Το 2016 είναι σημαντική χρονιά για την μάρκα της Fiat Professional, καθώς φέτος αποκαλύπτεται ολόκληρη η γκάμα της.

Εντελώς ανανεωμένη τα τελευταία δύο χρόνια, η σειρά των επαγγελματικών Fiat δίνει λύσεις σε όλες τις μεταφορικές ανάγκες, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες και προσφέροντας όλους τους τύπους αμαξώματος, ικανότητες και όγκους φόρτωσης, πλήρεις επιλογές μεταξονίων, παραλλαγές σε διαστάσεις μήκους και ύψους, καθώς και κινητήρες Euro 6 με υψηλές επιδόσεις και διάφορες επιλογές καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Επιπλέον, η μάρκα δίνει έμφαση σε «ειδικές εκδόσεις», όπως οι μεταφορές επιβατών και η μετατροπή οχημάτων.

Η σειρά των πέντε επαγγελματικών εκδόσεων της Fiat, έχει ως εξής:

Fullback: το pick-up

fiat2 fiat6 fiat10 fiat9 fiat11

Είναι το μοντέλο με το οποίο η μάρκα εισέρχεται στην κατηγορία των pick-up, απευθυνόμενο σε νέες αγορές όπως για παράδειγμα ο γεωργικός τομέας.

Συμβαδίζοντας απόλυτα με τις επιταγές της κατηγορίας αναφορικά με τη διαμόρφωση του αμαξώματος, τις διαστάσεις και τους κινητήρες, έρχεται στην ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από 25.700 Ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ).

Το Fullback διαθέτει σπορ αναλογίες και μικρό εμπρός πρόβολο. Το μπροστινό μέρος χαρακτηρίζεται από το ιταλικό στιλ που ακολουθεί το νέο στιλιστικό αποτύπωμα της μάρκας.

Οι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν τη λειτουργικότητα ενός οχήματος εργασίας, με την άνεση και την κομψότητα ενός SUV. Υπάρχουν δύο επίπεδα εξοπλισμού για τους εσωτερικούς χώρους. Το πρώτο διαθέτει ένα σημαντικό αλλά λειτουργικό ταμπλό με ραδιόφωνο, CD και MP3 player, Bluetooth και άνετα υφασμάτινα καθίσματα. Το δεύτερο προσφέρει καλαίσθητους εσωτερικούς χώρους με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία και στον εξοπλισμό, ένα δίχρωμο μαύρο/ασημί ταμπλό και δερμάτινα ή υφασμάτινα καθίσματα.

Το Fullback διατίθεται με έναν κινητήρα πετρελαίου χωρητικότητας 2.4 λίτρων, με turbo μεταβλητής γεωμετρίας. Ο κινητήρας είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, διακρίνεται για το χαμηλό βάρος και αποδίδει150 ή 180. Συνδυάζεται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 5τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Όλες οι εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με σύστημα επιλεκτικής τετρακίνησης (4WD) μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κίνησης στους δύο τροχούς, στους τέσσερις τροχούς ή κίνησης στους τέσσερις τροχούς και υπο-πολλαπλασιασμό των σχέσεων.

H λειτουργία «Part Time» είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις SX και έχει τρεις θέσεις οδήγησης: “2H” για κίνηση στους πίσω τροχούς, “4Η”, που μπορεί να επιλεγεί σε ταχύτητες μέχρι 100 χλμ./ώρα και κατανέμει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς για ασφαλέστερη οδήγηση σε ολισθηρούς ή ανώμαλους δρόμους, και “4L” που παρέχει αργές σχέσεις για ακραίες εκτός δρόμου συνθήκες.

Η λειτουργία «Full time» είναι διαθέσιμη στις εκδόσεις LX. Με την χρήση ενός κεντρικού διαφορικού Torsen, και τρεις ηλεκτρονικά ελεγχόμενους συμπλέκτες, η ροπή μεταδίδεται στους τροχούς σε πραγματικό χρόνο με βάση τις οδικές συνθήκες και την ταχύτητα. Υπάρχουν τέσσερις θέσεις οδήγησης. Εκτός από τις θέσεις “2H” και “4H” που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχει και η θέση “4HLc” που κλειδώνει το κεντρικό διαφορικό, μοιράζοντας τη ροπή ισόποσα στους εμπρός και στους πίσω τροχούς για να βελτιώσει την πρόσφυση σε χιονισμένο, αμμώδες ή λασπώδες οδόστρωμα. Τέλος, η τέταρτη θέση “4LLc” όχι μόνο μπλοκάρει το κεντρικό διαφορικό, αλλά ταυτόχρονα εμπλέκει αργές σχέσεις για περισσότερη ροπή στις ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές.
Οι αναρτήσεις διαθέτουν διπλά ψαλίδια και αντιστρεπτική δοκό στον μπροστινό άξονα, ενώ ο άκαμπτος πίσω άξονας έχει ελλειπτικά φύλλα σούστας για να μεγιστοποιήσει την αξιοπιστία και την στιβαρότητα.

