Η βασική μονάδα αυτοκινήτων της Volkswagen ανακοίνωσε χαμηλότερη κερδοφορία για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το κόστος για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων και οι μειωμένες πωλήσεις αντιστάθμισαν τα οφέλη από τις περικοπές κόστους.

Τα λειτουργικά κέρδη πρώτου εξαμήνου της μονάδας VW, της μεγαλύτερης μονάδας του ομίλου βάσει πωλήσεων, μειώθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο στα 900 εκατ. ευρώ, με το λειτουργικό περιθώριο δεύτερου τριμήνου να μειώνεται στο 2,9% από το 3,3% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η VW.

Οι προνομιούχες μετοχές της VW κατέγραψαν νωρίτερα πτώση κατά 2,2% στα 124,7 ευρώ.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται πιέσεις για μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να αντισταθμίσει τα δισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία επιβαρύνθηκε μετά την παραδοχή της τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό προκειμένου να χειραγωγεί τις εκπομπές ρύπων σε περίπου 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Με το ποσό να ανέρχεται στα 1,5 δι. ευρώ, η βασική μονάδα της VW επιβαρύνθηκε με το μεγαλύτερο μέρος των 2,2 δισεκ. ευρώ πρόσθετων προβλέψεων που πήρε ο γερμανικός όμιλος την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου, διευκρίνισε η VW.

Προκειμένου να ενισχύσει το συγκεκριμένο εμπορικό της σήμα, η VW επιταχύνει την ανάπτυξη των μοντέλων της και τις περικοπές κόστους και δίνει μεγαλύτερο βάρος στις περιφερειακές της δραστηριότητες προκειμένου να στοχεύσει πιο αποτελεσματικά τις αγορές.

Ο όμιλος διατήρησε τις προβλέψεις του για το 2016, εκτιμώντας ότι τα έσοδα θα μειωθούν έως και 5% λόγω της αδύναμης ζήτησης στην Νότια Αμερική και τη Ρωσία καθώς και των ευμετάβλητων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το λειτουργικό περιθώριο του ομίλου σε προσαρμοσμένη βάση προβλέπεται στο 5-6% έναντι 6% πέρυσι.