Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αποδέχθηκε να καταβάλει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με την ελπίδα να επιλύσει τις δικαστικές διαφορές που συνδέονται με το σκάνδαλο Dieselgate.

Το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έπειτα από επώδυνες διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκησαν μήνες με τις αμερικανικές αρχές, πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη όμως δίνει μια πρώτη ιδέα του ύψους του λογαριασμού που πρέπει να καταβάλει ο γερμανικός κολοσσός.

«Αυτός ο μερικός συμβιβασμός σηματοδοτεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα υποχρεώσει την Volkswagen να λογοδοτήσει για την παραβίαση των νομικών της υποχρεώσεων και της εμπιστοσύνης του κοινού», δήλωσε η Σάλι Γέιτς, μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έκανε λόγο για μία από τις «πλέον κατάφωρες» παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανονισμών στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τους όρους αυτού του σχεδίου, οι ιδιοκτήτες των περίπου 480.000 οχημάτων στις ΗΠΑ, τα οποία έφεραν κινητήρες δύο λίτρων με παράνομο λογισμικό, που παραποιεί τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων, θα έχουν την δυνατότητα εξαγοράς των οχημάτων τους ή να τα επισκευάσουν με έξοδο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Και στα δύο σενάρια, καθένας εξ αυτών θα μπορεί επιπλέον να λάβει αποζημιώσεις σε ρευστό το ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε 10.000 δολάρια.

Η αξία των οχημάτων που θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας εξαγοράς θα είναι εκείνη που ίσχυε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προτού ξεσπάσει στις ΗΠΑ το σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Ο λογαριασμός αναφορικά με τις αποζημιώσεις θα ανέλθει σε συνολικά 10,033 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν, 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία η Volkswagen πρέπει να καταβάλει για να «ανταποκριθεί πλήρως» στις συνέπειες των εκπομπών ρύπων των οχημάτων της στις ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, ο όμιλος κατέληξε σε συμφωνία ύψους 603 εκατομμυρίων δολαρίων με 44 αμερικανικές πολιτείες, όπως επίσης με τη διοικητική περιφέρεια της Κολούμπια, που περιλαμβάνει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον και το Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι κινητήρες με το παράνομο λογισμικό της Volkswagen εκπέμπουν έως και 40 φορές περισσότερο καυσαέρια σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα όρια.

«Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε σήμερα αποκαθιστά (τα μέτρα) προστασίας προκειμένου να έχουμε ένα υγιές περιβάλλον υγιές, τα οποία η Volkswagen παραβίασε τόσο κατάφωρα», σχολίασε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του Περιβάλλοντος, Τζίνα Μακάρθι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει με το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ταμείο προώθησης «πράσινων» αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Αυτός ο συμβιβασμός, ένας από τους σημαντικότερους που επιτεύχθηκαν με μια επιχείρηση, μετά τα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε το 1998 καπνοβιομηχανία και τη συμφωνία καταβολής 20 δισεκατομμυρίων από τη BP μετά την πετρελαιοκηλίδα του 2010, θα κατατεθεί προς έγκριση από την αμερικανική Δικαιοσύνη την 26η Ιουλίου, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου της VW.

Σε ένα δελτίο Τύπου, ο γερμανικός όμιλος δεσμεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και υπογραμμίζει ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα «πρώτο σημαντικό βήμα».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε προκειμένου να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού κοινού», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου, Ματίας Μίλερ.