Οι «Ιπτάμενοι Φιλανδοί» Esapekka Lappi και Janne Ferm στέφθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Με την επιβλητική νίκη τους στο Ράλι Αυστραλίας, το εργοστασιακό δίδυμο της Škoda κατέκτησε τον τίτλο οδηγών και συνοδηγών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA (WRC 2) για πρώτη φορά. Οι Φινλανδοί πετούσαν στα ουράνια όταν σκαρφάλωσαν στην οροφή του νικηφόρου Fabia R5 έχοντας διασχίσει τη γραμμή τερματισμού, ενώ η Škoda Motorsport νικήτρια στο πρωτάθλημα των ομάδων του WRC2, γιόρτασε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην 115χρονη ιστορία της.

Το Fabia R5 κέρδισε και πάλι στην Αυστραλιανή ήπειρο και με τη νίκη του στον «τελικό» του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Αυστραλία, ο Lappi εκτοξεύτηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης του WRC 2 με 130 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης των οδηγών βρέθηκε ο συμπατριώτης του  Lappi, Φιλανδός Teemu Suninen (120), ο οποίος φέτος έτρεξε με ένα ιδιωτικό Fabia R5. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ένα ακόμα ορόσημο για τη Škoda, όπως και το ότι, ο Φινλανδός Juho Hänninen (οδηγός της Toyota για το 2017) κέρδισε το S-WRC, επίσης με Fabia.

Να σημειώσουμε ότι, η νίκη των Lappi – Ferm δεν απειλήθηκε ούτε στιγμή στις δύσκολες χωμάτινες ειδικές του Ράλι Αυστραλίας, συνολικής χρονομετρημένης απόστασης 280 χλμ. Κάνοντας τον καλύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική της Παρασκευής, οι Φιλανδοί πήραν κεφάλι στο WRC 2 και παρέμειναν σταθερά πρώτοι σημειώνοντας και άλλους κορυφαίους χρόνους. Παρά τη σκόνη και τη ζέστη, ο Lappi διατήρησε μία καλή ορατότητα, κέρδισε συνολικά 22 από τις 23 ειδικές και τερμάτισε με μία εντυπωσιακή διαφορά 4:35.8 λεπτών έναντι του συναδέλφου του Nicolás Fuchs (PE) που έτρεξε με ένα ιδιωτικό Fabia R5. Ο Lappi πέτυχε και άλλα ορόσημα με αυτή την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του. Χάρισε στην ομάδα τη 10η νίκη της και τον 25ο τερματισμό στο βάθρο για το Fabia R5 στο WRC 2, από τότε που το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στο Ράλι Πορτογαλίας πέρσι το Μάιο.

Ο 25χρονος Lappi που γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του WRC 2, δήλωσε:

«Πετάω στα σύννεφα. Είναι μία από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου, στην καριέρα μου σαν οδηγός ράλι. Το στρες εν όψει του Ράλι Αυστραλίας ήταν μεγάλο, αλλά ευτυχώς ο Janne και εγώ παραμείναμε ψύχραιμοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και πήραμε τη νίκη που άξιζε σε όλη την ομάδα, χάρη και στην ομάδα της Škoda, που πάντα μας παρέδιδε ένα τέλειο αυτοκίνητο».

Κατάταξη Ράλι Αυστραλίας (WRC 2)

1. Lappi/Ferm (FIN/FIN), Škoda Fabia R5, 2:53:38.0 ώρες

2. Fuchs/Mussano (PE/ARG), Škoda Fabia R5, + 4:35.8 λεπτά

3. Ptaszek/Szczepaniak (PL/PL), Ford Fiesta R5, + 6:42.9 λεπτά

2016-07-03-Rally-Poland-Gallery-29-Lappi-1333x750 Photo SP_6226_jpg