Η γνωστή και πολυπληθής γκάμα επαγγελματικών οχημάτων Ford Transit πέτυχε ένα ακόμα ορόσημο το 2015, καθώς η Ford αναδείχτηκε ξανά η δημοφιλέστερη μάρκα μοντέλων επαγγελματικών οχημάτων μετά από 18 χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων Ford ανήλθαν στις 280.000 πέρσι (αύξηση 23% σε σχέση με το 2014), ενώ το δημοφιλές Transit van γιόρτασε 50 χρόνια ενεργούς ζωής σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση των Ευρωπαϊκών πωλήσεων και η άνοδος από την 7η στην 1η θέση των επαγγελματικών οφείλεται στη νέα, τετραμελή οικογένεια Transit που περιλαμβάνει τα  Transit Van, Transit Custom, Transit Connect και Transit Courier. Οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 233.000 οχήματα το 2015, αύξηση 46.000 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, το Ford Ranger αναδείχτηκε Ευρωπαϊκό bestseller στην κατηγορία pickup, με συνολικές πωλήσεις 27.300 μονάδων – αύξηση 27% συγκριτικά με το 2014.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα επαγγελματικά van συμβάλλουν όλο και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων σε παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας που βασίζονται στα επαγγελματικά οχήματα όπως οικοδομή, συντήρηση / επισκευές, δημόσιες υπηρεσίες και μεταφορές.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών για λογαριασμό της Ford δείχνει ότι επιχειρήσεις που βασίζονται στη χρήση van συνέβαλαν με το ποσό των 584 δισεκ. Ευρώ στις μεγάλες οικονομίες της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας το 2014 (αύξηση 16% συγκριτικά με το 2010), και περίπου όσο το ΑΕΠ της Ελβετίας.

Τα επαγγελματικά Ford συγκέντρωσαν μερίδιο αγοράς 12,6% το 2015, σημειώνοντας αύξηση 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, πέρσι, συμπληρώθηκε μία 50ετία συνεχούς πρωτοκαθεδρίας στη Βρετανική αγορά επαγγελματικών οχημάτων. Η Ford πρωτοστατεί επίσης και στην αγορά της Ελλάδας όπου εδώ και τρεις συνεχόμενους μήνες ανακηρύσσεται 1η σε πωλήσεις μάρκα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων.

Και τα τέσσερα νέα μοντέλα Transit αύξησαν θεαματικά τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια του 2015, με κύριο συντελεστή το Transit Van 2 τόνων, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο όχημα στην κατηγορία του με πωλήσεις 73.000 (αύξηση 20% μέσα σε ένα χρόνο συμπεριλαμβανομένης των πωλήσεων της προηγούμενης γενιάς Transit το 2014). Το Transit Custom 1 τόνου συνέχισε δυνατά το 2015, σημειώνοντας αύξηση 18% από την προηγούμενη χρονιά με 99.700 μονάδες.

foroai2

Το Transit Connect ξεχώρισε στην κατηγορία του με 43.900 μονάδες, με αύξηση 22% μέσα σε ένα χρόνο. Το μικρότερο μοντέλο της γκάμας, το νέο Transit Courier πούλησε 16.500 οχήματα την πρώτη πλήρη χρονιά της παραγωγής του, ενώ επιπλέον 22.800 πουλήθηκαν στην Τουρκία και ήδη  διεκδικεί την πρωτιά στην κατηγορία του.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η Ford επέκτεινε το δίκτυο εξειδικευμένων εμπόρων επαγγελματικών οχημάτων της, με περισσότερα από 750 Κέντρα Transit . Αυτά παρέχουν στους Ευρωπαίους πελάτες μία ποικίλη γκάμα υπηρεσιών πωλήσεων και υποστήριξης σχεδιασμένη για τις ανάγκες των επαγγελματιών χρηστών.

foroai3

Από τις 9 Αυγούστου, 1965 που το πρώτο Transit έφυγε από τη γραμμή παραγωγής του Langley (Βρετανία) έχουν κατασκευαστεί πάνω από 8 εκατομμύρια Transit και Transit Custom. Όλο αυτό το διάστημα, το Transit έχει εξελιχθεί από μεμονωμένο μοντέλο σε ολόκληρη οικογένεια επαγγελματικών οχημάτων Ford Transit.

Στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο, μέσα σε 50 χρόνια τα Transit θα μπορούσαν να περικυκλώσουν τον πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής του, κατά μέσο όρο αγοράζεται ένα νέο Transit κάθε 180 δευτερόλεπτα.

Νίκος Τσάδαρης