Συγκλονισμένη είναι η Ευρώπη από την απόπειρα δολοφονίας κατά του σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, καθώς ένας άνδρας τον πυροβόλησε τέσσερις φορές και η μία από τις σφαίρες τον βρήκε στην κοιλιά.

Το πρακτορείο «TASR» μετέδωσε πως η επίθεση έγινε στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 180 χιλιόμετρα έξω από την Μπρατισλάβα, όταν ο Φίτσο χαιρετούσε υποστηρικτές του έξω από το «Σπίτι του Πολιτισμού». Τότε, ένας άνδρας έριξε προς το μέρος του τέσσερις φορές, σκορπώντας τον τρόμο.

Οι σωματοφύλακες κύκλωσαν τον πρωθυπουργό και τον μετέφεραν στο όχημά του, ενώ στη συνέχεια τον παρέλαβε ελικόπτερο και τον πήγε στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται σε εγχείριση, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Επίσης, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του δράστη, που ακινητοποιήθηκε αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, ενώ παραμένουν άγνωστα τα κίνητρά του.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την επίθεση μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα «Χ», σημειώνοντας τα εξής:

«Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό.

Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ τοποθετήθηκε μέσω της παραπάνω πλατφόρμας, γράφοντας σε ανάρτηση:

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας στη Χάντλοβα.

Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις.

Σκέφτομαι τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης, αναφέροντας τα εξής:

«Είμαι σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».