Ευρωπαϊκές βιομηχανίες φορτηγών – μεταξύ των οποίων η Daimler, η Volvo και η Renault – αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην ιστορία της Ε.Ε. σε καρτέλ, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times.

Το πρόστιμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να επιβληθεί τις επόμενες εβδομάδες με βάση τις κατηγορίες ότι οι εταιρείες καθόριζαν εναρμονισμένα τις τιμές και συνεργάζονταν για να καθυστερήσουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων.

Τα καρτέλ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως το 10% των εσόδων των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, που σημαίνει ότι στην περίπτωση των κατασκευαστών φορτηγών μπορεί να φθάσουν έως τα 10,7 δις ευρώ, ανέφεραν οι Financial Times.

Η εταιρεία DAF έχει σχηματίσει αποθεματικό 945 εκατ. δολαρίων για να καλύψει ενδεχόμενα πρόστιμα, ενώ η Daimler έχει βάλει στην άκρη 672 εκατ. δολάρια, η Iveco 500 εκατ. δολάρια και η Volvo 444 εκατ. δολάρια.

Η MAN, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα γλιτώσει φυσιολογικά τα πρόστιμα, καθώς ήταν πληροφοριοδότης (των Αρχών), ενώ η Volkswagen και η Scania δήλωσαν ότι δεν έχουν σχηματίσει αποθεματικό.