Το ταξίδι στην Μεσσηνία αναδεικνύει μια σειρά από μαγευτικά χωριά και προορισμούς που συνδυάζουν την ιστορία, την παράδοση και την φυσική ομορφιά.

Από το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου με το μικρό λιμανάκι και τα παραδοσιακά σοκάκια, έως τις Κιτριές με τον ιστορικό της χαρακτήρα και την Καρδαμύλη με τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου, κάθε προορισμός αποτελεί έναν μοναδικό κόσμο που περιμένει να ανακαλυφθεί.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος Μεσσηνία

Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου συναντάται στο νοτιότερο τμήμα της Μεσσηνίας, σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμάτα, στη Δυτική Μάνη. Oι εικόνες με το χαρακτηριστικό μικρό λιμανάκι με τις ψαρότρατες, τα μικρά σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

H παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Σελινίτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, καθώς σύμφωνα με την παράδοση στην ακτή του οικισμού αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης και έκλεψε την ωραία Ελένη. Με αφετηρία το χωριό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί την Στούπα, εδώ όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Κιτριές

Κιτριές, Μεσσηνία

Ένα από τα ιστορικά και γραφικά, μικροσκοπικά χωριά της Μεσσηνίας συναντάται σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα -μόλις 12 χλμ. το χωρίζουν από την πρωτεύουσα του νομού. Πρόκειται για ένα ήσυχο και υπέροχο χωριουδάκι πραγματικό ησυχαστήριο.

Φωλιασμένες μέσα σε έναν μικρό όρμο, οι Κιτριές επί Τουρκοκρατίας αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου.

Σήμερα, το μικρό και γραφικό ψαροχώρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που έχουν ανάγκη από ήρεμες και χαλαρές διακοπές, καθώς και για τους εκδρομείς με ορμητήριό τους την Καλαμάτα, καθώς φημίζεται για το φρέσκο ψάρι που μπορεί να απολαύσει κανείς στις ταβέρνες του χωριού δίπλα στο κύμα.

Διαθέτει μία εξίσου μικρή παραλία, με βότσαλο και υπέροχα νερά, οργανωμένη με λιγοστές ξαπλώστρες.

Καρδαμύλη

Καρδαμύλη, Μεσσηνία

Σε απόσταση 35 χλμ. νότια της Καλαμάτας, και πολύ κοντά στη Στούπα και την Καλογριά -την παραλία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το Νίκο Καζαντζάκη- η Καρδαμύλη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς της Μεσσηνίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε και το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει την περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Συνθέτοντας τις αντιθέσεις με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου και από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου. Οι λάτρεις της θάλασσας θα απολαύσουν την κοσμοπολίτικη και πολύβουη Στούπα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Πολλές ακόμα παραλίες, ωστόσο, αναδεικνύουν την ομορφιά του πελοποννησιακού τοπίου και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο: τα Ριτσά, με τα άσπρα βότσαλα, το Καλαμίτσι, με τα ρηχά διάφανα νερά, ο Φονέας, με τον χαρακτηριστικό βράχο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πελοποννησιακή γη ακολουθώντας εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών στα ανατολικά της Καρδαμύλης.