Οργή επικρατεί στο Βερολίνο καθώς δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ότι η General Motors σχεδίαζε να πωλήσει την προβληματική ευρωπαϊκή μονάδα της στη γαλλική ανταγωνίστρια PSA Peugeot Citroën. Ο λόγος της οργής είναι ένας: Η πώληση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις στη Γερμανία λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι θα επιμείνει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίες στις μονάδες της Opel μετά την όποια συμφωνία.

Κατ’ ιδίαν, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αισθάνονται παγιδευμένοι, ενώ δεν φαίνεται να είχε ενημερωθεί κανένας στο Βερολίνο, ούτε από την General Motors, ούτε από την Peugeot.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δεν ανέφερε το θέμα στις συζητήσεις που είχε στο Βερολίνο τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου, κάτι που ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «πράξη προδοσίας».

Την Τρίτη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία GM γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Peugeot για να τους πουλήσει τη ζημιογόνο Opel. Σημειώνεται πως το γαλλικό κράτος έχει μερίδιο στην Peugeot.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της GM, Mary Barra βρίσκεται στη Γερμανία, στα κεντρικά γραφεία της Opel, ενώ ο επικεφαλής της Peugeot, Carlos Tavares επιδιώκει συνάντηση με τους εκπροσώπους της κ. Μέρκελ αυτή την εβδομάδα.

Ορισμένοι εκτιμούν πως αν ευοδωθεί η συμφωνία GM-Peugeot μπορεί να χαθούν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν παράλληλα φόβοι για το μέλλον των μονάδων της Vauxhall σε Ellesmere Port και Luton, προκαλώντας ανησυχία σε Γερμανούς και Βρετανούς πολιτικούς.