Πτώση μεγαλύτερη του 8% κατέγραψαν οι μετοχές της BMW, μετά από δημοσίευμα του περιοδικού Auto Bild σύμφωνα με το οποίο οι εκπομπές ρύπων της BMW X3 της εταιρείας στις δοκιμές δρόμου ήταν πολύ μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου.

Σύμφωνα με προδημοσίευση του σχετικού άρθρουτο ντιζελοκίνητο X3 xDrive 20d SUV της BMW εξέπεμψε πάνω από 11 φορές περισσότερο οξείδιο του αζώτου από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ. Πρόκειται για δοκική που διενήργησε το μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών.

Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο της Volkswagen, η οποία χρησιμοποίησε λογισμικό για να νοθεύσει τα αποτελέσματα δοκιμών εκπομπών ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητά της που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η BMW πάντως διέψευσε το δημοσίευμα τονίζοντας ότι:«Στον όμιλο της BMW δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή τεχνολογικές προβλέψεις που επηρεάζουν τις εκπομπές ρύπων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια των δοκιμών».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση προέβη και η Daimler, η οποία κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz, λέγοντας πως δεν έχει παραποιήσει στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της, τονίζοντας πως δεν χρησιμοποιεί τις επωνομαζόμενες συσκευές «defeat» που χρησιμοποίησε η Volkswagen και πως συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν σε όλον τον κόσμο για τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι και στην Ευρώπη, οχήματα με κινητήρες ντίζελ 1,6 και 2,0 λίτρων έχουν επηρεαστεί από τη χειραγώγηση που συζητείται» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόντμπριντ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως δειγματοληπτικοί έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργηθούν και σε οχήματα άλλων εταιρειών εκτός της Volkswagen. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ντόντμπριντ δεν είναι γνωστό πόσα εκ των 11 εκατ. οχημάτων με το επίμαχο λογισμικό βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο κολοσσός της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ήδη παραδεχθεί ότι 11 εκατομμύρια οχήματα ανά τον κόσμο φέρουν το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.