Στη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα. Λογικό να πανηγυρίζει η Θεσσαλονίκη και χθες που βρέθηκα εκεί για μια εκδήλωση που έγινε για το Μετρό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης.

Ο γουρλής Μητσοτάκης

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς που γελάτε κατά καιρούς, ορισμένες και ορισμένοι, με τον πρωθυπουργό, υπονοώντας ότι είναι γρουσούζης ή γκαντέμης και ό,τι εύχεται γίνεται το ανάποδο. Εδώ στη Θεσσαλονίκη έγινε το αντίθετο και μάλιστα το ευχαριστήθηκε και ο ίδιος. Τι έγινε; Εκεί που ήμασταν λοιπόν και περιμέναμε να ακούσουμε να μας πει για την επέκταση του Μετρό, λέει θα ξεκινήσω από τον ΠΑΟΚ και έδωσε συγχαρητήρια. Και να σου τα χειροκροτήματα, και να σου τα μπράβο, μας έφερες γούρι και όλα τα σχετικά. Και επί τη ευκαιρία είπε και δυο λόγια για το ποδόσφαιρο.

Το θερμό τετ α τετ Μητσοτάκη – Αγγελούδη

Κατά τη χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, έκανε μια στάση στο δημαρχείο, όπου Μητσοτάκης και Αγγελούδης μίλησαν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλον, με τον δήμαρχο να ευχαριστεί δημοσίως τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική συνεργασία των πρώτων μηνών αλλά και για το γεγονός ότι δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση για την καθαριότητα, λύνοντας ένα σημαντικό πρόβλημα για την πόλη. Να θυμίσω πως ο Στέλιος Αγγελούδης βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης – προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. «Καλή δύναμη και κουράγιο, η νίκη αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη», φώναξε ένας δημότης στον πρωθυπουργό κατά την είσοδό του στο δημαρχείο. «Η νίκη αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη και εδώ τελειώνει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κάθε μήνα επισκέπτεται τη συμπρωτεύουσα ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και βλέπει μεγάλη βελτίωση σε πολλά επίπεδα, ενώ επανέλαβε ότι πριν από το τέλος του 2024 η Θεσσαλονίκη θα έχει και Μετρό και μάλιστα υπερσύγχρονο.

Προσωπική μάχη

Αυτό που βλέπω, όμως, και έχει φυσικά μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι η ΝΔ κάνει καμπάνια εθνικών εκλογών. Μάλιστα διαπιστώνω ότι πρόκειται και για μια προσωπική μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έχει αποφασιστεί να είναι ο ίδιος σε πρώτο πλάνο.

Αδυναμία στους νέους

«Πώς πάει», ρώτησα κεντρικό υπουργό που εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά και ψύχραιμος. «Πάμε σχετικά καλά», μου λέει και εξήγησε ότι μαζεύονται οι διαρροές προς τα δεξιά. Πού είναι το πρόβλημα όμως; Στους νέους. Εκεί στις ηλικίες 18-40 έχει θέμα η ΝΔ που δεν μπορεί να περάσει τα μηνύματά της όσο θα ήθελε.

Αδιαφορία για τη στήριξη

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, έμαθα πως αδιαφόρησαν και για το κείμενο των περίπου 60 πρώην βουλευτών, μεταξύ αυτών και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσαν χθες τη στήριξή τους στη Νέα Αριστερά. Αδιαφόρησαν ή προσποιούνται τους αδιάφορους;

Η Δώρα θα φέρει την αυγή

Από την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, αυτό που συγκράτησα περισσότερο ήταν η ατάκα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μεσήλικα που του έσφιξε εγκάρδια το χέρι. Ο συγκεκριμένος του είπε ότι θα βγει πρώτη η Αυγέρη και ο Κασσελάκης του απάντησε: «Να βγει πρώτη η Αυγέρη για να βγει η αυγή». Η πρώην εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφια ευρωβουλευτής μαθαίνω ότι τα πηγαίνει καλά, και το βράδυ των εκλογών θα δούμε αν θα βγει η Δώρα και αν θα ακολουθήσει η αυγή.

Η απογοήτευση Τσίπρα

Και επειδή ανέφερα το όνομα του Αλ. Τσίπρα, ρώτησα τι κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Μου είπαν ότι τον είδαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, πριν από το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, όχι στη Λεωφόρο, αλλά στο ΟΑΚΑ. Μπέρδεψε τα γήπεδα; Όχι, πήγε πριν από το ματς να ψηφίσει στις εκλογές για το ΤΕΕ. Περίπου την ίδια ώρα βρέθηκε εκεί να ψηφίσει και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά δεν είχαν συνομιλία. Ο Αλ. Τσίπρας είχε συζητήσεις με διάφορα πρόσωπα και έμαθα πως ήταν ψιλοαπογοητευμένος, ευρύτερα, από το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Φλερτ χωρίς ανταπόκριση

Και δεν ξέρω εάν ο Αλ. Τσίπρας έχει μετανιώσει για πολλούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως σίγουρα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όμως ο Στ. Κασσελάκης έχει άλλη άποψη για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, θέλει συνεργασία μαζί της, μόνο που η Ζωή Κωσταντοπούλου ούτε που θέλει να συζητήσει μαζί του. Και μένει το φλερτ, παρά τα καλά λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ανταπόκριση.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη της ΝΔ

Και αφού σας ανέφερα για το ΤΕΕ, να σημειώσω τη μεγάλη νίκη της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ υπό τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των ποσοστών της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε κάποιες περιοχές είναι όντως σημαντική, ενώ πτωτική πορεία είχε ο ΣΥΡΙΖΑ που όλη αυτή η ιστορία με τον Στ. Κασσελάκη τον επηρέασε.

