Αντιδράσεις προκάλεσε στην ΕΕ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) να απαγορεύσει τις σημαίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο. Ήταν ένα δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε ο κ. Σχοινάς στο Politico μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού που παρακολουθήθηκε από πλήθος κόσμου και επισκιάστηκε από πολιτικές διαμάχες.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για «πρώτη φορά» σημαίες άλλες από αυτές των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη δεδομένης της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών τον επόμενο μήνα και σε μια εποχή που χιλιάδες γεωργιανοί διαδηλωτές συγκεντρώνονταν στους δρόμους της Τιφλίδας, για να υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες που εκπροσωπεί η ΕΕ.

Εκπρόσωπος της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, δηλώνοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία, που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, η οποία συχνά κυματίζει δίπλα στις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς είπε στο Playbook του Politico: «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό; Λιγότερο από έναν μήνα από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης».

Eκπρόσωπος της EBU υποστήριξε ότι η φετινή πολιτική της Eurovision για τις σημαίες ήταν «η ίδια με το 2023», με τους θαυμαστές να επιτρέπεται να φέρουν μόνο σημαίες των «συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας». Αλλά βίντεο της περσινής εκδήλωσης δείχνουν ξεκάθαρα πολλές σημαίες της ΕΕ στο κοινό.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU εντός της ημέρας (Δευτέρα). «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αναζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις».

Σημειώνεται ότι το Nemo, 24χρονο ράπερ από την Ελβετία που τραγούδησε για την ανακάλυψη του εαυτού του ως μη δυαδικό άτομο, κέρδισε τη Eurovision 2024, αλλά η σημαία του μη δυαδικού φύλου απαγορεύτηκε.

Ο φετινός διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, ίσως είχε τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία του θεσμού, στη σκιά των συγκρούσεων στη Γάζα, την Ουκρανία και αλλού.

Το Nemo ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά το σόου ότι είχε σπάσει κατά λάθος το τρόπαιό του. «Το τρόπαιο μπορεί να διορθωθεί… Ίσως η Eurovision χρειάζεται λίγη διόρθωση επίσης», είπε.