή του φετινού Concorso d’Eleganza Villa d’Este, επέλεξε το BMW Group για να αποκαλύψει την Concept 8 Series που ενσαρκώνει την ουσία μιας σύγχρονης BMW coupe μέσα από μία συναρπαστική σχεδιαστική μελέτη. Με το νέο πρωτότυπο, η βαυαρική φίρμα δίνει μια πρώτη γεύση από το προσεχές μοντέλο, τη νέα Σειρά 8 Coupe, που θα λανσαριστεί το 2018 και παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς «Ο αριθμός 8 ήταν ανέκαθεν η “αιχμή” των σπορ επιδόσεων και της αποκλειστικότητας στη BMW» όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της BMW AG, Harald Krüger.

Η Concept 8 Series δίνει μία εικόνα από αυτά που θα ακολουθήσουν. Είναι ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο που ενσωματώνει δυναμική και σύγχρονη πολυτέλεια όπως ελάχιστα.

bneetwmb1

Στο εξωτερικό συνδυάζονται στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος. Η Concept 8 Series είναι άμεσα αναγνωρίσιμη σαν BMW, αλλά λανσάρει και νέες σχεδιαστικές ιδέες και τεχνικές διαμόρφωσης.

Η σιλουέτα της εκτείνεται χαμηλά και δυναμικά πάνω από το δρόμο. Το μακρύ καπό αλληλεπιδρά με την κομψή γραμμή οροφής χαρίζοντας μία δυναμική γοητεία στα πλευρά του αυτοκινήτου, ενώ η εντυπωσιακή ανοδική κλίση του πίσω άκρου δημιουργεί μία ζωηρή κατάληξη και προσθέτει μία σπορ νότα.

Μέσα στο περίγραμμα του αυτοκινήτου, η καθαρή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή διάταξη των επιφανειών και φορμών, πετυχαίνει μία ζωηρή μοντέρνα εμφάνιση. Οι έντονες γραμμές που εκτείνονται πάνω από τους ανάγλυφους «όγκους» αποτελούν μία οπτική υπόσχεση δυναμικής οδηγικής εμπειρίας.

bneetwmb2

Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες, ανακαλύπτουμε δύο έντονες χαρακτηριστικές γραμμές που χωρίζουν τις επιφάνειες οι οποίες μοιάζουν να έχουν διαμορφωθεί από τον αέρα που περνά από τα Air Breathers. Πιο πίσω, το βλέμμα οδηγείται στις προτεταμένες επιφάνειες πάνω από τους πίσω τροχούς. Τα πλευρά είναι ένα νέο στοιχείο όπου φαίνεται η τεχνογνωσία της μάρκας στη σχεδίαση επιφανειών. Εντυπωσιακές γραμμές και καμπύλες τονίζουν το αθλητικό περίγραμμα της Concept 8 Series. Η αποκλειστική εξωτερική απόχρωση Barcelona Grey Liquid  (γκρι μπλε με έντονα ιριδίζουσες χρωστικές ουσίες) αναδεικνύει στο έπακρο τις επιφάνειες. Μεγάλες ζάντες αλουμινίου (21-ιντσών) με σπορ και αποκλειστική πολυάκτινη σχεδίαση και αεροδυναμικά στοιχεία, δημιουργούν οπτικό βάθος και επισφραγίζουν την ακαταμάχητη εμφάνιση του αυτοκινήτου σε προφίλ όψη.

bneetwmb3 bneetwmb4

Εμπρός όψη

bneetwmb7

Μία μεγάλη μάσκα, λεπτοί διπλοί προβολείς και μεγάλοι αεραγωγοί δημιουργούν μία εντυπωσιακή, σπορ εικόνα μπροστά. Αντλώντας έμπνευση από τις BMW coupe του παρελθόντος, τα «νεφρά» της μάσκας ενώνονται από ένα συνεχές πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου στοιχείου. Η μάσκα φαρδαίνει καθώς εκτείνεται προς τα κάτω, τονίζοντας το δυναμικό χαρακτήρα του μοντέλου. Μαζί με τους πολύ λεπτούς προβολείς λέιζερ και τη εξαγωνική εκδοχή των «διπλών στρογγυλών» φώτων εντείνει την αίσθηση ότι το εμπρός τμήμα «εστιάζει στο δρόμο». Οι μεγάλοι αεραγωγοί στην εμπρός ποδιά τονίζουν το φαρδύ, σπορ στήσιμο και υπόσχονται δυναμική εμπειρία στο δρόμο. Το στοιχείο από ανθρακονήματα ανάμεσά τους υπογραμμίζει το σπορ και υψηλών επιδόσεων χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Πίσω όψη

bneetwmb8

Εντυπωσιακό είναι και το πίσω τμήμα της BMW Concept 8 Series, με έντονες ανάγλυφες επιφάνειες που επιτείνουν την αίσθηση του πλάτους. Το πίσω τμήμα ορίζεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ «όγκων» και γραμμών, που εκτείνονται από τα πλευρά και διαμορφώνουν την πίσω όψη του αυτοκινήτου. Οι επιβλητικοί θόλοι των τροχών παραπέμπουν στην πίσω κίνηση (RWD), ενώ ο κλωβός επιβατών που χαμηλώνει προς τα πίσω και το φαρδύ μετατρόχιο, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο το πίσω τμήμα.