Όλες οι εκδόσεις έχουν μέγιστο ύψος 1,78 μ., πλάτος έως 1,81 μ. και μεταξόνιο 3μ. Το συνολικό μήκος ποικίλλει ανάλογα με τη διαμόρφωση της καμπίνας: 5,19μ (Extended Cab) και 5,28μ (Double Cab), ενώ το μήκος χώρου φόρτωσης κυμαίνεται στα 1,85μ. (Extended Cab) και 1,52μ. (Double Cab). Το ωφέλιμο φορτίο, ανάλογα με τη διαμόρφωση, ανέρχεται περίπου στα 1.000 κιλά, ενώ με ρυμούλκηση το βάρος του υπερβαίνει τους τρεις τόνους.

Η γκάμα περιλαμβάνει δύο τύπους αμαξώματος (Extended Cab και Double Cab) και εκδόσεις εξοπλισμού που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Το Fullback είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας όπως ABS με EBD, ESP, Hill Holder, ASR, επτά αερόσακους κλπ. Ο εσωτερικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καθίσματα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος, δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια για ηχοσύστημα & bluetooth, δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων, αυτόματο κλιματισμό κ.α.

Talento: Ευελιξία & χώροι

fiat1fiat12

Με όνομα από το αρχαίο νόμισμα, το Talento προσφέρει δύο σειρές εκδόσεων, Van και Μεταφοράς Επιβατών.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί οριζόντια διάταξη, με έντονες και ξεκάθαρες γραμμές, ενισχύοντας το πλάτος του οχήματος και την ικανότητα φόρτωσής του. Στα χρώματα των αμαξωμάτων υπάρχει επιλογή μεταξύ δύο παστέλ και τεσσάρων μεταλλικών χρωμάτων. Την εμφάνιση ολοκληρώνουν οι ατσάλινοι τροχοί 16 ιντσών και κατόπιν παραγγελίας οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών.

Στο εσωτερικό, το Talento παρέχει μεγάλη άνεση και άριστη εργονομία, όπως αποδεικνύεται από τα διαμορφωμένα καθίσματα, τα οποία εγγυώνται άνετες διαδρομές για όλους τους επιβάτες, ενώ παράλληλα η τέλεια θέση του τιμονιού και των διακοπτών κάνουν την καθημερινή οδήγηση πιο ξεκούραστη και ασφαλή.

Οι καμπίνες των επιβατών διακρίνονται από την κομψότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ παράλληλα μοιράζονται πολλούς αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 90 λίτρων επιτείνοντας τη λειτουργικότητα του μοντέλου.

Το νέο επαγγελματικό Fiat είναι εξοπλισμένο με ισχυρούς και οικονομικά αποδοτικούς Euro6 κινητήρες, τον 1.6 MultiJet Turbo που αποδίδει 120 HP και 300 Nm και τον 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo που αποδίδει 125 HP και 320 Nm. Οι κινητήρες αυτοί είναι βασισμένοι στην τεχνολογία Selective Catalytic Reduction (SCR) technology, ένα σύστημα το οποίο οδηγεί στην υποχώρηση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, με την έγχυση ενός διαλύματος AdBlue στο καυσαέριο.

Η σειρά Talento τοποθετείται μεταξύ Doblò Cargo και Ducato, έχοντας σχεδιαστεί για να παρέχει έναν πιο πρακτικό χώρο φόρτωσης. Το άνοιγμα του “CargoPlus” που βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα των επιβατών επιτρέπει στους επαγγελματίες να μεταφέρουν αντικείμενα μήκους έως και 3,75 μέτρα (4,15 μ για τις εκδόσεις με μακρύ μεταξόνιο). Η πρόσβαση στον χώρο φόρτωσης είναι εύκολη και άμεση χάρη στο κανονικό τετράγωνο σχήμα του, συνδυαστικά με τη δυνατότητα ανοίγματος των πίσω θυρών κατά 255°. Η εξαιρετική προσβασιμότητα είναι επίσης εγγυημένη χάρη στο χαμηλό κατώφλι φόρτωσης των μόλις 552 χλστ. και από το μήκος συρόμενης πόρτας (1030 χλστ και μόλις 100 χλστ από το έδαφος). Επιπλέον ο όγκος φόρτωσης αγγίζει τα 5.2 m3 στην έκδοση με το κοντό μεταξόνιο και 6 m3 στην έκδοσης με μακρύ μεταξόνιο, ενώ το ωφέλιμο φορτίο του φτάνει τα 1249 κιλά.
Τέλος, ολόκληρη η γκάμα Talento είναι εξοπλισμένη με τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας όπως αερόσακους, ABS, με EBD, ESC με Hill Holder και σύστημα Traction+, κλπ.

