Το The Mall διάλεξε η Ford Hellas σαν βάση για την παρουσίαση στους εκπροσώπους του Τύπου, του νέου Ka, που πλέον ακούει στο όνομα KA+, είναι μόνο πεντάθυρο και ουσιαστικά αποτελεί υποκατάστατο του Fiesta, στις φτηνές επιλογές της κατηγορίας αυτοκινήτων Β, που είναι και η πολυπληθέστερη της αγοράς (της κρίσης) με 37%.

Μικρό σε μέγεθος, προσιτό σε τιμή και ποιοτικό τόσο σε υλικά/κατασκευή, όσο και σε εξοπλισμό, το KA+, θα αποτελέσει ένα δυνατό μέσο προκειμένου η Ford να αυξήσει το μερίδιό της και να αναρριχηθεί πάνω από την 6η θέση που κατέχει σήμερα στην πιο πετυχημένη κατηγορία της αγοράς.

Το ΚΑ+ είναι χτισμένο πάνω στο πάτωμα του Fiesta, διαθέτει την ίδια ανάρτηση με αυτό (με διαφορετικές ρυθμίσεις) και καταφέρνει να είναι -ειδικά στο ωφέλιμο ύψος (+29χλστ.)- πιο ευρύχωρο από τον «μεγάλο του αδελφό».

Μεγάλο του προσόν οι χώροι (παρά το μικρότερο από 4μ. μήκος), που επαρκούν ακόμα και για 5 μεγαλόσωμα άτομα, την ώρα που ο χώρος αποσκευών χωρά 270 λίτρα και στο εσωτερικό του υπάρχουν 21 θέσεις για μικροαντικείμενα. Στους αποθηκευτικούς χώρους συμπεριλαμβάνεται το MyFord Dock που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό οργάνων και προσφέρεται για τη φύλαξη, μεταφορά και φόρτιση κινητών συσκευών όπως τηλέφωνα και συστήματα πλοήγησης.

nfordkaa4

Ιδιαίτερα πρακτικοί είναι οι αποθηκευτικοί χώροι στις εμπρός πόρτες, κατάλληλοι για μπουκάλια 1.0L, ένα μικρό μπουκάλι 0.6L και μία μικρή ομπρέλα. Ένας κρυφός αποθηκευτικός χώρος στο τελείωμα του ταμπλό είναι προσπελάσιμος μόνον όταν ανοίγει η πόρτα του οδηγού και προτείνεται για μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

nfordkaa5

Το πίσω κάθισμα είναι διαιρούμενο 60/40 και κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών υπάρχει ρεζέρβα ασφαλείας.

nfordkaa11

Αν και στο ΚΑ+ το στυλ παραχωρεί τη θέση του στη χρηστικότητα, στο εσωτερικό, κυριαρχεί ένα όμορφο σαγρέ φινίρισμα στο ταμπλό και ανθεκτικές, σύγχρονες ταπετσαρίες σε μοντέρνα σκούρα, ανθρακί απόχρωση. Στοιχεία χρωμίου «στολίζουν» εξαρτήματα όπως οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά της κεντρικής κονσόλας και οι αεραγωγοί.

nfordkaa6

Τα KA+ διαθέτει μία απλουστευμένη γκάμα κινητήρων βασισμένη στο νέο βενζινοκινητήρα 1.2-Duratec. Ο κινητήρας 1.2λτ που διατίθεται σε εκδόσεις 70 και 85 ίππων προέρχεται (με υποκυβισμό) από την ίδια οικογένεια με τον 1.25λτ του Fiesta. Διαθέτει τεχνολογία διπλού, μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων για βελτίωση των επιδόσεων, της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Σε συνδυασμό με το στάνταρ, 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος ώστε να αποδίδει ομαλά και άμεσα την ισχύ του, με μία μεγάλη καμπύλη ροπής που κάνει την οδήγηση εύκολη στην πόλη, αλλά και στον αυτοκινητόδρομο.

nfordkaa10

Ταυτόχρονα η οικονομία καυσίμου οφείλεται στη βελτιστοποιημένη χαρτογράφηση, το λιπαντικό χαμηλής τριβής και το σύστημα έξυπνης φόρτισης που εξοικονομεί καύσιμο διατηρώντας υψηλά επίπεδα φόρτισης στην μπαταρία του οχήματος ανακτώντας ηλεκτρική ενέργεια κατά το ρολάρισμα ή φρενάρισμα.

Επιπλέον, ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και νέες αεροδυναμικές λεπτομέρειες όπως ένα βελτιστοποιημένο εμπρός σπόιλερ και ανοίγματα στη μάσκα συμβάλλουν ομοίως στη βελτιωμένη απόδοση. Και οι δύο εκδόσεις κινητήρων πετυχαίνουν εκπομπές CO2 114 g/km, με κατανάλωση μικτού κύκλου 5,0 l/100 km.