Τα λεπτά, τραβηγμένα προς τα έξω πίσω φώτα εκτείνονται στις πλευρές του αυτοκινήτου και δημιουργούν μία σύνδεση μεταξύ των πίσω και πλαϊνών τμημάτων. Τα φώτα έχουν τη μορφή λεπίδων σχήματος L που εξέχουν από το αμάξωμα. Αυτά τονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου και το στιβαρό του στήσιμο στο δρόμο, ενώ το πιο λεπτό σχήμα τους χαρίζει στο πίσω τμήμα μία πολύ σπορ εμφάνιση και μοντέρνα αίσθηση.

Ο σκούρος διαχύτης από ανθρακονήματα στο κάτω τμήμα της πίσω ποδιάς συνεισφέρει στην σπορ αίσθηση χαμηλού βάρους. Μεγάλες, τραπεζοειδείς απολήξεις εξαγωγής πλαισιώνουν το πίσω τμήμα και παραπέμπουν σε μία δυναμική οδηγική εμπειρία.

bneetwmb5 bneetwmb6

 Εσωτερικό

Το εσωτερικό εστιάζει στο έργο της οδήγησης. Παίρνοντας θέση πίσω από το τιμόνι, ο οδηγός, νιώθει ότι βρίσκεται στο cockpit ενός γνήσιου, σπορ αυτοκινήτου. Οι επιφάνειες και οι γραμμές εστιάζουν προ τα εμπρός και υπογραμμίζουν τη δυναμική οδηγική εμπειρία. Η ταξινόμηση των λειτουργιών σε Κέντρα Ελέγχου, όπως στο κέντρο του ταμπλό, στην κεντρική κονσόλα και στις πόρτες, χαρίζουν στο εσωτερικό μία άριστα δομημένη εικόνα.

Ανάμεσα στα σχεδιαστικά στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η ρέουσα μετάβαση από τον πίνακα οργάνων στις πόρτες και η σπορ αίσθηση του εσωτερικού. Αυτή η εντύπωση μεγεθύνεται από την ομαλή σύνδεση μεταξύ της κεντρικής κονσόλας και του ταμπλό οργάνων που μαζί δημιουργούν τον πυρήνα του εσωτερικού. Η ψηλή κεντρική κονσόλα και το χαμηλό ταμπλό προσδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση και σπορ αίσθηση του χώρου.

Το εσωτερικό της Concept 8 Series συνδυάζει συναίσθημα και τεχνολογία με αίσθηση και πολυτέλεια. Η εμφάνισή του εκφράζει έναν εξαιρετικά σπορ χαρακτήρα, ενώ τα ποιοτικά υλικά αποπνέουν αποκλειστικότητα και φινέτσα. Για παράδειγμα, όλα τα σημεία επαφής του οδηγού με το αυτοκίνητο ξεχειλίζουν από σπορ αίσθηση. Τα αποκλειστικά καθίσματα είναι λεπτά, ενώ ο σκελετός από ανθρακονήματα και το υψηλής ποιότητας δέρμα τα κάνουν μοναδικά. Το τιμόνι ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή, με τις αλουμινένιες ακτίνες γυαλισμένες στο χέρι, να δείχνουν προς τα εμπρός σαν βέλη, και τα κόκκινα ανοδιωμένα χειριστήρια αλλαγών (shift paddles) να παραπέμπουν σε αγώνες. Η αντίθεση αλουμινίου και σκούρου δέρματος στις επιφάνειες αφής τονίζει αυτή την πολυτελή αίσθηση σπορτίφ στυλ σε διάφορες λεπτομέρειες.

Δέρμα Merino σε Dark Brown και Fjord White διαμορφώνει ένα περιβάλλον υψηλού κύρους. Ένθετα από ανθρακονήματα και αλουμίνιο γυαλισμένο στο χέρι δημιουργούν σκόπιμες αντιθέσεις και αποπνέουν μία σπορ και τεχνική αίσθηση. Επιπλέον, ο επιλογέας σχέσεων και το iDrive Controller από κρύσταλλο Swarovski με φιμέ εμφάνιση χαλαζία αποτελούν μοντέρνες στιλιστικές πινελιές για το εσωτερικό.

Συνολικά, η Concept 8 Series δίνει μία πρώτη γεύση από ένα παρεμφερές μοντέλο που η μάρκα θα λανσάρει την επόμενη χρονιά. Η Σειρά 8 Coupe θα βασιστεί στην επιτυχημένη παράδοση της εταιρείας στα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και θα πλαισιώσει σαν ένα γνήσιο dream car την υπάρχουσα πολυτελή γκάμα, καθώς θα συνδυάζει δυναμικές επιδόσεις και σύγχρονη πολυτέλεια, στοιχεία που θα ανεβάσουν τον πήχη στην κατηγορία των πολυτελών coupe.

bneetwmb9 bneetwmb10 bneetwmb11Νίκος Τσάδαρης