Τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα του, το 208, το μοντέλο της μάρκας με τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, αποκτά νέα εμφάνιση. Το στιλ, που συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία το κομψό με το σπορ στοιχείο, τονίζεται ακόμη περισσότερο από τα νέα 3D LED πίσω φωτιστικά σώματα που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων.

Το νέο μοντέλο διατίθεται σε μια νέα παλέτα μεταλλικών και ματ χρωμάτων διευρύνοντας τις δυνατότητες εξατομίκευσης. Η γκάμα εμπλουτίζεται περαιτέρω με την προσθήκη των εκδόσεων GT Line και GTi, ενώ τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας συμπληρώνουν νέα συστήματα (όπως το Active City Brake, το Σύστημα Multimedia SMEG με λειτουργία MirrorScreen, το Σύστημα Park Assist) διευκολύνοντας την καθημερινότητα του οδηγού. Το νέο 208 εφοδιάζεται με τους νέους κινητήρες PureTech και BlueHDi της PSA οι οποίοι πληρούν τις  προδιαγραφές ρύπων Euro6, με αποκορύφωμα τον κινητήρα πετρελαίου 1.6BlueHDi 100 ίππων που καταναλώνει μόλις 3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και εκπέμπει μόλις 79 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο!

Το νέο Peugeot 208 πρωταγωνιστεί στην κατηγορία Β, τη σημαντικότερη κατηγορία της αγοράς που αντιστοιχεί στο 45% των συνολικών ταξινομήσεων.  Προικισμένο με την μεγάλη ιστορία της σειράς 200 με την οποία η γαλλική φίρμα πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια, η παραγωγή της 1ης γενιάς 208 έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.000.000 αυτοκίνητα.

Εμφάνιση

Τα στοιχεία που ανέδειξαν το στιλ του 208 παραμένουν αμετάβλητα και συγχρόνως αναβαθμίζονται με βελτιώσεις στα σημεία.

Εμπρός, ο προφυλακτήρας έχει επανασχεδιασθεί ώστε να τονίσει την δυναμική όψη στην οποία συμβάλλει και η πιο πλατιά γρίλια η οποία εκτείνεται προς τα κάτω δίνοντας έμφαση στο σήμα της μάρκας. Στις πλουσιότερες εκδόσεις εξοπλισμού, το τελείωμα με χρώμιο στη νέα γρίλια δημιουργεί μία συναρπαστική 3D εικόνα. Η ξεχωριστή θέση των προβολέων ομίχλης, τονίζει ακόμη περισσότερο την επιβλητική εικόνα του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Το μπροστινό μέρος τονίζεται από τα νέα φωτιστικά σώματα δύο χρωματικών τόνων (μαύρο και χρώμιο) ενώ τα LED επιβεβαιώνουν την τεχνολογική αναβάθμιση. Στο πίσω μέρος, τα φωτιστικά σώματα με τα νέα 3D LED στοιχεία, που σχηματίζουν τρεις χαρακτηριστικές νυχιές κλέβουν την παράσταση και απεικονίζουν τη σύγχρονη αισθητική της Peugeot.

Το συμπαγές προφίλ με τους μικρούς σε μήκος προβόλους του αμαξώματος και το περίγραμμα χρωμίου γύρω από τα παράθυρα έχει διατηρηθεί, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν οι νέας σχεδίασης ζάντες, από τις 15’’ NIOBIUM έως τις 17’’ CARBONE με ματ η γυαλιστερή απόχρωση στο 208 GTi.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί το i-Cockpit, μία καινοτόμος διάταξη του πίνακα οργάνων και των χειριστηρίων που έχει ενθουσιάσει το κοινό από το ξεκίνημα του λανσαρίσματος. Το 2012, το 208 εισήγαγε το αυθεντικό αυτό concept, που διασφαλίζει βέλτιστη λειτουργικότητα, ορατότητα και ασφάλεια στην διάρκεια της οδήγησης, ενώ έχει υιοθετηθεί και στα 2008 και 308. Το i-Cockpit ξεχωρίζει από το κόμπακτ τιμόνι, τον υπερυψωμένο πίνακα οργάνων και μία μεγάλη οθόνη αφής 7’’.

Το κόμπακτ τιμόνι (με δερμάτινη επένδυση), συμβαδίζει με τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις του νέου 208 (μήκος κάτω από τα 4 μέτρα) προσφέροντας απόλυτη ευελιξία στις αστικές μετακινήσεις.