Στην Ελλάδα το ΚΑ+ διατίθεται με τον κινητήρα των 70 ίππων και την έκδοση 85 ίππων με μακρύτερη σχέση τελικής μετάδοσης και διαφορετική χαρτογράφηση ώστε οι εκπομπές CO2 να μην υπερβαίνουν τα 110γρ/χλμ.

Με βελτιωμένη αεροδυναμική, γρήγορο τιμόνι (2,6στρ.) και προσεγμένη ηχομόνωση, διαθέτει τις εξελιγμένες τεχνολογίες της Ford που μέχρι σήμερα συναντούσαμε μόνο σε μεγαλύτερα μοντέλα της.

nfordkaa2

Όλα τα KA+ διαθέτουν ολοκληρωμένο στάνταρ εξοπλισμό όπως ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα και εξωτερικούς καθρέπτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, σύστημα ασφαλείας με έξι αερόσακους, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (Electronic Stability Control) με υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα (Hill Start Assist), περιοριστή ταχύτητας (Speed Limiter), και Ford Easy Fuel.

Όσοι επιλέξουν το μοντέλο 85 ίππων μπορούν επίσης να παραγγείλουν προαιρετικό εξοπλισμό όπως ηλεκτρικό σύστημα ελέγχου κλιματισμού (A/C), δερμάτινο τιμόνι με cruise control, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ηχοσύστημα DAB, αισθητήρες πίσω παρκαρίσματος, ηλεκτρικά πίσω παράθυρα και θερμαινόμενους/ηλεκτρικούς αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέπτες, φιμέ κρύσταλλα και ζάντες αλουμινίου 15-ιντσών. Η έκδοση αυτή, διαθέτει επιπλέον:

  • Μηχανικό σύστημα κλιματισμού A/C.
  • Σύστημα επικοινωνίας & ψυχαγωγίας Ford SYNC με φωνητική ενεργοποίηση και AppLink που παρέχει φωνητικό έλεγχο ποικίλων εφαρμογών του smartphone.
  • Ford MyKey, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να ελέγχουν τη μέγιστη τελική ταχύτητα και ένταση ήχου και να εμποδίζουν την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. Το  MyKey είναι ιδανική τεχνολογία για τους γονείς που επιτρέπουν σε νέους και άπειρους οδηγούς τη χρήση του αυτοκινήτου τους.

nfordkaa3

Στα πλαίσια της παρουσίασης, οδηγήσαμε για λίγα χιλιόμετρα εντός Αττικής το ΚΑ+ με τον κινητήρα των 85 ίππων, που αν και σφιχτός ακόμα (το οδόμετρο είχε γράψει μόλις 150χλμ.), δείχνει υπερεπαρκής για να μετακινήσει το αισθητά μεγαλύτερο (από το Ka) αμάξωμα με τους μεγάλους χώρους και την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Οι χώροι είναι το μεγάλο προσόν του ΚΑ+ και μαζί τους η στιβαρότητα του αμαξώματος, το άριστο κιβώτιο (αν και θα θέλαμε μια 6η σχέση) και ο πλούσιος εξοπλισμός.

nfordkaa8

Όλα μαζί δίνουν ένα απόλυτα χρηστικό αυτοκίνητο πόλης, με το οποίο εύκολα γίνονται και μικρομεσαίες αποδράσεις από τις πόλεις με επιβάτες τουλάχιστον μια τετραμελή οικογένεια και λογικές αποσκευές.

Το «νεύρο» του κινητήρα, είναι αλήθεια ότι, δεν μας ικανοποίησε (ίσως αργότερα με τα κοντέρ να γράφουν λίγες χιλιάδες χλμ. να «λυθεί»), αλλά η ευχρηστία του, σε συνδυασμό με το ακριβές τιμόνι, τον ακριβή επιλογέα ταχυτήτων, την ικανοποιητική εργονομία και τα θετικά φρένα, δημιουργούν θετική αίσθηση στον οδηγό, που δεν κουράζεται εύκολα στην άνω του μέσου όρου θέση οδήγησης.

nfordkaa9

Το ΚΑ+ πωλείται ήδη από το δίκτυο αντιπροσώπων της φίρμας σε δυο εκδόσεις εξοπλισμού:

  • Τη βασική (Trent Essential) στην τιμή των 10.970 ευρώ και
  • Την πλούσια (Trent Ultimate) στην τιμή των 11.470 ευρώ

Περισσότερα, στη δοκιμή διαρκείας που θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες.      nfordkaa7Νίκος Τσάδαρης