H βρετανική κυβέρνηση ζητά επειγόντως πληροφορίες από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η οποία κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler για παράνομη χρήση κρυφού λογισμικού, ώστε να μην ανιχνεύονται οι υπερβολικές εκπομπές αερίων από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της.

«Ζητούμε επειγόντως περαιτέρω πληροφόρηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ… και θα ζητήσουμε επίσης πληροφόρηση από τον κατασκευαστή αναφορικά με τα αυτοκίνητα στη βρετανική αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε απέρριψε με οργή τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία και ότι η εταιρεία δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει λογισμικό για να καταστρατηγεί τους κανόνες αναφορικά με τις εκπομπές αερίων κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Την κατηγορία σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Chrysler ότι παραποίησε το λογισμικό 104.000 αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ που παρήγαγε ώστε να εμφανίζουν χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών αερίων, εφαρμόζοντας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή της Volkswagen, απήγγειλαν χθες οι αμερικανικές αρχές.

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε δικαστική έρευνα για πιθανές παρατυπίες στις εκπομπές ρύπων στο πλαίσιο της κρατικής έρευνας στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, δήλωσε πηγή στην εισαγγελία.

Η μετοχή της Renault σημείωσε σημαντική πτώση μετά την αποκάλυψη της έρευνας. Η πηγή πρόσθεσε ότι τρεις δικαστές εξετάζουν το θέμα από τις 12 Ιανουαρίου. Στις 12:00 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Renault σημείωσε πτώση 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου μήνα, καταγράφοντας από τις χειρότερες επιδόσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600.