Τα παιδικά τροχαία ατυχήματα οφείλονται, κυρίως, στο γεγονός ότι πολλοί αγνοούμε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν κυκλοφορούν στο δρόμο.

1.Τα παιδιά δεν μπορούν να δουν αν πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο έρχεται κάποιο άλλο. Συνεπώς με ευκολία ξεκινούν να διασχίσουν το δρόμο. Να περιμένουμε ανάμεσα από σταθμευμένα αυτοκίνητα να ξεπεταχτεί κάποιο παιδί. Πολλοί παρομοιάζουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σαν κοιμώμενα λιοντάρια!

2.Επειδή τα παιδιά κάνουν μικρότερα βήματα από τους μεγάλους, χρειάζονται και περισσότερο χρόνο να διασχίσουν το δρόμο.

3.Τα παιδιά έχουν σαφώς μικρότερο οπτικό πεδίο από τους μεγάλους. Βλέπουν λιγότερο από τις οπτικές τους γωνίες και όταν διασχίζουν ένα δρόμο κοιτάζουν μόνον κατ’ ευθείαν μπροστά τους.

4.Κάθε παιδί αγνοεί την απαιτούμενη απόσταση φρεναρίσματος των αυτοκινήτων και θεωρεί ότι μπορεί να σταματήσει επί τόπου, απλώς με το πάτημα του φρένου.

5.Δεν μπορεί κανένα παιδί να υπολογίσει σωστά την ταχύτητα και τις αποστάσεις και κυρίως δεν έχουν ανεπτυγμένη καθόλου την αίσθηση του κινδύνου.

6.Εννέα στις 10 φορές, πίσω από μια μπάλα που πετάγεται στο δρόμο, τρέχει και κάποιο παιδί. Συνεπώς, αν δούμε μια μπάλα να κυλά στο δρόμο, σηκώνουμε το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού και μειώνουμε ταχύτητα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα ακολουθήσει ένα παιδί.

7.Πρέπει να οδηγούμε αμυντικά όταν βλέπουμε σε πλατείες ή πεζοδρόμια παιδιά να παίζουν με μπάλα. Θα τρέξουν αμέσως προς το δρόμο, αν τους ξεφύγει, υπολογίζοντας πάντα στις δυνατότητες των μεγαλυτέρων.

8.Δεν θα πρέπει ποτέ να βασιστούμε στην αυτοπροστασία των παιδιών στο δρόμο.

9.Οι πινακίδες του ΚΟΚ είναι κατασκευασμένες για ενήλικες. Κι αν ακόμη γνωρίζουν κάποια παιδιά να τις «διαβάζουν»,υπολογίστε ότι αυτό είναι δύσκολο λόγο του ύψους τους.

10.Τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους. Συνεπώς, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα σαν οδηγοί, αφού εμείς είμαστε, συνήθως, το κακό τους παράδειγμα.

Πηγή: autotriti.gr