Σε νέα πρόκληση προχώρησε η πλευρά τον Σκοπίων, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να μιλά για «Μακεδονία» σε επίσημη συνάντηση με ξένο αξιωματούχο.

«Χθες, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι είχαμε συνάντηση με τον αυστριακό πρέσβη, Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η Μακεδονία από την Αυστρία στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις Μακεδονίας και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναφερθεί στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα οι προκλήσεις του, λέγοντας: «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», είχε αναφέρει.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει δηλώσει πως σε θεσμικά όργανα θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, όμως στις δηλώσεις ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό τους δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα, κάλεσε την πρόεδρο της χώρας να πράξει το ίδιο.