Το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νότιας Κορέας NPS, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο βάσει περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάθεσε αγωγή κατά της Volkswagen σε γερμανικό δικαστήριο σχετικά με το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

Το ταμείο έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα επενδυτών που έχουν ήδη κινηθεί νομικά κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία πέρυσι παραδέχθηκε ότι πούλησε 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο με ένα λογισμικό που επέτρεπε τη χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων, σε μια αποκάλυψη που οδήγησε σε βουτιά τις μετοχές της.

Το NPS, που κατείχε 26,7 δισεκ. γουόν (24,30 εκατ. δολάρια) προνομιούχων μετοχών της Volkswagen στα τέλη του 2015, κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας αποζημίωση και κατηγορώντας την αυτοκινητοβιομηχανία ότι έδωσε «λανθασμένες πληροφορίες» στους επενδυτές, δήλωσε εκπρόσωπος του ταμείου.

Εκπρόσωπος της μονάδας της Volkswagen στη Νότια Κορέα δεν είχε άμεσο σχόλιο όταν ρωτήθηκε για την αγωγή.

Η Volkswagen βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγές επενδυτών που αξιώνουν συνολικά αποζημίωση 8,2 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην περιφέρεια, στη δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτουν τα νομικά ζητήματα της περιοχής όπου εδρεύει η εταιρία, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα γερμανικό δικαστήριο. Σχεδόν 1.400 αγωγές έχουν κατατεθεί στο περιφερειακό δικαστήριο του Μπράουνσβάιγκ, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.