Λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα του η Škoda εξασφαλίζει μια πρώτη ματιά στο νέο της κόμπακτ SUV. Στο Karoq αναγνωρίζει κανείς εύκολα την καινούργια, γεμάτη συναίσθημα αλλά και δυναμισμό γλώσσα σχεδιασμού της εταιρείας.

Το Karoq έχει εντυπωσιακό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει σχεδιαστικά στοιχεία από κρύσταλλο Βοημίας που τονίζουν τόσο τη δυναμική όσο και την κομψή πτυχή του. Παράλληλα οι μεγαλύτερες διαστάσεις του αμαξώματος, αφενός βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδο άνεσης των επιβατών και αφετέρου αυξάνουν την χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ.

mamsdnadad2

Ο δυναμικός αλλά και ο έντονα εκφραστικός σχεδιασμός, του μοντέλου, αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της τσέχικης φίρμας. Το εμπρός μέρος τραβάει το βλέμμα χάρη στον τρισδιάστατο σχεδιασμό του, ενώ η μάσκα με το χρωμιωμένο περίγραμμα και τις κάθετες διπλές γρίλιες υιοθετεί το τραπεζοειδές σχήμα που χαρακτηρίζει όλα τα SUV της Škoda.

Ο σχεδιασμός των προβολέων είναι εμπνευσμένος από τη μεγάλη παράδοση της Βοημίας στις δημιουργίες από κρύσταλλο. Έτσι, η «κρυστάλλινη» διαμόρφωση των πλήρως LED προβολέων, σε συνδυασμό με τις 8 φωτεινές ζώνες που παραπέμπουν σε «βλεφαρίδες», δημιουργούν ένα μοναδικό φωτεινό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, το μεγάλο σήμα της μάρκας βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο καπό.

mamsdnadad3Η τεχνολογία LED χρησιμοποιείται και για τα πίσω σώματα, πιο συγκεκριμένα για τα φώτα θέσης, τα φώτα των φρένων και για αυτά της ομίχλης. Ο σχεδιασμός τους είναι χαρακτηριστικά στενός και ιδιαίτερος, με το εξωτερικό τους τμήμα να βρίσκεται στα φτερά και το εσωτερικό να είναι ενσωματωμένο στην 5η πόρτα. Παράλληλα τα πίσω φώτα σχηματίζουν και το χαρακτηριστικό για τα Škoda περίγραμμα «C».

Το κόμπακτ SUV έχει μήκος 4.382 χιλιοστά, πλάτος 1.841 χιλιοστά και ύψος 1.605 χιλιοστά. Το μεγάλο μεταξόνιο των 2.638 χιλιοστών (τετρακίνητη έκδοση: 2.630 χιλιοστά) εξασφαλίζει στο Karoq ευθυβολία στις υψηλές ταχύτητες και σταθερότητα στις στροφές, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια ένδειξη για το ευρύχωρο εσωτερικό του αυτοκινήτου. mamsdnadad4

Η Škoda διακρίνεται για την εξαιρετική εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων στα μοντέλα της και το Karoq δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τα πίσω καθίσματα στην κανονική τους θέση, το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 521 λίτρα, η οποία αυξάνεται στα 1.630 λίτρα με την αναδίπλωσή τους. Σε συνδυασμό με τα πίσω καθίσματα VarioFlex, που αποτελούν στοιχείο του επιπλέον εξοπλισμού, το μέγεθος του πορτμπαγκάζ, με τα καθίσματα σε χρήση, κυμαίνεται από 479 έως και 588 λίτρα.

Το σύστημα VarioFlex αποτελείται από τρία ανεξάρτητα πίσω καθίσματα, καθένα από τα οποία ρυθμίζεται ή και αφαιρείται μεμονωμένα, μετατρέποντας το SUV σε όχημα πολλαπλών χρήσεων με μέγιστη χωρητικότητα 1.810 λίτρων.

Το εσωτερικό προσδιορίζεται από νέας σχεδίασης ταμπλό, που αποτελείται από ένα μεγάλο άνω τμήμα και από ένα πιο στενό κάτω – ένας διαχωρισμός που είναι πιο εμφανής στις μεγάλες επιφάνειες με τα διακοσμητικά στοιχεία της πλευράς του συνοδηγού. Παρόμοια σχεδιαστική προσέγγιση συνεχίζεται και στις επενδύσεις στις πόρτες.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του εσωτερικού προσδιορίζεται και από έντονα κάθετα στοιχεία, όπως είναι οι τέσσερις αεραγωγοί (οι δύο κεντρικοί περιβάλλουν την ενσωματωμένη στο ταμπλό οθόνη). Ένα επιπλέον στοιχείο του άνετου εσωτερικού είναι και ο LED φωτισμός του: ιδιαίτερα στενές LED ζώνες φωτισμού υπάρχουν στο πάνω σημείο των επενδύσεων στις τέσσερις πόρτες και συνεχίζουν σε όλο το πλάτος του ταμπλό. Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ένταση του φωτισμού και να επιλέξει μεταξύ 10 διαφορετικών χρωμάτων.

mamsdnadad1

Ως μέρος της στρατηγικής Škoda 2025 για το μέλλον, η μάρκα θα στηρίζει με συνέπεια την επέκταση της γκάμας της, δίνοντας έμφαση κυρίως στη διεύρυνση της SUV γκάμας της. Μόλις πρόσφατα η εταιρεία παρουσίασε στις διεθνείς αγορές το Kodiaq, ενώ με το Karoq δημιουργεί το επόμενο ορόσημό της. Το εμπορικό του λανσάρισμα θα ακολουθήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το νέο κόμπακτ SUV θα γιορτάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του, αύριο, 18 Μαΐου στη Στοκχόλμη.

Νίκος Τσάδαρης