Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Χάντλοβα.

Οι σλοβακικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ως φερόμενο δράστη τον 71χρονο Juraj Cintula.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα «Dennik N», ο άνδρας είναι ένας αυτοχαρακτηριζόμενος συγγραφέας από τη μικρή δυτική πόλη Levice και ιδρυτικό μέλος του Rainbow Literary Club.

Ο ούγγρος ερευνητής δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi, ανακάλυψε αναρτήσεις στο Facebook που φέρονται να εμφανίζουν τον Cintula ως υποστηρικτή της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Σλοβακία

Όπως αναφέρει το Euronews, η παραστρατιωτική οργάνωση έχει κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία. Σε μια ανάρτηση από τον Ιανουάριο του 2016, ο Cintula εμφανίζεται να κάνει μια ομιλία δίπλα σε μέλη της ομάδας.

Στο συνοδευτικό κείμενο που αποδίδεται στον Cintula, εκφράζονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από το εξωτερικό της Ευρώπης.

Ο Cintula έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές και έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα με τους τίτλους «The Message of Sacrifice» το 2010 και «Efata» το 2015, σύμφωνα με τη σελίδα της λογοτεχνικής του λέσχης στο Facebook.

Το τελευταίο είναι μια απροκάλυπτη επίθεση κατά της κοινότητας των Ρομά της Σλοβακίας, στην οποία επικρίνει το κράτος και κατηγορεί τους Ρομά για κατάχρηση της κοινωνικής προστασίας.

Η Ένωση Σλοβακών Συγγραφέων (SSS) έχει εγγράψει τον Cintula ως μέλος από το 2015, ωστόσο, προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τον σύλλογό του, μέσω μιας δήλωσης στην οποία αναφέρει: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για μια τέτοια βάναυση πράξη, η οποία δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Σλοβακίας».

Ο Cintula φέρεται να είχε άδεια οπλοκατοχής και στο παρελθόν εργαζόταν ως φύλακας σε ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με τον ίδιο να έχει γίνει στόχος επίθεσης σε εμπορικό κέντρο.

Σλοβακία

Η απόπειρα δολοφονίας είναι η πρώτη σε βάρος ανώτερου πολιτικού στην ιστορία της σύγχρονης Σλοβακίας, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1993.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σλοβακίας, Maroš Žilinka, δεσμεύτηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης θα αντιμετωπίσει «ασυμβίβαστη» τιμωρία από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Οι σύμμαχοι του Φίτσο κατηγόρησαν τα «φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης» για την επίθεση, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι δημιούργησαν ένα περιβάλλον που προωθούσε το μίσος εναντίον του.

Ο Λούμπος Μπλάχα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Σλοβακίας και αντιπρόεδρος του κόμματος Smer του Φίτσο, δήλωσε: «Για τον Σμερ, θέλω να καταδικάσω έντονα αυτό που συνέβη σήμερα στη Χάντλοβα και ταυτόχρονα να εκφράσω τη βαριά αποστροφή για όσα διαπράξατε εδώ τα τελευταία χρόνια».

«Εσείς, φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πολιτική αντιπολίτευση. Τι μίσος σκορπάτε εναντίον του Ρόμπερτ Φίτσο!»