Ο υπερυψωμένος πίνακας οργάνων βρίσκεται σε εργονομική θέση για να προσφέρει κάθε πληροφορία ακριβώς στο οπτικό πεδίο του οδηγού, δίχως να αποσπάται η προσοχή του από τον δρόμο για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Έχει κομψή σχεδίαση, απαλό λευκό φωτισμό και μία κεντρική οθόνη παρέχοντας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες. Στις κορυφαίες εκδόσεις υπάρχουν LED δακτύλιοι περιμετρικά των αναλογικών οργάνων (μπλε χρώματος στις εκδόσεις Allure, κόκκινου χρώματος στο GTi).

Η μεγάλη οθόνη αφής 7’’ η οποία είναι στάνταρ από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού, παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο χειρισμό όλων των συστημάτων (ηχοσύστημα, πλοήγηση, τηλέφωνο, πληροφορίες οχήματος). Επιπλέον, προσφέρει την καλύτερη on-board διασύνδεση μέσω Bluetooth και USB ενώ η λειτουργία MirrorScreen αναπαράγει το περιερχόμενο ενός smartphone στην οθόνη του αυτοκινήτου για πλήρη χειρισμό των εφαρμογών.

Ο διάκοσμος του νέου 208 λαμβάνει νέα διάσταση χάρη στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό φωτισμό. Ο απαλός λευκός φωτισμός που συναντάμε στον πίνακα οργάνων και στις βελόνες, καθώς και στα χειριστήρια ανεξαρτήτως έκδοσης, δημιουργεί ένα lounge περιβάλλον με αποκορύφωμα την σειρά LED και τον μπλε φωτισμό στην περίπτωση της πανοραμικής οροφής.

peugeot1 peugeot4

Χρώματα

Η γκάμα χρωμάτων και φινιρισμάτων (παστέλ, μεταλλικό, περλέ, ματ) που είναι διαθέσιμη στο 208 διευρύνεται με νέα χρώματα. Χάρη σε 13 νέες βαφές αμαξωμάτων, οι υποψήφιοι πελάτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μοναδικούς και αποκλειστικούς συνδυασμούς.

Το νέο μεταλλικό Orange POWER είναι φρέσκο, δυναμικό, νεανικό και ενθουσιάζει από τη πρώτη ματιά. Τέλος, δύο νέες ματ επιλογές ειδικής υφής συμπληρώνουν την παλέτα των χρωμάτων.

peugeot5

Διευρυμένη γκάμα

Το 208 ξεχωρίζει για την πλούσια γκάμα που διαθέτει. Η νέα έκδοση GT Line, η οποία διατίθεται σε διάφορα μοντέλα της φίρμας, προσφέρει στους πελάτες ένα ισχυρό, δυναμικό και σπορ στιλ σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα μηχανικά σύνολα της γκάμας. Χάρη στην έκδοση GT Line, το νέο 208 διαθέτει ορισμένα από τα στιλιστικά στοιχεία που υπάρχουν στην σπορ έκδοση GTi. H έκδοση GT Line είναι διαθέσιμη σε 5-θυρο αμάξωμα με τον κινητήρα πετρελαίου 1.6 BlueHDi 100 και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Νέα γρίλια με κόκκινο 3D σήμα
  • Αποκλειστικής σχεδίασης ζάντες ελαφρού κράματος 17’’ CAESIUM
  • Καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών σε μαύρο χρώμα «Perla Nera»
  • Περίγραμμα χρωμίου στα παράθυρα
  • Χρωμιωμένη απόληξη εξάτμισης
  • Λογότυπα GT Line στη γρίλια, στα μπροστινά φτερά και στο πίσω μέρος
  • Κόκκινο λογότυπο Peugeot στο εμπρός και πίσω μέρος

Επίσης, στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι ανάλογου ύφους προσδίδοντας στην καμπίνα το απαιτούμενο κύρος της εν λόγω έκδοσης:

  • Επένδυση καθισμάτων από συνδυασμό μαύρου-κόκκινου υφάσματος
  • Κόκκινη ραφή στα καθίσματα, στα πάνελ και στα υποβραχιόνια των θυρών, στον επιλογέα ταχυτήτων και στην λαβή του χειρόφρενου (όπως και στο GTi)
  • Μαύρες Gloss λαβές στις πόρτες με κόκκινη διακόσμηση εμπρός (όπως και στο GTi)
  • Σπορ δερμάτινο τιμόνι
  • Αλουμινένια επένδυση με λογότυπο Peugeot στο κατώφλι των θυρών
  • Αλουμινένια πεντάλ

