Η ενεργή παρουσία του ελληνικού Δημοσίου στις όποιες επενδύσεις γίνουν για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε το κράτος να επωφεληθεί άμεσα -πέραν των εσόδων από φόρους κλπ- από το project, που θα επιλεγεί τελικά.

Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες χωρίς αντιδράσεις και χωρίς την ανάπτυξη της γνωστής φιλολογίας για «ξεπούλημα» κλπ. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό; Ποια μέθοδος πρέπει να ακολουθηθεί;

Το newsbeast.gr απευθύνθηκε στον επικεφαλής του Urban Land Institute Greece, Γιώργο Καμπουρόπουλο (το ULI θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον κόσμο, με έδρα την Washington, σε ό,τι αφορά χρήσεις γης, ακίνητα, πολεοδομικό σχεδιασμό πόλεων και αειφόρο ανάπτυξη με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κύριο Καμπουρόπουλο, η όποια ανάπτυξη πρέπει «να δομηθεί με τέτοιο τρόπο, όπως έγινε σε αντίστοιχη περίπτωση στη Βαρκελώνη. Τότε, η δημοτική αρχή και το κράτος έδωσαν στους επενδυτές άμεσα όλες τις άδειες και επέσπευσαν τις διαδικασίες για να χτίσουν.

Ως αντάλλαγμα, ζήτησαν το 30% των κτισμάτων πίσω και επέβαλαν ένα τέλος περί τα 80ΕΥΡΩ/τ.μ. Αυτά τα χρήματα, επανεπενδύονται από την πόλη σε υποδομές στον ίδιο χώρο. Έτσι, δημιουργούνται σωστές συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», υποστηρίζει.

Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, γιατί ο κύριος Αθεμπίγιο, που θεωρείται και ο αρχιτέκτονας της Βαρκελώνης, δεν παρουσίασε καμία τέτοια πρόταση, ώστε το πλάνο του να έχει συγκεκριμένα στοιχεία στο οικονομικό τμήμα του.

Ο κύριος Καμπουρόπουλος εκφράζει τη διαφωνία του για την κατασκευή κατοικιών και γραφείων στο χώρο: «Διαφωνώ ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά σπίτια. Δεν χρειάζεται οικιστική ανάπτυξη εκεί», και προσθέτει ότι «ήδη η αγορά γραφείων έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Αν κάνουμε και άλλα γραφεία, θα διαλύσουμε περισσότερο την αγορά. Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους δημιουργικούς και πρωτοποριακούς».

Ο ίδιος θεωρεί ότι στο χώρο του πρώην αεροδρομίου πρέπει να δημιουργηθεί ένα campus και μια σχολή εκπαίδευσης στελεχών, «ώστε να προσελκυσθούν σοβαρές εταιρίες στη χώρα».

Είναι απορίας άξιον επίσης, γιατί ο κύριος Αθεμπίγιο παρουσίασε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε ένα σχέδιο, που περιλαμβάνει αναπτύξεις, οι οποίες εκτιμάται από όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι όχι μόνο δεν θα ωφελήσουν, αλλά και επιπλέον θα βλάψουν κλάδους του real estate και της οικονομίας ευρύτερα.