Το Ράλι Dakar που συχνά αποκαλείται «η μητέρα όλων των αγώνων ράλι» είναι αναμφίβολα από τις πιο επίπονες και απαιτητικές διοργανώσεις στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η συμμετοχή στο Dakar εμπεριέχει πολύμηνο σχεδιασμό από τις ομάδες, τους καλύτερους οδηγούς, συνοδηγούς και πληρώματα υποστήριξης και, ασφαλώς, τα όπλα της επιλογής τους και το Mini ALL4 Racing είναι ένα αξιόπιστο «όπλο» που έχει κατακτήσει τέσσερις συνεχόμενες νίκες στο Dakar (2012-2015) και τέσσερις συνεχόμενους τίτλους στο FIA Cross Country Rally World Cup (2012-2015).

Η θεά τύχη, η εμπειρία και ο σεβασμός για τα εδάφη που θα τρέξουν οι αγωνιζόμενοι είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για το αποτέλεσμα αυτού του δεκαπενθήμερου, μαραθωνίου αντοχής σε off-road συνθήκες.

minicoop4

Αυτές τις ημέρες η Mini και η ομάδα X-raid, αποκάλυψαν τα οκτώ πληρώματα που θα συμμετάσχουν στο Ράλι Dakar 2017 με τα αγωνιστικά Mini. Τρία από αυτά τα πληρώματα θα λάβουν μέρος υπό τη σκέπη της X-raid Team. Της προσπάθειας πέμπτου τίτλου για την φίρμα στο Dakar ηγούνται τρία πληρώματα, το καθένα με διαφορετική εμπειρία από το συγκεκριμένο αγώνα, αλλά όλα με άριστη, αγωνιστική ιστορία.

Ο Mikko Hirvonen (FIN), μορφή στο χώρο του WRC έτρεξε στο πρώτο του Dakar το 2016 και πέτυχε μία νίκη ειδικής και πολυάριθμους τερματισμούς στην πρώτη πεντάδα σε διάφορες ειδικές, πριν κατακτήσει την τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης και λάβει τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου – Best Rookie. Ο έμπειρος Michel Périn (FRA) ήταν συνοδηγός του Hirvonen στο περσινό Dakar και το 2017 θα έχει τον ίδιο ρόλο.

minicoop5

Μιλώντας για το 2017 Ράλι Dakar, ο Hirvonen δήλωσε: «Είμαι πραγματικά ευτυχής και ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή μου στο Dakar για δεύτερη φορά. Νομίζω ότι έμαθα πολλά από αυτό τον αγώνα πέρσι και έχουμε δουλέψει πολύ με την ομάδα και φέτος, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι. Γνωρίζω ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά ανυπομονώ να βρεθώ στη γραμμή εκκίνησης και να δω τι μπορούμε να κάνουμε».

minicoop7

Στην ηλικία των 29, ο Bryce Menzies (USA) είναι ήδη ένας ολοκληρωμένος οδηγός off-road. Το 2016 γοήτευσε το φανατικό κοινό των αγώνων ράλι σε όλο τον κόσμο στο τιμόνι ενός Mini ALL4 Racing και γρήγορα εξοικειώθηκε με το θρυλικό αυτοκίνητο, τερματίζοντας στην πρώτη πεντάδα σε κάθε αγώνα. Στο πρώτο του εγχείρημα στο Dakar Rally, τον Menzies θα πλαισιώσει ο στάνταρ συνοδηγός και συμπατριώτης του, Αμερικανός Peter Mortensen.

minicoop9

«Η συμμετοχή στο Dakar είναι όνειρο ζωής για μένα», δήλωσε ευτυχισμένος ο Menzies. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα τρέξω στο Dakar σαν μέλος της X-raid Team και θα πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο. Έχω τρέξει σε αρκετούς αγώνες σε ποικίλες εδαφικές συνθήκες μέχρι σήμερα, και παρά το ότι τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για τη δοκιμασία του Dakar νιώθω πολύ άνετα με την ομάδα, το αυτοκίνητο και το συνοδηγό μου. Ανυπομονώ για την πράσινη σημαία».

