Το όραμα της Nissan για το μέλλον της κινητικότητας,  που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και παρουσιάστηκε πρόσφατα, έχει  σχεδιαστεί για να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα θα ανεφοδιάζονται, θα οδηγούνται και θα «ενσωματώνονται» στον αστικό ιστό.

Στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα συνδέονται με τις κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών δικτύων, των δικτύων πληροφόρησης αλλά και των ηλεκτρικών αντίστοιχων, με απώτερο στόχο την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της πιο αποτελεσματικής κοινής χρήσης τους, της επίτευξης απομακρυσμένου ελέγχου των οχημάτων, αλλά και της βέλτιστης διαχείρισης της ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις,  προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις θα πρέπει να  υιοθετήσουν έξυπνες, ολιστικού χαρακτήρα λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Με βάση τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα στον κόσμο, δηλαδή 150 τοις εκατό αύξηση σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο στους δρόμους σήμερα. Με τις εκπομπές CO2 να υπολογίζονται σήμερα σε 600 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμια κλίμακα, γίνεται αντιληπτό ότι  οι μεταφορές και η κινητικότητα θα έχουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου στις μεγαλουπόλεις.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή Διαφοροποίηση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (IDAE) δείχνουν ότι βάζοντας 1.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μιας πόλης, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν κατά περισσότερο από 30.000kg και αντίστοιχα οι  εκπομπές CO2 κατά 2.000 τόνους ετησίως.

Το όραμα που παρουσιάζει η Nissan για την βιώσιμη κινητικότητα, εξετάζει θέματα που περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις: από τους  ενεργειακούς πόρους, την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και την κλιματική αλλαγή, μέχρι και καθημερινά προβλήματα όπως την στάθμευση, την οδική ασφάλεια και την φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αυτόνομα Αυτοκίνητα

rsarat2

Τα αυτοκίνητα, στον μελλοντικό σταθμό ανεφοδιασμού της Nissan, θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα με την οδήγηση, την στάθμευση αλλά και την φόρτιση να γίνονται χωρίς την επέμβαση του οδηγού.

Το Nissan Intelligent Driving αποτελεί το όραμα της φίρμας για την τεχνολογία  αυτόνομης οδήγησης. Για τον λόγο αυτό, η Nissan σταδιακά θα λανσάρει οχήματα με αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης μέχρι το 2020 τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα.

Το σύστημα Intelligent Driving βελτιώνει την ικανότητα του οδηγού στον τρόπο που βλέπει, σκέφτεται και αντιδρά. Είναι αποδεδειγμένο πως το ανθρώπινο σφάλμα  προκαλεί το 90 τοις εκατό του συνόλου των ατυχημάτων. Συνεπώς μειώνοντας την πιθανότητα του ανθρώπινου σφάλματος μέσω της τεχνολογίας, η οδήγηση μπορεί να γίνει ασφαλέστερη, πιο αποτελεσματική και πιο διασκεδαστική.

Το Qashqai, θα είναι το πρώτο όχημα που θα «υιοθετήσει» την συγκεκριμένη τεχνολογία το 2017 με το σύστημα Piloted Drive 1.0.  Αυτό το σύστημα Θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται αυτόνομα και με ασφάλεια σε μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς,  ακόμα και σε συνθήκες βεβαρημένης κυκλοφορίας.

Για την Nissan, η χρήση ενός αυτόνομου αυτοκινήτου δεν σημαίνει να κινείται σε έναν «ιμάντα» μεταφοράς, προκειμένου να μας μεταφέρει από το σημείο Α στο σημείο Β.  Στο μέλλον η τεχνολογία Intelligent Driving,  θα επιτρέπει σε ένα αυτοκίνητο να «μαθαίνει» το στυλ του οδηγού και να το εφαρμόζει όταν επιλεχθεί η Πιλοτική Οδήγηση από αυτόν.  Στη χειροκίνητη λειτουργία  ο οδηγός θα έχει τον έλεγχο, ενώ η Πιλοτική Οδήγηση θα  παρέχει βοήθεια μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα θα εφαρμόζει πέδηση εάν ανιχνευθεί άμεσος κίνδυνος.