Στην γκάμα του μοντέλου και σε περίοπτη θέση βρίσκεται η έκδοση 208 GTi η οποία εφοδιάζεται με τον κινητήρα 1.6 THP Euro6 ισχύος 208 και μέγιστης ροπής 300Νm που είναι διαθέσιμη σε εύρος από 3.000-6.000 στροφές. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε σχέση βάρους ισχύος 5,58kg ανά ίππο. Οι  εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις επιτυγχάνονται με μέση κατανάλωση μόλις 5,4L/100km και εκπομπές CO2  μόλις 125g/km.

peugeot5

Εξοπλισμός

Το 208 ήταν ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα στην κατηγορία του που είχε προκαλέσει αίσθηση με τον προηγμένο τεχνολογικό του εξοπλισμό  και την ευρεία διασυνδεσιμότητα του, χάρη στην μεγάλη οθόνη αφής 7 ιντσών η οποία φιγουράρει σε πάνω από 80% των αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί έως τώρα. Επίσης, το νέο 208 είναι ένα από τα ελάχιστα μοντέλα στην κατηγορία του που διαθέτουν προαιρετικά το  πλήρες σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (Park Assist). Πλέον, το νέο 208 προχωρά ένα βήμα παραπέρα εισάγοντας δύο νέα συστήματα: το Active City Brake και Reversing camera.

Το Park Assist (σύστημα ενεργής υποβοήθησης στάθμευσης) υπολογίζει τις διαστάσεις μιας διαθέσιμης θέσης στάθμευσης και βοηθάει τον οδηγό στους ελιγμούς κατά την είσοδο ή την έξοδο από αυτήν. Το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο του τιμονιού παρέχοντας ταυτόχρονα ηχητική και οπτική πληροφόρηση.

Το σύστημα Active City Brake (λειτουργία προειδοποίησης & φρεναρίσματος για την αποφυγή σύγκρουσης) αποτρέπει την σύγκρουση με άλλο όχημα ή αντικείμενο στη περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα. Το σύστημα λειτουργεί σε αστικό περιβάλλον και σε ταχύτητες έως 30 km/h. Ένας αισθητήρας μικρής εμβέλειας έχει τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του παρμπρίζ και ανιχνεύει άλλα προπορευόμενα ή στατικά οχήματα. Σε επείγουσες καταστάσεις το σύστημα επεμβαίνει σε αυτό της πέδησης και ακινητοποιεί ή ελαχιστοποιεί την ταχύτητα, ώστε να αποτρέψει ή να μειώσει τις συνέπειες πιθανής σύγκρουσης.

Η κάμερα οπισθοπορείας, η οποία είναι προαιρετική από το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού, χρησιμοποιεί την μεγάλη έγχρωμη οθόνη για να διευκολύνει στους καθημερινούς ελιγμούς στην διάρκεια στάθμευσης. Στην οθόνη προβάλλεται ο χώρος που βρίσκεται πίσω από τα αυτοκίνητο, ενώ οι νοητές έγχρωμες διαγραμμίσεις υποδεικνύουν και υποβοηθούν στο παρκάρισμα.

Η λειτουργία MirrorScreen επιτρέπει στον χρήστη να αναπαράγει το περιεχόμενο της οθόνης μίας συσκευής smartphone (που είναι συμβατή με το Mirrorlink ή το Carplay) και να το απεικονίσει στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου για εύκολη πρόσβαση στις εφαρμογές. Αυτή η δυνατότητα συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα και την χρήση των εφαρμογών με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Στην διάρκεια της οδήγησης ο οδηγός έχει στην διάθεσή του σχετικές εφαρμογές (πλοήγηση, πολυμέσα, διαδικτυακό ράδιο κ.α.).

peugeot6

Κινητήρες

Το 208 διαθέτει μία ευρεία γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου που εναρμονίζονται άψογα με το κορυφαίο (από πλευράς άνεσης, οδηγικής απόλαυσης και ασφάλειας)  σασί.

Η τελευταία γενιά κινητήρων προδιαγραφών ρύπων Euro 6 συνδυάζει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου με σεβασμό προς το περιβάλλον χάρη στις χαμηλές εκπομπές ρύπων. Για ξεκούραστες μετακινήσεις στην πόλη το νέο 208 προσφέρει το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων EAT6 (Efficient Automatic Transmission).