Νέος γραμματέας ο Μήλης;

Έτσι, μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας στο ΤΕΕ να έπεσαν πάνω στον θρίαμβο του Στασινού, αλλά συζητήθηκε η άνοδος του συνδυασμού ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Νίκο Μήλη. Το επισημαίνω γιατί μετά από αυτή την εξέλιξη ενισχύονται πολύ οι πιθανότητες να είναι ο νέος γραμματέας του Κινήματος, εφόσον εκλεγεί στην Ευρωβουλή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Μηχανικός ο πρόεδρος, μηχανικός ο απερχόμενος γραμματέας, μηχανικός και ο επόμενος! Το παν στη ζωή είναι να υπάρχει ποικιλία.

Ο ρόλος Σπίρτζη

Τι έγινε όμως στο ΤΕΕ; Έμαθα ότι ρόλο παρασκηνιακό να ενισχυθεί η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έπαιξε και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, με διάφορες δυνάμεις που συνομιλεί. Μάλιστα κάποιοι υποψήφιοι γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επέδρασε να πάει καλά.

Ο Δούκας και οι βλέψεις του

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, για να ψηφίσει και μάλιστα έγινε και συζήτηση για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και για το τι πρέπει να γίνει. Μάλιστα σε συζητήσεις, ακούστηκε και το όνομα του Χ. Δούκα, μόνο που ο Στ. Κασσελάκης ούτε θέλει να ακούει για ονόματα και επιθυμεί να ανοίξει η όποια συζήτηση σε επίπεδο βάσης. Μύλος θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Ο πρωινός καφές του Ανδρουλάκη

Άτυπο πρωινό καφέ έχει θεσπίσει για τις ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης και, όπως έμαθα, έχει βάλει στο τερέν αρκετούς. Σύμφωνα με την πηγή μου, σε αυτόν συμμετέχουν και από την παλιά φρουρά αλλά και νεότερα στελέχη τα οποία τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Το «θείο βρέφος», δηλαδή ο Κώστας Λαλιώτης, είναι ανάμεσα σε αυτούς, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Νίκος Σαλαγιάννης από τους παλαιότερους. Από βουλευτές ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Μιχάλης Κατρίνης όπως και ο Παύλος Χρηστίδης. Ενώ από τον τομέα «επικοινωνίας» ο «άνθρωπός» του, η Στεφανία Μουρελάτου, ο Παναγιώτης Βλάχος και ο Θανάσης Γκλαβίνας. Και επειδή πολλοί αναφέρουν ότι ο Νίκος δεν «ανοίγει» το παιχνίδι, έχω να πω ότι τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική, μεγαλύτερο πρωινό καφέ δεν έχω ξαναδεί.

Πόσα σπίτια έχει πουλήσει η Lamda στο Ελληνικό

Σημαντικό αριθμό από τα οικιστικά ακίνητα που έχει θέσει ως τώρα προς πώληση, έχει καταφέρει να διαθέσει η Lamda. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στον περίφημο πύργο κατοικιών, Riviera Tower, έχουν υπογραφεί συμβόλαια ή προσύμφωνα για τα 167 από τα 173 ακίνητα, για τα Cove Residences που είναι τα παραθαλάσσια διαμερίσματα 105 από τα συνολικά 115 διαθέσιμα, ενώ στην περίπτωση των πολυτελών παραθαλάσσιων κατοικιών, The Cove Villas έχουν πουληθεί και οι 27 από αυτές που βγήκαν στην αγορά. Από εκεί και ύστερα σας θυμίζω ότι η Lamda έχει βγάλει προς πώληση και 315 ιδιοκτησίες στο παράκτιο μέτωπο, από τις οποίες έχει συμφωνήσει για τις 299, ενώ στην συνοικία της «Μικρής Αθήνας» (Little Athens), από τα 243 διαμερίσματα έως τώρα έχουν διατεθεί 140 ιδιοκτησίες. Από τα συμβόλαια της πρώτης φάσης των οικιστικών αναπτύξεων προκύπτει ότι το συνολικό τίμημα είναι 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πόσο κοστίζουν τα «ακριβά» σπίτια στην Αθήνα

