Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές στις οποίες βασιζόμαστε καθημερινά έχουν περιορισμένη αντοχή και διάρκεια ζωής.

Ραγισμένες οθόνες από πτώση, αργά λογισμικά από «σκληρή» χρήση ή ακόμα και που η απλή καθημερινή χρήση σε βάθος χρόνου τις επιβαρύνει σημαντικά. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα smartphones, tablets και laptops να καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών μετά από μερικά μόνο χρόνια χρήσης.

Τώρα η Ford λανσάρει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό αξεσουάρ το οποίο οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πρόκειται για ένα κλειδί σχεδιασμένο για να διαρκεί μια ολόκληρη ζωή στα χέρια των πιο απαιτητικών οδηγών.

Η εταιρία δοκίμασε το νέο κλειδί (για τα Transit και Transit Custom vans) θέλοντας να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιβιώσει ακόμα κι αν βυθιστεί σε νερό για 30 λεπτά, πέσει 50 φορές πάνω στο τσιμέντο και εκτεθεί σε θερμοκρασίες από 60 βαθμούς Κελσίου έως -20 βαθμούς Κελσίου.

Εμφανισιακά θυμίζει κλασσικό αναδιπλούμενο κλειδί με τηλεχειρισμό. Ωστόσο για να είναι απόλυτα αδιάβροχο, είναι μόνιμα στεγανοποιημένο με συγκόλληση μέσω τριβής των δύο πλαστικών τμημάτων του.

Το εσωτερικό του κλειδιού είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για να αντέχει τη συνήθη καταπόνηση στους χώρους εργασίας, ενώ είναι εφοδιασμένο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία η οποία φορτίζεται όποτε το κλειδί τοποθετείται στην ανάφλεξη. Με τον τρόπο αυτό δεν αποφορτίζεται ποτέ.

fordtransitsupe1

Οι μηχανικοί δοκίμασαν επίσης το κλειδί χρησιμοποιώντας κλιματικούς θαλάμους που προσομοιώνουν τα πάντα από τη ζέστη της ερήμου μέχρι το αρκτικό ψύχος, και σε επίπεδα υγρασίας έως 100%. Επίσης έγιναν δοκιμές για να διασφαλιστεί:

  • Η αντοχή στη σκόνη: 5 ώρες μέσα σε ένα σύννεφο λεπτής σκόνης που διεισδύει παντού.
  • Η αντοχή σε διαβρωτικά υλικά: Μέχρι 96 ώρες συνεχής έκθεση σε ντίζελ, βενζίνη, οινόπνευμα, απορρυπαντικά και ιδρώτα.
  • Η αντοχή στην προσομοίωση τσέπης: 4 ώρες συνεχών κραδασμών με κέρματα κι άλλα κλειδιά.
  • Η αντοχή των μπουτόν: 10 πιέσεις μπουτόν με 12 φορές μεγαλύτερη πίεση της συνηθισμένης.
  • Η θερμική αντοχή: 100.000 ενεργοποιήσεις σε θερμοκρασίες από 50 βαθμούς Κελσίου – 10 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο αντικραδασμικό κλειδί εξελίχθηκε μέσα από πληροφορίες των πελατών Transit τα τελευταία 10 χρόνια.

Νίκος Τσάδαρης