Το φορτηγό της Volvo «The Iron Knight» έσπασε 2 παγκόσμια ρεκόρ για φορτηγά με ελαστικά Goodyear, κάνοντας τα, τα γρηγορότερα ελαστικά για φορτηγά στον κόσμο.

Τα ειδικά ελαστικά, αναπτυγμένα και κατασκευασμένα από την πασίγνωστη βιομηχανία ελαστικών, είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συνεργασίας και πρώτης τοποθέτησης με τον κορυφαίο κατασκευαστή φορτηγών, τη Volvo.

VolvoIronKnightGoodyear1

Τα Goodyear για τον «Iron Knight», βοήθησαν το 4,5 τόνων και 2.400 ίππων φορτηγό να επιτύχει τη μέση ταχύτητα των 169,09 χλμ/ώρα σε χρόνο 21.29″, και σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από στάση. Ο «Iron Knight» κέρδισε επίσης το ρεκόρ των 500 μέτρων απόσταση και ταχύτητα 131,29 χλμ/ώρα σε 13.71″ από στάση, ενώ κατά την διάρκεια των ρεκόρ, έπιασε ανώτερη ταχύτητα τα 276 χλμ/ώρα.

Η τεχνολογία για αυτά τα ελαστικά που κατασκευάστηκαν για το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας έχει προέλθει από την εμπειρία της φίρμας στους αγώνες φορτηγών. Οι σκελετοί των συγκεκριμένων ελαστικών είναι οι τελευταίας γενιάς σκελετοί και χρησιμοποιούνται καθημερινά σε όλους τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

«Με τόση δύναμη και ροπή, η διαβεβαίωση πως το 4,5 τόνων φορτηγό θα παραμείνει στην πίστα με ταχύτητα κοντά στα 280 χλμ/ώρα αποτέλεσε μια αληθινή πρόκληση για αυτά τα ελαστικά», δήλωσε στέλεχος της φίρμας.

VolvoIronKnightGoodyear3

Τα ελαστικά 315/70R22.5 της Goodyear για τον «Iron Knight» και τον άξονα τιμονιού, βασίζονται στα αγωνιστικά ελαστικά της εταιρίας, όπως αυτά χρησιμοποιούνται από όλα τα φορτηγά στο Federation Internationale de l’Automobile (FIA) European Truck Racing Πρωτάθλημα.

Τα ελαστικά 495/45R22.5 για τον άξονα του διαφορικού μπορούν να αντέξουν την τόση μεγάλη ροπή που παράγει ο «Ιron Knight». Και τα 2 ελαστικά (εμπρόσθια – οπίσθια) είναι κατασκευασμένα με βάση το σκελετό των ελαστικών της Goodyear και είναι επίσης κατασκευασμένα από μελετημένη και εξελιγμένη σε υλικά γόμα πέλματος και φέρουν μελετημένο σχεδιασμό, ενώ είναι ειδικά χαραγμένα στο πλαϊνό με τα στοιχεία του «Iron Knight».

VolvoIronKnightGoodyear4

Το ρεκόρ επιτεύχθηκε σε μία κλειστή πίστα στη Σουηδία. Ο «Iron Knight» οδηγήθηκε από τον Boije Ovebrink, ο οποίος έχει εμπειρία περισσότερη από 30 χρόνια σε αυτοκίνητα και φορτηγά έχοντας σπάσει στο παρελθόν 5 ρεκόρ ταχύτητας. Την στιγμή της δημοσίευσης, τα ρεκόρ επανεξετάζονται από την FIA, το διεθνή οργανισμό αγώνων.

Νίκος Τσάδαρης