Καταγγελίες από όλη την Ελλάδα γνωστοποιούνται πλέον μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των παιδιών στη Λαμία, που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα, μέσα στα οποία βρέθηκε σταφυλόκοκκος.

Καταγγελία που έφτασε στην εκπομπή του MEGA, «LIVE News», αναφέρει: «Τα φαγητά που τρώγανε εκεί ήταν άβραστα, και τα λαχανικά και όλα. Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας, το μοσχάρι, που ήταν γιουβέτσι, εγώ φοβόμουν μην πνιγεί κανένα παιδί… Δεν ήταν μαγειρεμένο».

Ακόμα μία καταγγελία, αυτή τη φορά από τη Λάρισα, αναφέρει: «Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι, γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και, μόλις το είδα, δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα».

Πατέρας μαθητή από το Μουζάκι αναφέρει: «Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι, γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβύθια είναι χάλια, και μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει “τα τρώνε και επειδή περισσεύουν, παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία”».

Σε ερώτηση, αν έχει πάθει κάποιο παιδί κάτι από τα φαγητά, ο πατέρας απαντά κατηγορηματικά: «Απολύτως τίποτα, γιατί δεν τα τρώνε. Τα παιδάκια τα πετάνε στις κότες».

Άλλη καταγγέλλουσα αναφέρει: «Το κοτόπουλο μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι. Το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι, άμα το έβαζα στο ψυγείο, μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα».

Πατέρας μαθητή αποκαλύπτει ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις συσκευασίες. «Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον. Τα συσκευάζουν μέσα σε συσκευασίες πλαστικές και λιώνει το νάιλον. Τα φαγητά είναι αηδία. Αυτά τα φαγητά τα δίνουν στο γηροκομείο και τα δίνουν σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα φαγητά είναι σίχαμα και μόνο που τα βλέπετε».

Τέλος, καταγγελία από τη Θεσσαλονίκη αναφέρει: «Μου ήρθε ένα ερωτηματολόγιο (σ.σ. για το) πώς παίρνουμε τα γεύματα, τι γνώμη έχουμε γι’ αυτά. Όταν απάντησα το ερωτηματολόγιο, μετά σε αυτό το e-mail, εγώ έστειλα και αυτές τις φωτογραφίες. Και δεν απάντησε βέβαια κανείς».

Μια από τις μητέρες, που κατήγγειλαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα σχολικά γεύματα που φτάνουν σπίτι, αναφέρει: «Μπορεί κάποια παιδιά να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν, όμως, παιδιά που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά».

Σχεδόν 180.000 μαθητές, 4 στους 10, δηλαδή, τρώνε από τα σχολικά γεύματα που μοιράζονται στα σχολεία.