Το τρίτο δίδυμο της X-raid Team που πλαισιώνει την οικογένεια MINI είναι ο YazeedAl – Rajhi (KSA) και με συνοδηγό τον Timo Gottschalk (GER). Η εμπειρία του Al-Rahji από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC2) σηματοδότησε το ντεμπούτο του στο Dakar το 2015 με υψηλές ταχύτητες και τερματισμούς στην πρώτη πεντάδα. Οι οδηγικές του ικανότητες σε ένα Mini ALL4 Racing το 2016 μαζί με την εμπειρία του συνοδηγού του, τους χάρισε την τέταρτη θέση στο φετινό Cross Country Rally World Cup της FIA.

minicoop8

«Είναι συναρπαστικό το ότι τρέχουμε με νέα ομάδα. Ανυπομονούμε γι’ αυτό και το MINI είναι ένα καλό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο συναγωνισμός είναι ισχυρός και δεν θα είναι εύκολο. Πρωταρχικός στόχος είναι να φτάσουμε στο Buenos Aires, αλλά και να παλέψουμε για μία θέση στο βάθρο. Ξέρουμε τι είναι εφικτό με βάση τις ικανότητές μας και θα προσπαθήσουμε να τερματίσουμε με μία έξυπνη στρατηγική και χωρίς λάθη».

Πέντε ακόμα πληρώματα που εκπροσωπούν την φίρμα στο 2017 Dakar θα λάβουν θέσεις στα cockpits των Mini ALL4 Racing και στη γραμμή εκκίνησης.

minicoop6

Η αγωνιστική εμπειρία αυτής της διεθνούς ομάδας οδηγών & συνοδηγών πηγάζει από πολλές γενιές και μάχες στο Dakar. Κάθε μία από αυτές τις ιδιωτικές συμμετοχές θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για όλες τις ανταγωνιστικές ομάδες του Dakar κυρίως λόγω του ότι τα Mini είχαν το πλεονέκτημα των περαιτέρω δοκιμών και εργασιών εξέλιξης σε αγωνιστικές συνθήκες σε όλη την διάρκεια του 2016.

Το Ράλι Dakar θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση στους αγώνες ράλι μεγάλων αποστάσεων. Η διοργάνωση του 2017 (2 -14 Ιανουαρίου) θα πραγματοποιηθεί στη Ν. Αμερική και συγκεκριμένα στην Παραγουάη, Βολιβία και Αργεντινή. Ο αγώνας θα εκτυλιχθεί σε χιλιάδες χιλιόμετρα, και οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους εδαφών. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες, από το ψύχος μέχρι τις καυτές θερμοκρασίες της ερήμου, αλλά και το μεγάλο υψόμετρο θα επηρεάσουν τις επιδόσεις πληρωμάτων και οχημάτων. Το Dakar είναι ένας μοναδικός στο είδος του αγώνας ράλι, που όμοιός του δεν υπάρχει.

minicoop2

Τα πληρώματα Mini για το Ράλι Dakar 2017

Οδηγός – Συνοδηγός

Mikko Hirvonen (FIN) – Michel Périn (FRA)

Bryce Menzies (USA) – Peter Mortensen (USA)

Yazeed Al-Rajhi (KSA) – Timo Gottschalk (GER)

Orlando Terranova (ARG) – Andreas Schulz (GER)

Jakub Przygonski (POL) – Tom Colsoul (BEL)

Boris Garafulic (CHL) – Filipe Palmeiro (POR)

Mohamed Abu Issa (QAT) – Xavier Panseri (FRA)

Stephan Schott (GER) – Paulo Fiuza (POR) minicoop3 Νίκος Τσάδαρης