Το νέο Clubman ALL4 της Mini συνδυάζει την καινοτόμο φιλοσοφία ενός premium compact με μία ακόμα πιο σπορ ερμηνεία της διασκεδαστικής οδήγησης. Με νέο, εξελιγμένο σύστημα AWD το Clubman διατίθεται με δύο εκδόσεις κινητήρων, ως εξής:

– Cooper S Clubman ALL 4: 4-κύλινδρος βενζινοκινητήρας με Τεχνολογία Twin Power Turbo (υπερσυμπίεση, άμεσος ψεκασμός, πλήρως μεταβλητός έλεγχος βαλβίδων, μεταβλητός έλεγχος εκκεντροφόρων),

  • κυβισμός: 1998 cc, ισχύς: 141 kW/192 hp στις 5 000 rpm,
  • μέγιστη ροπή: 280 Nm στις 1 250 rpm (300 Nm με overboost),
  • επιτάχυνση (0–100 km/h): 7,0 δευτ. (αυτόματο: 6,9 δευτ.),
  • τελική ταχύτητα: 225 km/h (225 km/h),
  • μέση κατανάλωση: 7,0 – 6,9 lit (6,4 – 6,3 lit)/100 km,
  • Εκπομπές CO2 : 162 – 159 g/km (149 – 146 g/km), κατηγορία εκπομπών ρύπων: EU6.

Clubman2

– Cooper SD Clubman ALL 4: 4- κύλινδρος diesel με Τεχνολογία TwinPower Turbo (υπερσυμπιεστής με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας, άμεσος ψεκασμός common rail),

  • κυβισμός: 1 995 cc, ισχύς: 140 kW/190 hp στις 4 000 rpm,
  • μέγιστη ροπή: 400 Nm στις 1 750 – 2 500 rpm,
  • επιτάχυνση (0–100 km/h): 7,2 δευτ.,
  • τελική ταχύτητα: 222 km/h,
  • μέση κατανάλωση: 4.9 – 4.8 lit/100 km,
  • Εκπομπές CO2 : 129 – 126 g/km, κατηγορία εκπομπών ρύπων: EU6.

Clubman3

Επιπλέον στο νέο Clubman All4 έχουμε πρεμιέρα για τη νέα γενιά του συστήματος τετρακίνησης (ALL4) με ηλεκτροϋδραυλική εμπλοκή, βελτιστοποιημένο βάρος και αυξημένη απόδοση. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση δίπλα στο σύστημα εμπρόσθιας κίνησης FWD του Μini βασισμένη σε νέα φιλοσοφία κιβωτίου τετρακίνησης στον εμπρός άξονα, άξονα μετάδοσης δύο τμημάτων για τη μεταφορά ισχύος πίσω και πολύδισκο συμπλέκτη Hang-On στο πίσω διαφορικό. Η κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών προσαρμόζεται με ακρίβεια στην εκάστοτε κατάσταση λόγω συνεργασίας της μονάδας ελέγχου ALL4 με το Dynamic Stability Control (DSC). Έτσι επιτυγχάνεται άμεση προσαρμογή σε αλλαγές του οδηγικού στυλ και του οδοστρώματος, σπορ συμπεριφορά και βέλτιστο κράτημα σε όλες τις καιρικές και οδικές συνθήκες.

Clubman4

Τα κιβώτια που συνοδεύουν τους ισχυρούς κινητήρες είναι το γνωστό χειροκίνητο 6άρι και το 8τάχυτο Steptronic με χειριστήρια αλλαγών (shift paddles) στο τιμόνι και λειτουργία Launch Control.

Επιπλέον οι κινητήρες διαθέτουν λειτουργία auto start/stop στάνταρ, Green mode με coasting που αποσυνδέει το σύστημα μετάδοσης σε συνδυασμό με προαιρετικά Mini Driving Modes και κιβώτιο Steptronic.

Clubman5

Το Clubman ALL4 συνδυάζει τη γνωστή αίσθηση go-kart της μάρκας με ασφαλή συμπεριφορά και την ανώτερη οδηγική άνεση σε όλες τις συνθήκες. H ανάρτηση διαθέτει εμπρός άξονα ενός συνδέσμου και πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων, ενώ η ευελιξία διασφαλίζεται λόγω μεγάλου μετατροχίου και βελτιστοποιημένου βάρους, καθώς και από το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης με λειτουργία Servotronic.

Το υψηλής στρεπτικής ακαμψίας αμάξωμα με τέσσερις πλαϊνές πόρτες και την χαρακτηριστική διαιρούμενη πίσω πόρτα, χωρά 5 επιβάτες κανονικών διαστάσεων, ενώ ο χώρος αποσκευών με 360L, μεγαλώνει έως τα 1250 λόγω της διαιρούμενης πλάτης των  πίσω καθισμάτων με προαιρετική 40:20:40 αναδίπλωση.

Clubman6

Η ιδιαίτερη αισθητική του εσωτερικού με φαρδύ ταμπλό και πάνω πλαίσιο πρόσοψης, ο πίνακας οργάνων στην κολόνα του τιμονιού και το κεντρικό όργανο με ποικίλες λειτουργίες απεικόνισης, συνθέτουν μια ευχάριστη και πολυτελή καμπίνα με διαισθητικά χειριστήρια για το A/C, κεντρική κονσόλα με ηλεκτρικό χειρόφρενο, αποθηκευτικοί χώροι, δύο ποτηροθήκες και υποβραχιόνιο.

O στάνταρ εξοπλισμός ασφάλειας περιλαμβάνει εμπρόσθιους και πλευρικούς αερόσακους, πλαϊνούς αερόσακους οροφής (τύπου κουρτίνας), αυτόματες ζώνες ασφαλείας 3 σημείων σε όλα τα καθίσματα, με προ-εντατήρες και προσαρμοζόμενους περιοριστές φορτίου μπροστά, βάσεις παιδικών καθισμάτων ISOFIX πίσω και προαιρετικά στο κάθισμα του συνοδηγού, ένδειξη  πίεσης ελαστικών, άριστη ακουστική άνεση και απουσία κραδασμών.

Clubman7

Ακόμα διατίθεται πλήρης γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού, όπως σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού με Head-Up-Display, Parking Assistant, κάμερα οπισθοπορείας και Driving Assistant, προβολείς LED, προβολείς ομίχλης LED, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, Comfort Access με ανέπαφο άνοιγμα διαιρούμενων θυρών, κοτσαδόρος, πανοραμική κρυστάλλινη  οροφή, Excitement Package με εσωτερικό φως και φωτισμό περιβάλλοντος LED και προβολή λογοτύπου Mini από τον εξωτερικό καθρέπτη στην πλευρά του οδηγού κατά το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας.

Clubman8

Tέλος, οι εξωτερικές διαστάσεις με μήκος 4253 χλστ, πλάτος 1800χλστ και ύψος 1441χλστ, μόνο Mini δεν είναι, αλλά το προ σχεδόν 60ετίας όραμα του σερ Άλεκ Ισιγόνη στην μετάλλαξή του εξυπηρετεί πλέον εμπορικούς σκοπούς και όχι εξοικονόμησης χώρου στα αστικά κέντρα.

Νίκος Τσάδαρης