Nissan Intelligent Integration

rsarat3

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι σε θέση να επικοινωνεί  όχι μόνο με τον οδηγό του για να τον ενημερώνει για τις επερχόμενες συνθήκες κυκλοφορίας, το προσωπικό του πρόγραμμα και ότι άλλο χρειάζεται,  αλλά και με τους πεζούς και τους λοιπούς  χρήστες του οδικού δικτύου. Εξωτερικά φώτα και οθόνες θα δείχνουν με ευκρίνεια τις προθέσεις του αυτοκίνητου, όπως για παράδειγμα μια οθόνη που θα προβάλλει το μήνυμα «περάστε» στους πεζούς που περιμένουν για να διασχίσουν το δρόμο.

Η ευφυής ολοκλήρωση της κινητικότητας,  θα μπορούσε να λειτουργήσει και στο τρόπο με τον οποίο το σύστημα επιλέγει ποια οχήματα θα πρέπει να ανεφοδιαστούν πρώτα με ηλεκτρική ενέργεια και μέχρι ποιο επίπεδο φόρτισης, με κριτήρια όπως η προβλεπόμενη απόσταση που διανύεται από το κάθε αυτοκίνητο και σε ποια χρονική στιγμή.

Με τις τεχνολογίες Intelligent Driving και Intelligent Integration, η ιαπωνική εταιρία φιλοδοξεί να επιτύχει τον μηδενισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Εναλλακτικά Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας

Η Nissan σε συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Eaton,  έχουν αναπτύξει από κοινού ένα σύστημα με την ονομασία xStorage,  που επιτρέπει την εκμετάλλευση της ενέργειας από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου της Nissan στο σπίτι.

Σχεδιασμένο για να αποτελέσει το πιο προσιτό και αξιόπιστο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά σήμερα, το xStorage θα παρέχει μια βιώσιμη «δεύτερη ζωή» για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων της Nissan.

Οι χρήστες θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση χρημάτων στον μηνιαίο λογαριασμό ενέργειας που λαμβάνουν, αλλά και θα  κερδίσουν  επιστροφή χρημάτων από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των έξυπνων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Φόρτιση Vehicle-to-GRID (V2G)

Η Nissan σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Enel, επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει το λανσάρισμα ενός πιλοτικού συστήματος παροχής ενέργειας από το όχημα προς το ηλεκτρικό δίκτυο (V2G). Το πιλοτικό αυτό σύστημα θα λειτουργήσει με την εγκατάσταση και σύνδεση εκατό μονάδων φόρτισης V2G σε τοποθεσίες που ορίστηκαν από κοινού με εταιρείες αλλά και ιδιώτες ιδιοκτήτες Nissan LEAF και e-NV200, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χώροι πράσινου και κτίρια

Η σχεδιαστική ομάδα του κορυφαίου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners, έχει οραματιστεί το μέλλον της πόλης  χωρίς να περιορίζεται μόνο στα οχήματα. Το όραμα της βιώσιμης κινητικότητας, συνθέτει τις δυνατότητες εφαρμογής ενός νέου τρόπου σκέψης και τεχνολογίας, σε πραγματικές συνθήκες.

Νέα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης διασυνδεδεμένα σπίτια,  που όχι μόνο αποθηκεύουν την ενέργεια αποτελεσματικά, αλλά  και την παράγουν, σε συνδυασμό με χώρους πρασίνου που παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα στους αστικούς πληθυσμούς, αποτελούν τον κεντρικό άξονα του συγκεκριμένου οράματος. Σε αυτό «ενσωματώνονται» και αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως τα LEAF & e-NV200, συμβάλλοντας καθοριστικά   στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με μηδενικές  εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών σωματιδίων.

Το όραμα της για την βιώσιμη κινητικότητα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πρωτοβουλίας με ανοικτό κώδικα, την πρώτη στο είδος της. Με αυτό τον τρόπο, η Nissan επιθυμεί να καλωσορίσει ιδιώτες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ακαδημαϊκούς και λοιπούς φορείς χάραξης πολιτικής,  στη συμμετοχή ενός διαλόγου για το  μέλλον των πόλεων και των νέων μορφών κινητικότητας στην Ευρώπη.

Νίκος Τσάδαρης