Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από τη Volkswagen να ρίξει φως «με πλήρη και διαφανή τρόπο» στην υπόθεση του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιούσε στους κινητήρες της, αλλά και στη νέα αποκάλυψη ότι έδινε λάθος πληροφορίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 800.000 οχημάτων της, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι καθήκον της VW να ρίξει φως, με διαφανή και πλήρη τρόπο» στις διάφορες υποθέσεις και κατηγορίες, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η καγκελάριος έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αναμένει από τις νέες δομές (της εταιρείας) να εμποδίσουν να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν δομές που θα εμποδίσουν τέτοιες υποθέσεις», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα» μετά τις νέες αποκαλύψεις.

«Η Επιτροπή καλεί τη Volkswagen να επιταχύνει την εσωτερική έρευνα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί χωρίς καθυστέρηση τι είδους παρατυπίες ανακαλύφθηκαν όσον αφορά το CO2, ποια οχήματα αφορά το πρόβλημα, πού βρίσκονται αυτά, τι μέτρα θα λάβει η εταιρεία για να διορθώσει την κατάσταση», είπε η Λούσια Κοντέτ, μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προς το παρόν η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί, όμως βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μεταφορών για το θέμα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν την εξουσία να επιβάλουν κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν τηρούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 που τους έχουν οριστεί. «Όμως πρώτα, πρέπει να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα», εξήγησε η Κοντέτ.