Στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη σε όλες τις μαμάδες του κόσμου. Είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία φέτος πέφτει την Κυριακή 12 Μαΐου, και είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας στις γυναίκες που έφεραν στον κόσμο μια ζωή και στις γυναίκες που μπορεί να μην την έφεραν οι ίδιες, όμως, χάρισαν σε παιδιά της ζωή που τους στερήσανε.

Φέτος, λοιπόν, υπάρχουν διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα, αφιερωμένες στη Γιορτή της Μητέρας. Δράσεις και δραστηριότητες για τα παιδιά, τις μαμάδες και γενικά για όλη την οικογένεια για να περάσετε δημιουργικά την γιορτινή αυτή ημέρα.

Family & The City – Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το This Is Athens – City Festival, η μεγάλη γιορτή της πόλης σάς περιμένει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, σε ένα ολοήμερο event με δράσεις, γιορτινή διάθεση και πολλά δώρα για μικρούς και μεγάλους. Μουσική, δημιουργία, διασκέδαση, λιχουδιές, παιχνίδια, face painting, διαδραστικά παιχνίδια, cooking workshops, ακόμα και πίστα survivor είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, ενώ για εσάς που θέλετε να ξεδιπλώσετε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο, θα σας περιμένουν τα τραπεζάκια καλλιτεχνικής δημιουργίας για ατέλειωτες ώρες ζωγραφικής, με την καθοδήγηση της ζωγράφου Katerina Chrysolie. Μαζί της τα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν πρωτότυπα δώρα για τη μαμά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Ο Μαγεμένος Κήπος: Κυνήγι Θησαυρού – Εθνικός Κήπος

Η ομάδα Narratologies παρουσιάζει ένα υβριδικό παιχνίδι στον Εθνικό Κήπο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο κατεβάζοντας ένα application στο κινητό τους, ενώ σε διάφορα σημεία του Κήπου θα τους περιμένουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές του παιχνιδιού για να τους καθοδηγήσουν.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στoν 19o αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα. Πρωταγωνίστρια η σύζυγος του, βασίλισσα Αμαλία. Η Αμαλία έχει ξεκινήσει να δημιουργεί τον Βασιλικό Κήπο – σε συνεργασία με σχεδιαστές, κηπουρούς και πολεοδόμους, όταν συνειδητοποιεί πως τα λουλούδια και τα εξωτικά δέντρα που φυτεύει μαραίνονται. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο Κήπος είναι χτισμένος πάνω από μια Ρωμαϊκή Βίλα, η οποία φέρει μαγική προστατευτική επιγραφή στην είσοδό της που γράφει: «Ό,τι απειλήσει αυτό το οίκημα θα καταστραφεί».

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να βοηθήσουν τη βασίλισσα Αμαλία να λύσει τα μάγια, λύνοντας μια σειρά γρίφων. Στο τέλος θα ακολουθήσει ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στέψη των νικητών.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση εδώ.

Αθηνοπεριπέτειες – Καλλιμάρμαρο

Σε αυτή τη διαδρομή, οι «Αθηνοπεριπέτειες» θα εξερευνήσουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτοντας διαδραστικά την ιστορία τους, μα και τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, περιδιαβαίνοντας σημαντικά μνημεία, αρχαίες εφευρέσεις, σπάνια δέντρα, φυτά, λιμνούλες και ζώα της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, οδηγός και χάρτης θα είναι το πρώτο βιβλίο της ταξιδιωτικής σειράς «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Το «κυνήγι θησαυρού» των Αθηνοπεριπετειών αυτής της διαδρομής βασίζεται στις σελίδες του δεύτερου βιβλίου της ταξιδιωτικής σειράς «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα».

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις. Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6-11 ετών με τους συνοδούς τους.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Πέπη Λουλακάκη έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» – ΚΠΙΣΝ

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση «Πορτραίτα Γυναικών» της Πέπης Λουλακάκη παρουσιάζει φωτογραφικές προσωπογραφίες γυναικών (1992 – 2020) από την ελληνική ύπαιθρο ή/και μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα του αστικού ιστού -παιδικές, εφηβικές στιγμές, αλλά και αποτυπώσεις από την ενήλικη ζωή γυναικών που παραμένουν τολμηρές και άφοβες, ανοιχτές στις προκλήσεις, με καθαρότητα, γλυκύτητα, ενθουσιασμό, δύναμη και ευγένεια -τέτοιο είναι και το φωτογραφικό βλέμμα που τις “αιχμαλωτίζει”, πάντοτε ελεύθερες μέσα σε έναν ακίνητο χρόνο. Οι γυναίκες, όπως τις εξερευνά το φωτογραφικό βλέμμα της Πέπης Λουλακάκη, δεν μεγαλώνουν ποτέ.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)