Ένας νεαρός Σύρος αντιφρονών, που τον αποκαλούν «η φωνή της Χομς», για τα βίντεό του και τις απ’ ευθείας τηλεοπτικές του μαρτυρίες, κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να ομιλεί και να αναλάβει δράση, πριν η εξεγερμένη πόλη καταστραφεί από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

«Κανείς δεν μας βοηθά, κανείς δεν κάνει τίποτα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε και να αρχίσουμε τη δράση» δήλωσε ο Βρετανο-Σύρος Ντάνι Αμπντούλ Νταγιέμ, 23 ετών, απευθυνόμενος στις δυτικές χώρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική στη Χομς, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου τα στρατεύματα του καθεστώτος βάζουν στο στόχαστρο των όπλων τον οποιονδήποτε στις συνοικίες που έχουν εξεγερθεί», δήλωσε ο νεαρός, που κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον των ευρωβουλευτών από την Ομάδα των Φιλελευθέρων.

«Οι στρατιώτες απαγάγουν γυναίκες και παιδιά, βιάζουν γυναίκες και τις σκοτώνουν. Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπάρχουν μόνο πέντε γιατροί για να περιθάλψουν τους τραυματίες» διευκρίνισε ο Ντάνι Αμπντούλ Νταγιέμ, που ανέφερε ότι «δραπέτευσε» από τη Χομς, πέρασε στο Λιβάνο και μετά ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου ζει η οικογένειά του.

Οι αντιφρονούντες έχουν ανάγκη οι δυτικές χώρες να «παρέχουν όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να συμμετέχουν σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους», όπως είπε.

Ο Ντάνι Αμπντούλ Νταγιέμ έχει λάβει το ψευδώνυμο «Η Φωνή της Χομς», ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα βίντεό του για τις συγκρούσεις, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο YouTube, αλλά και για τις μαρτυρίες του στα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του CNN.

Η συριακή κυβέρνηση άρχισε σήμερα την πιο βίαιη, τις τελευταίες ημέρες, επίθεση της στην πόλη Χομς, όπου 23 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 17 άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος και σε μάχες μεταξύ των λιποτακτών και του στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιώματα (OSDH).