Η διάθεση του στην Ελλάδα ξεκινάει από τα τέλη Ιουνίου με τις τιμές να ξεκινούν από 25.950 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ).

Fiorino: Το van της πόλης fiat8

fiat7

Με συνολικά ανανεωμένη σχεδίαση και κόμπακτ διαστάσεις, το Fiorino είναι ιδανικό για χρήση στην πόλη, ευέλικτο στην κίνηση και εύκολο στο παρκάρισμα. Παράλληλα έχει αξιοσημείωτη ικανότητα φόρτωσης μέχρι 2,8 m3 και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 660 κιλά ωφέλιμου φορτίου.

Το εξωτερικό στυλ διατηρεί τον τυπικό χαρακτήρα του μοντέλου, ο εμπρός προφυλακτήρας έχει πλήρως ανανεωθεί και το σχήμα του επιβεβαιώνει την άριστη χρήση του κανονικού, τετράγωνου χώρου φόρτωσης που είναι προσβάσιμος μέσω του μεγάλου ανοίγματος 180° των πίσω θυρών με εργονομικές κάθετες λαβές.

Η καμπίνα επιβατών είναι πιο άνετη και εργονομική από ποτέ, με την εισαγωγή νέων στοιχείων, όπως παρουσία κουμπιών ελέγχου του ραδιοφώνου στο ανασχεδιασμένο τιμόνι, καλύτερος φωτισμός των οργάνων, νέος αποθηκευτικός χώρος στο ταμπλό και ανανεωμένοι εσωτερικοί χώροι. Νέο είναι και το σύστημα infotainment με έγχρωμη οθόνη αφής 5 ιντσών με ραδιόφωνο, ενώ διατίθεται και με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, το οποίο περιλαμβάνει, ως συνήθως, Bluetooth, θύρα USB, θύρα AUX και MP3 player.

Η γκάμα κινητήρων προδιαγραφών Euro 6 διαθέτει δύο κινητήρες turbodiesel 1.3 MultiJet ΙΙ με 80 και 95 HP, έναν ατμοσφαιρικό βενζίνης 1.4-λίτρων με 77 HP και έναν ακόμα 1.4-λίτρων Natural Power με 70 HP bi-fuel (βενζίνης/φυσικού αερίου). Η έκδοση EcoJet επιτυγχάνει εξοικονόμηση καυσίμου μέσα από το σύστημα Start & Stop, έναν έξυπνο εναλλάκτη και μια αντλία λαδιού μεταβλητής χωρητικότητας. Σε συνδυασμό με ένα ρομποτικό κιβώτιο Comfort-Matic, επιτυγχάνει τον στόχο του 3,8 λτ. καυσίμου ανά 100 km στον μικτό κύκλο με εκπομπές 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, δηλαδή μια εξοικονόμηση καυσίμου έως και 14% σε σχέση με την χειροκίνητη έκδοση χωρίς EcoJet.

Το νέο Fiorino διατίθεται σε μια διαμόρφωση αμαξώματος (Cargo), τρία επίπεδα εξοπλισμού (Base, SX και Adventure) και τρεις κινητήρες.

Ο υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο Traction+, ζάντες 15 ιντσών με ειδικά ελαστικά M+S, ανασηκωμένη ανάρτηση, πλαϊνά προστατευτικά και μπροστινό προφυλακτήρα με «ποδιά» κινητήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου Fiorino Adventure είναι το ηλεκτρονικό διαφορικό σύστημα κλειδώματος Traction+, το οποίο βοηθά την οδήγηση σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Επιπλέον, διαθέτει όλα τα συστήματα ασφαλείας του προκατόχου του: ABS με EBD, ESC με ASR, HBA, Hill Holder, αισθητήρες παρκαρίσματος, καθώς και εμπρός και πλευρικούς αερόσακους.

