Γλιτώστε χρόνο και χρήματα αφήνοντάς την ασφαλιστική σας εταιρεία να αναλάβει τον διακανονισμό σε περίπτωση ατυχήματος. Με το σύστημα του φιλικού διακανονισμού αποφεύγετε χρονοβόρες διαδικασίες και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο καθώς μπορείτε να ρυθμίσετε εύκολα και γρήγορα τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Τι είναι το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής;

pey0u1jx Το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ή αλλιώς φιλικός διακανονισμός καθιερώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από τα μέσα του 2000. Στην έναρξή του αφορούσε μόνο την αποζημίωση ατυχήματος με υλικές ζημιές. Από 1ης Σεπτεμβρίου 2005 καλύπτει πλέον και ατυχήματα με μικρές σωματικές βλάβες. Είναι ένας τρόπος αποζημίωσης και διαχείρισης των ζημιών υλικών αλλά και μικρών σωματικών βλαβών με τον οποίο επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, ταχύτητα και μείωση των δικαστικών διενέξεων. Κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας που καθιερώνει Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ( Σ.Α.Π.) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, εφόσον και οι δύο εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προσχωρήσει σ’ αυτήν, επιτρέπεται στην ασφαλιστική εταιρία του αναίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού. Αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας αποτελούν οι Πίνακες Υπαιτιότητας. Πρόκειται για συμφωνημένες περιπτώσεις ατυχημάτων, που όταν συμβούν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια στο συμπέρασμα για το ποιος από τους δύο εμπλεκόμενους οδηγούς ευθύνεται για το ατύχημα εξ ολοκλήρου ή έστω κατά 50%. Αποζημιώνοντας οι ασφαλιστικές εταιρίες τους πελάτες τους για ατύχημα για το οποίο δε φέρουν ευθύνη ενεργούν, όπως ελέχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

Πότε ενεργοποιείται;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φιλικός διακανονισμός ενεργοποιείται εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

  • οι ασφαλιστικές εταιρίες και των δύο οχημάτων συμμετέχουν στο φιλικό διακανονισμό,
  • η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ ανά ατύχημα, η δε αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για κάθε ατύχημα συνολικά και με ανώτατο όριο ανά ζημιωθέν πρόσωπο τα 12.000 ευρώ. Σε περίπτωση ατυχήματος με σύγκρουση περισσοτέρων των δύο οχημάτων το εκάστοτε ισχύον όριο των υλικών ζημιών εφαρμόζεται ανά διακανονισμό μεταξύ δύο οχημάτων.

zzdxqrc6

Ποια είναι τα γεωγραφικά όρια εφαρμογής;

Ο φιλικός διακανονισμός εφαρμόζεται σε ατύχημα που θα συμβεί μέσα στην ελληνική επικράτεια, αλλά και εκτός αυτής, με την προϋπόθεση ότι εμπλέκονται δύο μόνο οχήματα, ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού.

Εφαρμόζεται μόνο με τη συμπλήρωση εντύπου φιλικής δήλωσης;

Σήμερα δεν είναι πια απαραίτητη για την ένταξη μιας ζημιάς στο Σ.Α.Π. η συμπλήρωση του εντύπου της Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος. Η ύπαρξη της όμως διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες του διακανονισμού και της αποζημίωσης.

Ποιες ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν;

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις ασφαλιστικές εταιρίες που συμμετέχουν σήμερα στο φιλικό διακανονισμό. pinakasmineta Εμπιστευτείτε τη ΜΙΝΕΤΤΑ για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας για συνεχή, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη υποστήριξη.