Αύξηση υποθέσεων εγκληματικής πορνογραφίας μεταξύ ανηλίκων αλλά και αύξηση της παραβατικότητας σε παιδιά κάτω των 15 ετών διαπιστώνουν αστυνομικοί του τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Όπως τόνισε η Στυλιανή Πάτση, αστυνομικός υποδιευθυντής/τμηματάρχης του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων σε ημερίδα με θέμα την παραβατικότητα ανηλίκων που διοργάνωσε το απόγευμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από το σύνολο των 11.000 υποθέσεων που ασχολήθηκε η υπηρεσία το 2023, οι περισσότερες αφορούσαν σε ηλεκτρονικές απάτες, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

«Συνηθέστερες υποθέσεις αφορούν σε σεξουαλική εκμετάλλευση, πορνογραφία, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, sexting, διαδικτυακό εκβιασμό και διαδικτυακή αποπλάνηση» τόνισε η κ.Πάτση.

Σύμφωνα με την ίδια, στην χώρα μας παρατηρείται έξαρση του φαινομένου όπου έφηβοι εκβιάζονται με υλικό που αντάλλαξαν ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό αγνοεί ότι η κατοχή έστω και μιας φωτογραφίας ανηλίκου σε προσωπική στιγμή αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως και ο διαμοιρασμός της. Το γεγονός σχολίασε και ο Αντώνης Παρασκευάς, βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν γνωρίζει τις ποινικές συνέπειες των πράξεών τους ούτε οι γονείς ότι η παραμέληση των ανηλίκων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Βλέπουμε θύματα να γίνονται θύτες κάτι που σημαίνει μεγάλος ανθρώπινος πόνος» σημείωσε από την πλευρά του ο Βάιος Νταφούλης, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής παιδοψιατρικού τμήματος Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα παιδιά προσαρμόστηκαν σε μια ζόρικη συνθήκη μέσω πανδημίας, μέσω όμως της τηλε- εκπαίδευσης, των τηλε- φροντιστηρίων και των τηλε- σχέσεων βιώνοντας την κρίση της οικογένειας και αύξηση ψυχικών διαταραχών.

Για τον Απόστολο Καλιαμπό, αστυνομικό υποδιευθυντή, ψυχολόγο την Ελληνικής Αστυνομίας, Διδάκτορα Ψυχολογίας ΑΠΘ, τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη να ακουστούν και πρέπει οι γονείς να εμπλακούν σε σεμινάρια ούτως ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία και υπευθυνότητα των παιδιών τους.

«Οι γονείς έχουν χάσει την αίσθηση των ορίων, οι σχέσεις με τα παιδιά τους είναι ή υπερβολικά προστατευτικές ή χωρίς όρια με κοινό παρανομαστή ότι δε δίνουν στο παιδί αυτό που ζητάει, δηλαδή σταθερότητα, ασφάλεια και σταθερά όρια» ανέφερε από την πλευρά ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, Υπαστυνόμος Β΄, τμήματος Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