Ducato: Με 10.000 πρόσωπα

fiat6 fiat5

Το Ducato είναι ο best-seller, καθώς μέσα σε 35 χρόνια (από το 1981) οι 6 γενιές του, σημείωσαν περισσότερες από 2,9 εκατομμύρια πωλήσεις. Το 2014 επανασχεδιάστηκε, με νέες τεχνολογίες και υψηλές επιδόσεις σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση που επιτυγχάνονται χάρη στην αναβαθμισμένη σειρά των κινητήρων προδιαγραφών Euro 6. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στον 2.0 MultiJet 115 HP με ροπή 290 Nm (με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο), τον 2.3 MultiJet 130 HP με ροπή 320 Nm, τον 2.3 MultiJet 150 HP με ροπή 380 Nm και τον 2.3 MultiJet 180 HP με ροπή 400 Nm (κιβώτιο 6 ταχυτήτων). Η Fiat προσφέρει παράλληλα την τεχνολογία LPEGR, ιδανική για τη μεταφορά αγαθών, και την τεχνολογία SCR για τη μείωση των εκπομπών NOx, ιδανική για την μεταφορά επιβατών. Η γκάμα Ducato ολοκληρώνεται με την έκδοση 140 Natural Power, που είναι εφοδιασμένη με 3.0 λτ. Turbo κινητήρα 136 HP προδιαγραφών Euro 6, ο οποίος εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και, πάνω απ’ όλα, χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Το Ducato προσφέρεται σε 3 διαφορετικά εσωτερικά (Classic, Tecno και Lounge) με αυξανόμενα επίπεδα πολυτέλειας και κομψότητας, ενώ είναι το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει σε όλες τις εκδόσεις της σειράς την υποδοχή πολλαπλών λειτουργιών (Multifunction Support) στο μέσο το ταμπλό, η οποία είναι συμβατή με όλες τις φορητές συσκευές, όπως έξυπνα κινητά και ταμπλέτες.

Όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας, στάνταρ σε όλη τη γκάμα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC), συμπληρωμένο με σύστημα ανίχνευσης φορτίου και κέντρου βάρους (LAC), Hill Holder, σύστημα αντιολίσθησης (ASR) και ηλεκτρονική υποβοήθηση φρεναρίσματος (EBA). Επιπλέον, για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και βελτίωση της οδηγικής άνεσης, το σύστημα Servotronic προσφέρεται στάνταρ με τους κινητήρες MultiJet 2.3.

Τέλος, προσφέρεται μια σειρά από ραδιόφωνα με τεχνολογία Bluetooth και MP3 player, ενώ παράλληλα διατίθενται έγχρωμη οθόνη αφής 5”, κάμερα οπισθοπορείας, και σύστημα πλοήγησης.

Το Ducato προσφέρει την ευρύτερη γκάμα με μπροστινή κίνηση στην αγορά καθώς, συνδυάζοντας τις διάφορες λύσεις σε ό,τι αφορά το αμάξωμα, τον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη, προκύπτουν 10.000 παραλλαγές επαγγελματικών αυτοκινήτων, οχημάτων μεταφοράς επιβατών και βάσεων για μετατροπές. Στη γκάμα των βαν, μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε 8 διαφορετικά επίπεδα μεταφοράς φορτίου από 8 μέχρι 17 m³, με την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατηγορία. Επιπλέον το νέο Ducato θα είναι διαθέσιμο σε 4 μήκη και 3 ύψη για τα βαν και 7 μήκη για τα πλαίσια (chassis cabs).

Doblò Cargo: χώρος εργασίας

fiat4

Στην ελληνική αγορά, το Doblò Cargo τέταρτης γενιάς, προσφέρεται σε 2 παραλλαγές (Cargo και WorkUp), 2 ύψη οροφής και 2 μεταξόνια, ενώ, ο όγκος και η χωρητικότητα φόρτωσης είναι κορυφαία στην κατηγορία του, με βάρη μεγαλύτερα του 1 τόνου και όγκο που φτάνει τα 5,4 m³. Οι γενναιόδωροι χώροι στο εσωτερικό είναι αποτέλεσμα του μήκους των 182 cm στο χώρο φόρτωσης στην έκδοση με το κοντό μεταξόνιο και των 217 cm στην έκδοση με το μακρύ μεταξόνιο, με το πλάτος να είναι 171 cm και το ύψος οροφής 130 cm ή 155 cm. Επιπρόσθετα, τα 123 cm μεταξύ των τροχών του επιτρέπουν να φορτώσει ακόμη και 2 europallets.

