Σε μια εποχή δύσκολη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και κυρίως στον δυτικό κόσμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με θέματα ψυχικής υγείας, υπάρχει και μία χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Είναι το Μπουτάν, το μικρό βασίλειο που βρίσκεται ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία και δίνει σημασία στην ευτυχία των κατοίκων του.

Εξάλλου, το Μπουτάν ήταν εκείνο που επινόησε τον όρο Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία στη δεκαετία του ’70, ανακηρύσσοντάς την πιο σημαντική ακόμα και από το ΑΕΠ. Μάλιστα, το 2012 ο ΟΗΕ παρότρυνε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, δημοσιεύοντας την πρώτη Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας.

Μπουτάν

Σε αυτήν βαθιά βουδιστική χώρα, λοιπόν, η ευτυχία των ανθρώπων της έχει μεγάλη σημασία. Όπως έχει και η διατήρηση της πολιτισμικής του ταυτότητας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, το 2003 απαγόρευσε την ορειβασία από σεβασμό στις τοπικές πεποιθήσεις, αφού σύμφωνα με αυτές τα βουνά είναι «οικία των θεών». Το Gangkhar Puensum, το ψηλότερο βουνό της χώρας με υψόμετρο 7.570 μ., θεωρείται μάλιστα η πιο ψηλή απάτητη κορυφή στον κόσμο, αφού κανένας ορειβάτης δεν μπόρεσε να την κατακτήσει μέχρι την απαγόρευση.

Επίσης, το Μπουτάν αύξησε πριν λίγους μήνες το τέλος βιώσιμης ανάπτυξης (SDF) για κάθε τουρίστα στα 200 δολάρια την ημέρα, προκειμένου να αντισταθμίσει τον ενεργειακό του αντίκτυπο και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι πλέον η χώρα είναι προσιτή μόνο για τουρίστες με υψηλά βαλάντια, και πως αν θέλεις να επισκεφτείς τη χώρα θα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη σου.

Μπουτάν

Αξίζει, λοιπόν ένα τέτοιο ακριβό ταξίδι; Αν θέλει κάποιος να ζήσει μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία, σίγουρα ναι. Άλλωστε, αποτελεί ταξίδι ζωής. Το Μπουτάν αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό και τον εκσυγχρονισμό, διατηρώντας τις βαθιά βουδιστικές του αρχές. Και όσοι το επισκέπτονται, έχουν την ευκαιρία να δούνε έναν άλλο τρόπο ζωής.

Με περισσότερα από 745 είδη πουλιών, θεωρείται ιδανικός προορισμός για birdwatching, ενώ ως χώρα των Ιμαλαΐων προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον των περιπατητών που έρχονται σε επαφή με την επιβλητική φύση. Έχει, επίσης, ενδιαφέρουσες διαδρομές για hiking, όπως το διάσημο Snowman Trek, ένα πανέμορφο αλλά μεγάλης δυσκολίας μονοπάτι που έχουν διασχίσει πολλοί λίγοι άνθρωποι.

Μπουτάν

Παντού στην χώρα θα δείτε να κυριαρχούν τα βουδιστικά στοιχεία. Μοναχοί ντυμένοι με πορφυρά ιμάτια, παραδοσιακά σπίτια που απεικονίζουν ζώα, λουλούδια και φαλλικά σύμβολα, επιβλητικά μοναστήρια και πολύχρωμα φεστιβάλ γεμίζουν με ζωηρές εικόνες τον ταξιδιώτη.

Μπουτάν

Αξίζει να επισκεφθείτε το ανάκτορο «Pungthang Dewachen Phodrang», ή αλλιώς «Παλάτι της Ευτυχίας», που βρίσκεται στη Θίμφου, την πρωτεύουσα του Μπουτάν. Το ιερό συγκρότημα Tashichho Dzong στην Θίμφου χρονολογείται από το 1216 και στεγάζει κυβερνητικά γραφεία. Το μοναστήρι Taktsang Palphug και σύμβολο του Μπουτάν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για προσκύνημα με τις σημαίες προσευχής να ανεμίζουν γύρω γύρω.