Μακρινό όνειρο αποτελούν για τον μέσο Έλληνα τα «ακριβά» πολυτελή ακίνητα της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος της τιμής τους ανά τετραγωνικό είναι χαμηλότερος από πολλές χώρες του κόσμου, κάτι που τα καθιστά και επενδυτικά ενδιαφέροντα για τους ξένους που τοποθετούν τα χρήματά τους στη χώρα μας. Θα σας πω εδώ, επικαλούμενος στοιχεία της Savills, η οποία ασχολείται με τις εκτιμήσεις ακινήτων, ότι η μέση τιμή ανά τετραγωνικό γι’ αυτά τα ακίνητα στην Αθήνα είναι 11.200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη Βαρκελώνη που είναι η φθηνότερη το αντίστοιχο ποσό είναι 6.700 ευρώ, στη Μαδρίτη 7.400, στο Ντουμπάι 8.400, στο Άμστερνταμ 9.500, στο Βερολίνο 11.300, στη Λισαβόνα 13.100, στο Μιλάνο 15.000, στο Παρίσι 15.300, στο Λος Άντζελες 15.300, στο Τόκιο 19.200, στη Νέα Υόρκη 25.300 και στο Χονγκ Κονγκ, όπου εντοπίζονται τα ακριβότερα πολυτελή ακίνητα στον κόσμο, η μέση τιμή είναι 39.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πόσο κοστίζει η βραδιά στο πολυτελέστερο «κάμπινγκ» της Ελλάδας

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει τις πόρτες του το πολυστελέστερο «κάμπινγκ» της Ελλάδας στη Βούλα, επένδυση της Grivalia Hospitality και του μεγαλοεπενδυτή και βασικού μετόχου της, Πρεμ Γουάτσα, γνωστού από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Το πολυτελές κατάλυμα με σκηνές διαχειρίζεται ο όμιλος ξενοδοχείων Domes Hospitality. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε και πόσο στοιχίζει η διαμονή για να μείνει κάποιος εκεί. Η τιμή μίας διανυκτέρευσης για την απλή καμπάνα αν κλείσει κανείς για την 1η Ιουλίου είναι 962 ευρώ μέσω booking. Για καμπάνα με πισίνα η τιμή είναι 1.107 ευρώ. Για καμπάνα με δύο δωμάτια και πισίνα 1.301 ευρώ και για οικογενειακή καμπάνα με πισίνα 1.494 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι χωρίς το πρωινό.

90 δισ. από κόκκινα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης οφειλών

Σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, και συγκεκριμένα στα 90 δισ., ανέρχονται οι οφειλές που διαχειρίζονται οι εταιρείες που κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν πάρει στα χέρια τους τα δάνεια των τραπεζών. Το ποσό αυτό οφείλουν 2.271.548 οφειλέτες, και πάνω από το 80% δεν επιβαρύνει πλέον τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Ανάμεσά τους είναι εταιρείες – μέλη της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων που συνεργάζονται με τις τράπεζες στενά, όπως είναι για παράδειγμα η Cepal, η doValue, η Intrum και πολλές ακόμα. Για να σας δώσω περισσότερα στοιχεία, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν ρυθμίσει διμερώς και σε συμφωνίες με τους οφειλέτες συνολικά δάνεια ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων έφτασαν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

Με ιδιωτικό αεροπλάνο το κύπελλο στην Τούμπα;

Αεροπορικώς και εκτάκτως στην Τούμπα μεταφέρθηκε το κύπελλο του πρωταθλητή Ελλάδος στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής. Το κύπελλο που βρισκόταν στα γραφεία της διοργανώτριας Super League, όπως μαθαίνω, έφυγε από εκεί με αυστηρή αστυνομική συνοδεία για να «πετάξει» με ιδιωτικό αεροπλάνο στη συμπρωτεύουσα. Ο λόγος είναι ότι έως και την τελευταία στιγμή ήταν όλα ανοιχτά για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, όπου όλα παίζονταν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για το εάν θα ήταν ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ εκείνη η ομάδα που θα σήκωνε την κούπα. Έτσι, όταν έληξαν τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής των play offs, ξεκίνησε και η αποστολή του κυπέλλου με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υπό ποια προϋπόθεση ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Final Four

Και να κλείσω όπως άρχισα, με ένα αθλητικοπολιτικό. Σε νέο κύκλο περιοδειών ετοιμάζεται να βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να ανατραπεί το πρόγραμμά του και αυτό θα το ξέρουμε το βράδυ της Παρασκευής. Εξηγούμαι: Στις 24 του μηνός αγωνίζονται ο Παναθηναϊκός με τη Φενερμπαχτσέ (στις 19:00) και ο Ολυμπιακός με τη Ρεάλ Μαδρίτης (στις 22:00), στο πλαίσιο του Final Four της Ευρωλίγκας. Εάν οι δύο ελληνικές ομάδες καταφέρουν να νικήσουν τους αντιπάλους τους και αναμετρηθούν στον τελικό της Κυριακής (ώρα έναρξης 19:00), τότε ο πρωθυπουργός θα τροποποιήσει το πρόγραμμά του, προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ από κοντά. Οι αγώνες διεξάγονται στην Uber Arena του Βερολίνου, οπότε εάν με το καλό νικήσουν οι ελληνικές ομάδες την Παρασκευή, ο Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί αεροπορικώς στη γερμανική πρωτεύουσα.