1.6 BlueHDi

Η τεχνολογία BlueHDi είναι η αποδοτικότερη που υπάρχει όσον αφορά στην μείωση της κατανάλωσης και της διαχείρισης των εκπομπών ρύπων καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το σύστημα SCR (selective catalytic reduction) με το φίλτρο μικροσωματιδίων (FAP) ενισχυμένο με ειδικό πρόσθετο (Adblue). Μειώνει δραστικά τα οξείδια του αζώτου κατά 90%, βελτιστοποιεί τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμου και εξασφαλίζει την εξάλειψη των μικροσωματιδίων κατά 99,9%.

Ο κινητήρας 1.6 BlueHDi διατίθεται σε τρείς εκδόσεις ισχύος:

  • 1.6 BlueHDi 75 με μηχανικό 5-τάχυτο κιβώτιο, εκπομπές CO2  90g/km, κατανάλωση 3,5 L/100km
  • 1.6 BlueHDi 100 S&S, με μηχανικό 5-τάχυτο κιβώτιο, εκπομπές CO2  79g/km, κατανάλωση 3,0 L/100km, μια επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης στην κατηγορία του
  • 1.6 litre BlueHDi 120 S&S, με μηχανικό 6-τάχυτο κιβώτιο, εκπομπές CO2  94g/km, κατανάλωση 3,6L/100km

PureTech

Στις ατμοσφαιρικές εκδόσεις βενζίνης 1.2 PureTech 82 και 1.2 PureTech 82 ETG, προστίθεται ο νέος τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας  1.2 PureTech 110 S&S. Το νέο μηχανικό σύνολο προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης και ισχύος χάρη στην προηγμένη του τεχνολογία με υψηλής πίεσης σύστημα ψεκασμού (200 bar), νέας γενιάς σύστημα υπερτροφοδότησης (με μέγιστο όριο στροφών του στροβιλοσυμπιεστή στις 240.000 rpm), και απαράμιλλη απόδοση από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας. Συνδυάζεται με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και εκπομπές CO2 μόλις 103 g/km.

Εναλλακτικά μπορεί να συνδυαστεί με το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων EAT6, το οποίο κατασκευάζεται από την AISIN και χρησιμοποιεί τεχνολογία Quickshift για ταχύτερες και ομαλότερες αλλαγές σχέσεων. Επιπλέον, η λειτουργία του συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών ρύπων και σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο εξοικονομείται 1 g/km (με την ίδια διάσταση ελαστικών). Με εκπομπές CO2 στα 104 g/ km, η έκδοση 1.2 PureTech 110 S&S EAT6 αποτελεί πρότυπο μοντέλου με αυτόματη μετάδοση στην κατηγορία, μιας και πετυχαίνει μείωση 45g CO2/km, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (την αυτόματη 1.6 VTi 120).

Στην κορυφή της γκάμας του 208 τοποθετείται ο υπερτροφοδοτούμενος  1.6 THP 208 που εφοδιάζει την έκδοση GTi.

Η σειρά των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνει τις κάτωθι εκδόσεις:

  • 1.2 PureTech 82 hp, 5-τάχυτο μηχανικό, CO2  104g/km, κατανάλωση 4,5L/100km
  • 1.2 PureTech 82 hp S&S, αυτοματοποιημένο κιβώτιο 5 σχέσεων, CO2  95g/km, κατανάλωση 4,1L/100km
  • 1.2 PureTech 110 hp S&S, 5- τάχυτο μηχανικό, CO2  103g/km, κατανάλωση 4,5L/100km
  • 1.2 PureTech 110hp S&S EAT6, 6-τάχυτο αυτόματο, CO2  104g/km, κατανάλωση 4,5L/100km
  • 1.6 THP 208hp 3D, 6-τάχυτο μηχανικό, CO2  125g/km, κατανάλωση 5,4L/100km

Προδιαγραφές ασφάλειας

Το νέο 208 είναι απόλυτα ασφαλές διαθέτοντας όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (ABS, ESP, ASR, EBD, Brake Assist) στον στάνταρ εξοπλισμό απολαμβάνοντας την κορυφαία 5άστερη διάκριση από τον EuroNCAP. Το σύστημα Active City Brake (σύστημα προειδοποίησης και αυτόνομης πέδησης) ανάγει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο την ασφάλεια που προσφέρει.

Το 208 διατίθεται στην ελληνική αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου και για την απόκτηση του ισχύει το μοναδικό πρόγραμμα Peugeot 4X4, δηλαδή, 4 χρόνια άτοκη χρηματοδότηση με 208 ευρώ το μήνα άτοκα, 4 χρόνια δωρεάν σέρβις, 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και 4 χρόνια οδική βοήθεια.

Νίκος Τσάδαρης