Δυναμικό, πρακτικό, στιλάτο και δημοφιλές: το Corsa 5ης γενιάς γίνεται και πάλι bestseller.

Η Opel μόλις έλαβε την 750,000ή παραγγελία για το σημερινό μοντέλο της, από τα τέλη του 2014 που λανσαρίστηκε στην αγορά. Επομένως, το κομψό όχημα συνεχίζει την επιτυχημένη ιστορία που ξεκίνησε το πρώτο Corsa το 1982, καθώς μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 13 εκατομμύρια οχήματα Corsa ανεξαρτήτως γενιάς.

opel1

Εκτός από την αγάπη των πελατών, όλα αυτά τα χρόνια το Corsa έχει κατακτήσει και πολυάριθμες διακρίσεις όπως ο πρόσφατος τίτλος «Μικρό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016» στην Ιρλανδία, «Οικολογικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016» στη Λετονία, «Το πιο Λογικό Αυτοκίνητο του 2015» και «Πρωταθλητής Αξίας 2015» στη Γερμανία, αλλά και το βραβείο του AUTOBEST «Best Buy Car της Ευρώπης για το 2015».

opel3 Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι πίσω από αυτή την επιτυχία: το Corsa συνδυάζει ένα ελκυστικό και κομψό εσωτερικό με οδηγική απόλαυση και κορυφαίες τεχνολογίες από ανώτερες κατηγορίες. Στο μικρό bestseller, η σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel «Η Γλυπτική Τέχνη Συναντά τη Γερμανική Ακρίβεια» συνδυάζεται με κορυφαία άνεση και σύγχρονα συστήματα υποστήριξης, αλλά και με βέλτιστη ψηφιακή συνδεσιμότητα με τα συστήματα Opel OnStar και infotainment IntelliLink. Η οικογένεια Corsa εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, με τους ισχυρούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης, turbo diesel και LPG.

opel4 Στην Ελλάδα, το Corsa είναι από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της αγοράς, με μεγάλη ιστορία και λαμπρό μέλλον. Το Corsa με τις προϊοντικές αναβαθμίσεις του ΜΥ’17,5  με την εισαγωγή του Opel OnStar και τις βενζινοκίνητες εκδόσεις Active 1.2 και  Innovation 1.4 αποτελεί μία ελκυστική πρόταση στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, με πλούσιο εξοπλισμό και 5 χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Ειδικότερα στην έκδοση  Innovation 1.4, προσφέρεται με standard κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρονικό κλιματισμό ECC καθώς και το μοναδικό OnStar με 5 χρόνια δωρεάν συνδρομή. Διατίθεται σε 5θυρο αμάξωμα στην εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή των 12.950 ευρώ, χωρίς πινακίδες & τέλη κυκλοφορίας.

Opel Corsa:  Ιστορία σε πέντε πράξεις

Πράξη 1: 1982-1993

opel2

Σαν μικρότερος «αδερφός του Kadett», το Corsa A είχε μήκος μόλις 3,62 m, έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας dc: 0,36 (τιμή ρεκόρ) και τολμηρούς, ανάγλυφους θόλους τροχών σε στυλ μοντέλου ράλι. Ο Επικεφαλής Σχεδίασης, Erhard Schnell, είχε δημιουργήσει ένα σπορ, μικρό αυτοκίνητο με ζωηρές, ανάγλυφες φόρμες, με σκοπό να προσελκύσει κυρίως το αντρικό κοινό. Αξιοσημείωτο ήταν το λανσάρισμα του Corsa GSi 100 hp και ο κινητήρας diesel. Η γκάμα του δίθυρου hatch και notchback επεκτάθηκε το 1985 με την προσθήκη του δημοφιλούς 5θυρου μοντέλου. Το Corsa A έγινε best-seller από το οποίο κατασκευάστηκαν 3,1 εκατομμύρια μονάδες.

Πράξη 2: 1993-2000

opel5

Παρά την επιτυχία του Corsa Nr. 1, στο Rüsselsheim είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τον διάδοχό του, που έπρεπε να γίνει το αγαπημένο των γυναικών. Ο σχεδιαστής θρύλος της Opel, Hideo Kodama, στρώθηκε στη δουλειά και δημιούργησε ένα πιο στρογγυλεμένο Corsa με απαλές καμπύλες και ελκυστικούς, ‘διαστημικούς’ προβολείς. Το Corsa B ήταν δέκα εκατοστά μακρύτερο και πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Επίσης καθιέρωσε υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στην κατηγορία, με ABS για έλεγχο φρεναρίσματος, προστασία από πλευρικές συγκρούσεις και εμπρόσθιους αερόσακους. Σε ορισμένες αγορές, πέρα από το hatchback, η Opel προσέφερε επίσης μία έκδοση notchback και μοντέλα station wagon και pick-up. Οι βενζινοκινητήρες υιοθετούσαν ήδη τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ το GSi έφερε 16 βαλβίδες και ο κινητήρας diesel ήταν turbo. Το δεύτερο Corsa σημείωσε επιτυχία σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Πράξη 3: 2000-2006

opel6

Ο Hideo Kodama κλήθηκε για μία ακόμα φορά να σχεδιάσει το Corsa C. Στιλιστικά, ήταν συνειδητά προσανατολισμένο στον επιτυχημένο προκάτοχό του. Το νέο Corsa αυξήθηκε και πάλι κατά δέκα εκατοστά σε μήκος και, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος και το μακρύτερο μεταξόνιο, ωφελήθηκε θεαματικά η ευρυχωρία εσωτερικού. Για πρώτη φορά, το αμάξωμα ήταν πλήρως γαλβανισμένο. Προηγμένοι 4βάλβιδοι βενζινοκινητήρες ECOTEC και νέοι turbo diesel άμεσου ψεκασμού παρείχαν πλούσια ισχύ, χαμηλή κατανάλωση και λιγότερους ρύπους – όλες οι εκδόσεις ήδη πληρούσαν τα πολύ αυστηρά πρότυπα Euro 4. Το Corsa C σημείωσε επίσης εξαιρετική επιτυχία και οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια μονάδες.

Πράξη 4: 2006-2014

opel7

Όπως στο Corsa B, οι 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις ακολoύθησαν ξεχωριστούς δρόμους: το 3θυρο Corsa είχε μοναδικό στυλ coupé και απευθυνόταν σε πελάτες με σπορ ταπεραμέντο όπως το πρώτο Corsa A. Η 5θυρη έκδοση έγινε ένα ευρύχωρο, πλήρως εξοπλισμένο οικογενειακό αυτοκίνητο. Το Corsa D παρέμεινε μικρότερο των 4 m. Με τεχνολογία  ecoFLEX της Opel, το Corsa διέθετε συστήματα εξοικονόμησης καυσίμου Start/Stop και πολύ αποδοτικούς κινητήρες. Η 4η γενιά Corsa έφτασε στο τέλος της παραγωγής της, έχοντας πουλήσει 2,8 εκατομμύρια μονάδες.

Πράξη 5: Από το 2014

opel8

Με 750,000 παραγγελίες μέχρι σήμερα, η 5η γενιά Corsa κατασκευάζεται επίσης στα εργοστάσια της Opel σε Zaragoza και Eisenach σε 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις. Το Eisenach φιλοξενεί παράλληλα την παραγωγή του Opel ADAM, που είναι τώρα ο μικρός αδερφός του Corsa, όπως κάποτε το Corsa για το Kadett.

Νίκος Τσάδαρης