Κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler στρέφεται η γερμανική περιβαλλοντική ομάδα DUH λέγοντας ότι σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου σε ένα από τα μοντέλα ντίζελ της Mercedes ξεπερνούν κατά πολύ τα νόμιμα ευρωπαϊκά όρια.

Η Daimler χαρακτήρισε τα αποτελέσματα για ένα όχημα C-Class 200 CDI της Mercedes «αμφισβητήσιμα», υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο χρησιμοποιεί τεχνολογία που πληροί τα πρότυπα της ΕΕ και απείλησε να στραφεί στη δικαιοσύνη εάν «ψευδείς ισχυρισμοί» πλήξουν τη φήμη της.

Επικαλούμενη δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Βέρνη της Ελβετίας, η DUH ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αυτοκίνητο, μοντέλο του 2011, εξέπεμπε οξείδιο του αζώτου (NOx) σε ποσότητες υπερδιπλάσιες των νόμιμων ορίων όταν πέρασε από έλεγχο με ζεστή μηχανή στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου ευρωπαϊκών δοκιμών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της DUH. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αμφισβητήσιμα, καθώς οι συνθήκες των δοκιμών δεν είναι ξεκάθαρες. Δεν γνωρίζουμε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τη θερμοκρασία την ώρα των δοκιμών, το βάρος φορτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Daimler.

Η Daimler ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι το όχημα που πέρασε από έλεγχο στην Ελβετία χρησιμοποιεί τεχνολογία που πιστοποιήθηκε το 2007 και πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα Euro-5. Η εταιρία αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα δοκιμών σε κανονικές συνθήκες οδήγησης συχνά διαφέρουν από αυτά σε συνθήκες εργαστηρίου.