Η σειρά Doblò Cargo εφοδιάζεται με δύο turbodiesel κινητήρες: 1.3 MultiJet II (95 HP), 1.6 MultiJet ΙΙ (120 HP), και τον 1,4 λτ. βενζινοκινητήρα 95 HP. Την γκάμα ολοκληρώνει ο κινητήρας 120 HP 1.4 λτ TurboJet bi-fuel (βενζίνης/φυσικού αερίου). Όλοι οι κινητήρες είναι προδιαγραφών Euro 6 με έμφαση στις επιδόσεις, στην οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων. Στον δρόμο, η ευστάθεια και άνεση εξασφαλίζονται χάρη στην ανεξάρτητη ανάρτηση Bi-link του πίσω άξονα.

Το Doblò Cargo έχει πλήρως αναβαθμισμένη εσωτερική και εξωτερική σχεδίαση, κάτι που εξωτερικά γίνεται άμεσα αντιληπτό, από τη μεγαλύτερη εμπρός γρίλια και τα πολλά νέα στοιχεία (προφυλακτήρες, καπό, φώτα), αλλά και στο χώρο των επιβατών, με νέο ταμπλό, υλικά, τιμόνι, γραφικά του πίνακα οργάνων και τα πάνελ των θυρών. Επίσης οι λειτουργικές διαμορφώσεις για τον οδηγό είναι ορατές σε μια σειρά από ειδικές εργονομικές λύσεις, από το πολυλειτουργικό εμπρός κάθισμα-πάγκο για τον οδηγό και τους δυο επιβάτες (με χώρο αποθήκευσης στο εσωτερικό του), το πιο ήσυχο εσωτερικό, και τα νέα συστήματα πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και πλοήγησης. Όπως και στην προηγούμενη γενιά, ο χώρος και ο όγκος φόρτωσης είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος, τα χειριστήρια των θυρών λειτουργικά και οι πρακτικές πίσω πόρτες ανοίγουν σε γωνία 180° για γρήγορη και άνετη επιβίβαση και αποβίβαση που αποτελούν μοναδικές λύσεις στην κατηγορία του.

Το Doblò Cargo είναι εξοπλισμένο με το γνωστό σύστημα πολυμέσων αφής Uconnect 5″ Nav LIVE, που παρέχει πληθώρα λειτουργιών όπως σύστημα hands-free με τεχνολογία Bluetooth και αναγνώριση φωνής, συνδυαστικά με ψηφιακό ραδιόφωνο (DAB) και σύνδεση σε συσκευές multimedia μέσω USB ή βοηθητική θύρα 3.5 χλστ. (Jack), σύστημα ανάγνωσης SMS κ.α.

Τέλος, στον τομέα της ασφάλειας, χρησιμοποιείται ένα πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας με ABS και EBD, του ESC με ASR, των HBA και Hill-Holder, που ολοκληρώνεται με τους εμπρός και πλευρικούς αερόσακους, ενώ προαιρετικά παρέχεται και το σύστημα Traction+ που βελτιώνει την πρόσφυση σε γλιστερά οδοστρώματα.

Χρηματοδοτικές λύσεις

Η FCA Bank / FCA Capital, έχει μια σειρά από επιλογές για τους πελάτες που προτιμούν να χρησιμοποιούν επαγγελματικά της Fiat, επιλέγοντας να κάνουν την αγορά τους οχήματός τους μέσω ιδιαίτερα ευνοϊκών μηνιαίων δόσεων.
Όλα τα χρηματοδοτικά προϊόντα μπορούν να συνδυάζονται με ασφαλιστικές υπηρεσίες όπως η προστασία δανείου (CPI), καλύπτοντας τον πελάτη με πληρωμές μέρους των δόσεων από το σύνολο του δανείου στις περιπτώσεις αιφνίδιων, απρόβλεπτων γεγονότων που προκαλούν απώλεια εισοδήματος, όπως είναι η ακούσια ανεργία (απόλυση), η εξασφάλιση της αξίας του οχήματος στην περίπτωση αποζημίωσης από ατύχημα (GAP), καθώς και η κλασική ασφάλιση του οχήματος μέσω ιδιαίτερα ανταγωνιστικών τιμών με πρόσθετες καλύψεις (κλοπής, ολική-μερική, φωτιάς, τρομοκρατικών ενεργειών, φροντίδας νομικής, ατυχήματος καθώς και ασφάλισης οδηγού).

Νίκος Τσάδαρης