Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) με δελτίο Τύπου αναφορικά με το μέτρο της απόσυρσης, επισημαίνει τα εξής:

«Έτοιμη να “επιδοτήσει” για ακόμη μία φορά τις εισαγωγικές εταιρείες καινούριων αυτοκινήτων είναι η κυβέρνηση, καθώς στελέχη από το οικονομικό επιτελείο διαρρέουν παντού τις τελευταίες ημέρες πως θα παραταθεί ως είχε, το μέτρο της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο ΣΕΕΑΕ ξεκαθαρίζει για μια φορά ακόμη, ό,τι υποστηρίζει το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο είναι θετικό και για την αγορά και για τον καταναλωτή, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο που εδώ και 7 χρόνια γίνεται.

Δεν θα επιτρέψουμε, για 8η συνεχόμενη χρονιά, να περάσει το μέτρο της απόσυρσης αν δεν συμπεριληφθούν σ’ αυτό και τα εισαγόμενα, αλλά και τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν τις ίδιες οδηγίες ρύπων με τα καινούρια!

Η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, για δίκαιη μεταχείριση των κλάδων και πιο δίκαιη φορολόγηση, ενισχύει εν γνώση της πλέον τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η επιδότηση μόνο των καινούριων αυτοκινήτων, εις βάρος των εγχώριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν τις ίδιες οδηγίες ρύπων.

Αλλά καλό θα ήταν να δούμε, ποιον εξυπηρετεί κυρίως η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων; Φυσικά τις εισαγωγικές εταιρείες καινούριων αυτοκινήτων και τις θυγατρικές τους.

Άλλωστε είναι γνωστό πως οι πωλήσεις εταιρικών αυτοκινήτων, αποτελούν πάνω από το 55% του συνόλου των πωλήσεων τα τελευταία 6 χρόνια και όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, οι εισαγωγικές εταιρείες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να πετύχουν την παράταση του μέτρου της απόσυρσης, ώστε να καταβάλουν μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης για το στόλο των δικών τους αυτοκινήτων.

Επειδή λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται μόνο τα στελέχη από τις εισαγωγικές εταιρείες καινούριων αυτοκινήτων και αγνοεί την ύπαρξη των εμπόρων αυτοκινήτων, ο ΣΕΕΑΕ αποφάσισε να αντιδράσει με κάθε τρόπο έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού, που προκαλούν οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου και είναι πλέον αποφασισμένος, εάν συνεχιστεί η “ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ” συγκεκριμένων συμφερόντων που διαιωνίζεται με όλες τις κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση. Καλό θα ήταν βέβαια και τα κυβερνητικά στελέχη να μην ξεχνούν πως οι εισαγωγικές εταιρίες είναι μόλις δυο, τρεις δεκάδες, ενώ οι εμπορίες αυτοκινήτων είναι χιλιάδες.

Δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά αυτοκινήτου, δεν έχουν μόνο οι μεγαλοεισαγωγικές εταιρείες του χώρου, αλλά και οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που εντέλει, από μια κυβέρνηση που καλύπτει τον χώρο της αριστεράς, περιμένουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι μονόπλευρα την προώθηση των μεγάλων συμφερόντων, τα οποία δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και μονοπωλιακές καταστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα καταναλωτή………».

Νίκος Τσάδαρης