Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένα από τα πιο «αδικημένα» εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου. Ένα από αυτά τα σημεία που ποτέ κανείς δεν παρατηρεί, μέχρι να χαλάσει. Ο βασικός λόγος που δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οποιοδήποτε πρόβλημα στον υαλοκαθαριστήρα, το καταλαβαίνουμε κατά κύριο λόγο όταν «βρωμίσει», βρέξει ή χιονίσει. Αντίθετα, αν τα λάστιχα έχουν χάσει αέρα ή έχει πέσει η μπαταρία, σίγουρα θα το καταλάβεις αμέσως. Έτσι μπορεί να περάσουν μέρες ή εβδομάδες, χωρίς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν λειτουργούν σωστά. Μπορεί το κόστος να μην σου φαίνεται σοβαρό, αλλά γιατί να μην γλιτώσεις αυτά τα χρήματα, δίνοντας λίγη παραπάνω προσοχή; Ζητήσαμε από το Douleutaras.gr να μας δώσει τις συμβουλές του, για να διατηρήσουμε τους υαλοκαθαριστήρες στην εντέλεια και τα τζάμια αγρατζούνιστα!

Τακτικός καθαρισμός

Μία φορά το μήνα θα πρέπει να φροντίζεις για το καθάρισμα των υαλοκαθαριστήρων. Χρησιμοποίησε υγρά μαντηλάκια, εμποτισμένα με οινόπνευμα για να αφαιρέσεις βρομιές και άλλα μικροσωματίδια από τα μάκτρα και τα λάστιχα. Αυτά ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για τη φθορά των καθαριστήρων και είναι ο κυριότερος λόγος που θα σε αναγκάσει σε αλλαγή αργά ή γρήγορα.

Προστασία

Με τη θερμοκρασία να πλησιάζει αρκετά κοντά στο μηδέν, θα πρέπει να φροντίζεις ακόμη περισσότερο τους υαλοκαθαριστήρες σου, αν δεν θέλεις να παγώσουν. Όταν βλέπεις τη θερμοκρασία να πέφτει υπό του μηδενός, ακόμη και όταν δεν χιονίζει, καλό είναι να σηκώνεις τα μάκτρα. Επίσης, θα πρέπει να διαλέγεις υγρό καλής ποιότητας, ώστε να μην παγώσει η αντλία και ξαφνικά σταματήσουν να λειτουργούν οι καθαριστήρες.

Φροντίδα ψεκαστήρων

Ένας βασικός λόγος που φθείρονται οι υαλοκαθαριστήρες είναι το γέμισμα των ψεκαστήρων με νερό βρύσης. Το νερό της βρύσης, πλούσιο σε άλατα, μπορεί να βουλώσει τους ψεκαστήρες και σε συνέχεια να οδηγήσει στη φθορά των μάκτρων. Για αυτό πρέπει να συμπληρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα απιονισμένο νερό και καθαριστικό τζαμιών. Έτσι οι υαλοκαθαριστήρες δεν θα ξεραίνονται και θα λειτουργούν σαν να τους τοποθέτησες χθες! Extra tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαζελίνη και ένα μαλακό πανί για να περιποιηθείς και να προστατεύσεις τα λάστιχα στις πόρτες και τους υαλοκαθαριστήρες!